Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Viktor omgivet af far Rolf og mor Michelle, der venter en lillesøster, som efter planen skal komme til verden kort før juleaften.

Født 13 uger for tidligt: Viktor var vores tidlige julegave

Nyt fra Hjemmet
Den 10. december fylder Viktor to år. Lidt af en bedrift for den vestjyske dreng, der kun vejede 650 gram, da han blev født, og havde alle odds imod sig. Viktor kom til verden 13 uger før tid, for hans mor, Michelle Gravesen, fik alvorlig svangerskabsforgiftning, og både mor og barn var i livsfare.

Han styrer hjemmevant en iPad, hælder gerne alt sit LEGO ud på gulvet og gemmer sig inde i sit turkisblå telt, der står midt i stuen i lejligheden i Struer. Viktor er, umiddelbart, en lille gæv dreng som de er flest, men de sort/hvide fotos i stuen fortæller også en anden historie.

 

Nemlig den om Viktors alt for tidlige ankomst til denne verden for to år siden. Og hans far, 30-årige Rolf Sørensen, husker den skæbnesvangre decembernat i 2011 alt for godt. – Min søns liv hang i en tynd tråd, og Michelles liv hang i en tynd tråd. Jeg sad alene på Skejby Sygehus og frygtede, at jeg ville komme hjem uden hverken barn eller kone.

 

Forud lå fire nervepirrende døgn, for både Rolf og hans kone havde pludselig fundet ud af, at det barn, hun havde i maven, var alt for lille. – Vi var til en 3D-scanning af Viktor, og med ét blev jordemoderen helt hvid i ansigtet. Hun behøvede slet ikke at måle ham, sagde hun. Hun kunne se med det blotte øje, at han var alt for lille.

Annonce

 

Viktor var en størrelse 32 cm, da han kom til verden, og både ble og sut er dukkestørrelse. I dag er han en størrelse 86 cm og udviklingsmæssigt på højde med sine jævnaldrende.

 

Det er Rolf, der taler mest om dagene op til Viktors fødsel i december 2011 – 13 uger for tidligt. Michelle var indlagt, men fik lov at komme hjem på weekend et par dage efter indlæggelsen. Om aftenen fik hun det meget dårligt, kastede op og frøs. Hvad hun ikke selv vidste, var, at hun led af HELLP-syndromet, som er en form for svangerskabsforgiftning.

 

På Skejby Sygehus troede personalet, at hun havde fået roskildesyge, men tog for en sikkerhedsskyld nogle blodprøver. – Så ændrede stemningen sig radikalt, og de fik meget travlt.

650 gram

Michelle kom over på fødegangen og var under konstant overvågning. Næste morgen turde lægerne ikke vente længere, beretter Rolf, mens han betragter sin kone og lille søn, der leger på gulvet.

 

– Det var med meget blandede følelser, at jeg gik ind i det, for på den ene side var jeg spændt på at se Viktor, men jeg var også meget ked af, at det skulle være på den måde, fortæller 23-årige Michelle Gravesen.

 

Hun var i fare for at dø, så selvom barnet inde i hendes mave vejede mindre end tre pakker smør, blev et kejsersnit forberedt. Som en alt for tidlig julegave kom Viktor til verden en lørdag morgen klokken 8.42. Kalenderen viste 10. december, og vægten 650 gram.

 

På Viktors værelse er der masser af billeder, fra dengang han kunne holdes i en enkelt hånd.

 

Viktor kom i respirator, og Rolf prøvede at indfange de første fantastiske timer af sønnens liv, så Michelle kunne se det hele efterfølgende. Hun lå på intensiv, og Rolf var skiftevis hos sin søn og sin kone – men mens Michelle forholdsvis hurtigt kom sig, så var Viktor næsten for lille til livet.

 

– I begyndelsen måtte vi ikke røre ved ham. Han mærkede berøring 7-8 gange så kraftigt som os, så det ville være alt for voldsomt og kunne give ham hjerneskade. Rolf fortæller nøgternt om sit livs værste måneder, og Michelle siger: – Han var koblet til alle de her maskiner, og hver gang en af dem bippede, så tænkte jeg: „Nu er det slut".

 

Samtidig valgte parret at tro på det bedste. – Vi blev tilbudt at få ham døbt, men det føltes som at give op, siger Rolf. Han læser til socialrådgiver, og Michelle til sygeplejerske, men i de tre vintermåneder, hvor de var indlagt med Viktor, var der kun én ting, der talte for dem. – Det var en parallelverden. Vi tænkte ikke på andet og overlod resten af vores liv til familie og venner.

En glædelig tid

Rolf smiler, for selvom det hele begyndte så hårdt, så har de i dag en glad lille dreng – og en lillesøster på vej. – Vi vil gerne have børn, der er tæt på hinanden aldersmæssigt, så vi prøvede igen, og denne gang er vi meget opmærksomme på Michelles helbred, siger Rolf.

 

– Det var godt at komme over det tidspunkt i graviditeten, hvor Viktor blev født. Det var specielt at vide, at hun da havde samme størrelse, som han havde, da han blev født, siger Michelle, der erkender, at hun nogle gange har svært ved at forstå, at Viktor har det så godt.

 

„Sååå stor"...– Viktor ved godt, hvordan man får et bifald. I dag vejer han 10 kilo – mod de 650 gram, han vejede ved fødslen for to år siden.

 

– Når han falder, fordi han skal prøve noget nyt af, så bliver jeg bange. Jeg ved ikke, om det nogensinde stopper, men jeg slapper dog mere og mere af, fortæller Michelle, der glæder sig over en dreng, som udviklingsmæssigt er fuldt på højde med sine jævnaldrende.

 

Han går rundt i lejligheden og snakker sit eget sprog, og han er i dagpleje og ser ikke ud til at få mén af sin voldsomme start på livet. Og selv har Viktor en lille bog med billeder fra sin første tid på sygehuset, og på et af dem har han en lille bitte rød og hvid hue på.

 

– Hans nissehue, forklarer forældrene med et smil. Viktor var deres for tidlige, men meget velkomne julegave, og sådan en glæder de sig også til at få i år, når lillesøster kommer kort før jul.

 

Viktors tro følgesvend, Rasmus Klump, sidder altid ved siden af ham, når han tegner.

 

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Jens Bach
Publiceret: 21-11-2013
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge