Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Fredag den 13. - Uheldets dag

Nyt fra Hjemmet
Mange forbinder fredag den 13. med uheld og ulykke, men hvor stammer overtroen egentlig fra? Få historien her.

Vi kender alle sammen historien om, at man ikke må være 13 til bords, da det bringer uheld. Ja, faktisk siges det, at én af de 13 omkring bordet vil dø, inden året er omme.

 

Forestillingen stammer i høj grad fra Det Nye Testamente og historien om den sidste nadver. Her sad Jesus og hans disciple 13 til bords, og efterfølgende hængte Judas sig, mens Jesus blev korsfæstet få dage efter. Den 13. ved bordet kan altså både være Judas eller Jesus.

 

Tallet 13 har haft så meget indflydelse, at man i visse lufthavne ikke kan blive kaldt ud til gate 13. Og mange hoteller har ikke et værelse nr. 13, mens der findes hospitaler, som undlader at have en operationsstue nr. 13.

 

Ud fra et kristent syn, forbindes fredag med ulykke, fordi det var den ugedag, Jesus blev korsfæstet. Forskellig overtro siger f.eks., at du ikke må påbegynde nyt arbejde om fredagen, da det aldrig vil blive færdigt. Du må heller ikke gifte dig på en fredag, da ægteskabet så vil blive barnløst. Du må heller ikke begynde en rejse på en fredag.

Annonce

 

Historisk set har ugedagen fredag og tallet 13 været forbundet med uheld og ulykke, men kombinationen af de to er et nyere fænomen. Man ved ikke præcist, hvor sammenkoblingen af fredag og tallet 13 stammer fra. Men efter at fredag den 13. har fået ry for at være en uheldig dag, er der blevet gravet en masse eksempler frem, som bekræfter myten, mens alt andet er blevet skubbet væk.

 

Kilde: Videnskab.dk

Tekst: Søren Clemen Ellern Gøttsche
Foto: Alamy
Publiceret: 13-09-2013
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri