Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Gækkebreve: Mit navn det står med prikker…

Nyt fra Hjemmet
Poetiske ord prydet med sirligt klippede mønstre og, ikke mindst, vintergækker. I over 200 år har vi sendt gækkebreve til hinanden, når påsken var på trapperne, og vintergækkerne tittede frem som tegn på forårets komme. Men hvad er det nu med det gækkebrev? Hvor kommer det fra, og hvorfor sender vi egentlig papirklip med små vers til hinanden?

At gække betyder at narre. Når man sender sin forårshilsen i form af et gækkebrev, er det for at spille modtageren et lille puds, og hvis ikke vedkommende kan gætte, hvem der har sendt brevet, er han eller hun altså blevet gækket – narret – og må betale med for eksempel et chokoladepåskeæg. Eller som i gamle dage i byerne; en biografbillet. Bliver afsender derimod gættet, må han selv af med et æg.

Et gækkebrev skal:

  • Være klippet pænt

  • Være skrevet på vers – helst selvdigtet

  • Være pyntet med vintergækken. Oprindeligt var det gækkeren selv, der blev narret, hvis han/hun glemte at vedlægge den lille, hvide blomst.

Gækkebrevet er en dansk tradition. Faktisk er vi de eneste i hele verden, der sender gækkebreve til hinanden. Svenskerne har det, der hedder 'Tranebreve', og i de engelsktalende lande sender de breve til hinanden på Valentins dag, men det har ingen relation til vores påskeleg.

Annonce

 

Forløberen til gækkebrevet, det såkaldte 'bindebrev', dukkede op i begyndelsen af 1600-tallet, og kom formentlig sydfra. Det var et fint udklippet brev med en kringlet gåde om, hvem afsenderen var. Med brevet kom en eller flere silketråde, der var bundet i en kompliceret knude. Og så gjaldt det ellers om at løse gåden eller binde knuden op inden solnedgang. Ellers var modtager bundet til at holde gilde.

 

Gækkebrevet udviklede sig i slutningen af 1700-tallet, og det ældst kendte gækkebrev blev skrevet til Marie Christiane Hansdatter i Odense den 18. april 1770. I slutningen af 1800-tallet havde traditionen spredt sig til hele landet.

 

Kærlighed pr. gæk

De første gækkebreve var faktisk kærlighedsbreve. De fungerede som en slags kurmageri, hvor unge forelskede viste deres følelser ved at sende gækkebrev til den udkårne. Den, der vandt, kunne vælge mellem et kys eller et æg i gevinst. Siden har de udviklet sig til en mindre højtidelig, sjov leg blandt venner, mellem børn og bedsteforældre og lignende. De fleste børn har nok prøvet at klippe et gækkebrev og skrevet deres navn med prikker. Denne skik med at sætte prikker, lopper og andet sjovt i stedet for bogstaverne i ens navn, er kommet til i nyere tid.

 

Desværre er gækkebrevs-traditionen ikke længere så udbredt, som den har været, og der er derfor god grund til at holde den særlige danske og festlige tradition i hævd og få sendt nogle hjemmegjorte påskehilsner af sted. 

Hvis du er på bar bund hvad angår poesien, er der masser af inspiration at hente her »

 

Vidste du...

At ordet narre også indgår i navnet Vintergæk? 

Blomsten narrer nemlig sommeren, når den springer ud i fuld flor om vinteren. Oprindeligt var det gækkeren selv, der blev narret, hvis han eller hun glemte at vedlægge den lille, hvide blomst

Tekst: Katrine Nielsen
Foto: Istock
Publiceret: 02-04-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri