Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Ghita Nørby: Det er aldrig for sent at begynde på noget nyt

Nyt fra Hjemmet
I en alder af 80 år har dansk teaters førstedame Ghita Nørby stadig stor appetit på livet. Hun har omlagt sin elskede rosenhave, og hun tager fortsat imod nye store roller. Hun har også fået en ny kæreste, og hun kendte ham i forvejen.

Den 5. december 2013 rasede en storm over Danmark. Fjorde gik over deres bredder, tage blev revet af, og i Holte, nord for København, gik det hårdt ud over skovene.

Ghita Nørby havde den dag besøg af sin kæreste og tidligere ægtemand Svenn Skipper, og i ly i bjælkehuset i Holte med tre 200 år gamle og 40 meter høje grantræer få meter fra huset kunne de høre, hvordan blæsten flåede i alt.

De kiggede ud ad vinduerne, men de kunne ikke se meget i mørket. Da der lød et gigantisk brag, var de klar over, det var slemt.

Alligevel gik alvoren først op for Ghita Nørby dagen efter.

– Jeg gik ud, og jeg så, at stormen havde væltet et af de 40 meter høje gamle grantræer, og at træet havde ramt et hjørne af mit tag, så der var hul fem steder. Selvfølgelig fik jeg et chok. Så kiggede jeg rundt, og det var forfærdeligt. Jeg havde i årevis brugt en stor del af min fritid på at skabe en have med en variation af forskellige slyngroser op ad træer og i espalier. Alt var raseret. Jeg var grædefærdig.

Annonce

Ghita Nørby, 80 år, ryster med et smil på hovedet, og fortsættelsen kalder et stridslystent blik frem i hendes øjne.

– Jeg kunne have valgt at opgive at få en have ud af det igen. Ikke mindst min alder taget i betragtning, men det kunne ikke falde mig ind. Se, siger hun og viser den næsten 2000 kvadratmeter store grund.

– Nu er haven færdig. Jeg har fået nye roser og nye rosenbuer. Det er ikke min gamle have, jeg har genskabt. Jeg har hellere villet lave noget nyt.

Ghita nipper et gult blad af en rose, og det er tydeligt, at hun har det godt, som hun traver rundt her blandt rododendron, klematis og masser af roser og med en lille skovsø for enden af græsplænen.

Der er fred og idyl, og det er her, Ghita slapper af.

Sammen med sin gode ven, planteskoleejer og rosenekspert Torben Thim, har hun skrevet bogen „Det er aldrig for sent". Bogen handler om Ghitas arbejde med at etablere en ny have, og den handler også om, at det aldrig er for sent at begynde på noget nyt.

 

LÆS OGSÅ: Ghita Nørby: Derfor hader jeg reality-tv

 

Ikke kun rosenrødt

Ghita har boltret sig i lystspil og i børne-tv, og hun har lagt publikum for sine fødder i karakterroller på teatret, på film og i tv. Hun har været gift fire gange, og hun har haft flere samlevere.

Hun sætter sig ved bordet i køkkenet, skænker isvand med mynteblade fra haven, og spørgsmålet er, hvor gåpåmodet kommer fra? Der er vel også noget utrygt i forandringer?

 

– Sådan har jeg aldrig følt det. Jeg synes ikke, man skal holde fast i noget alene af tryghed. Åbner der sig en ny mulighed, griber jeg den, og sådan har jeg altid haft det. Måske skyldes det min gode opvækst, siger Ghita.

Hendes far var operasangeren Einar Nørby, og hendes mor var pianistinden Guldborg Laursen.

– Mine forældre arbejdede på aftener og i weekender, og de var ofte hjemme på hverdage, og jeg fik masser af kærlighed. Min far lærte mig glæden ved at så ærter i vores have i Trørød. Min far tog mig også med på teatret, hvor jeg sad i sufflørboksen og så på skuespillerne på scenen. Formentlig har jeg skuespilglæden herfra.

– Når mine veninder kom på besøg, fortalte min mor om hendes unge år som pianistinde i Paris. Det var spændende historier, som greb os. Alt i alt har jeg fået et godt fundament til at turde gå livet i møde.

Det kunne lyde rosenrødt, men teenageårene blev vanskeligere. Ghita fortæller gerne, at hun ikke er helstøbt.

– Min mor blev afmålt. Jeg higede efter hendes kærlighed, men fik den pludselig kun dråbevis. En sjælden gang puttede vi i sofaen, og det var en lykkestund. Ellers holdt hun mig en armslængde væk, og jeg var ulykkelig, og alligevel forstod jeg ikke, hvad der skete.

Den smerte levede Ghita med i mange år. Først som voksen fandt hun forklaringen, da hun gik i terapi hos en psykolog.

– Min mor var jaloux på mig. Det er åbenbart et klassisk psykologisk drama, at en mor er jaloux på sin datter. Desværre lykkedes det ikke for os at få et godt forhold igen. Det gjorde ondt.

 

Masser af roser

Som skuespiller har Ghita høstet masser af roser. Mange husker hende som den unge pige i Baronessen fra benzintanken, som Ingeborg i Matador, og som Regitze i Dansen med Regitze. Andre har beundret hende i store roller på Det Kongelige Teater.

– Jeg har altid vidst, jeg er en god skuespiller. Det har helt sikkert givet mig selvværd, giver Ghita som en anden forklaring på, hvorfra hun har sit mod.

Igen er der en bagside.

– Jeg har kendt karaktererne i rollerne bedre, end jeg har kendt mennesket Ghita. Det er også grunden til, at jeg har været glad for at gå hos en psykolog.

Ghita smiler. Hun ved, at mange beundrer hende for hendes mod på at kaste sig ud i nye eventyr. Som i ægteskabet med Dario Campeotto.

De blev gift i 1963, og et par år efter flyttede de til Darios hjemland Italien. Ghita forlod Folketeatret, og hun åbnede butik med brugskunst i Italien.

– Jeg var stormende forelsket. Jeg tænkte kun på at spise pasta og føde børn, og vi fik Giacomo, der i dag er 51 år og filminstruktør. Jeg fortryder ikke et sekund, slår hun fast med en glad latter. Ægteskabet holdt i seks år.

Da Ghita i en alder af 76 år i 2011 bad ægtemand nummer fire, kapelmester Svenn Skipper, om skilsmisse, var det igen hendes mod til at gå nye veje, der var drivkraften.

– Måske er det mig, der ikke kan finde ud af at være gift, erkender hun.

– Jeg synes, et ægteskab bliver til rutiner og forventninger, og at det ender med skuffelser og irritation. Sådan var det desværre også blevet i vores ægteskab.

Ghita og Svenn levede hver for sig i to år. Så foreslog Svenn Ghita, at de skulle spise en frokost sammen, og hun sagde ja.

– Da jeg så Svenn, mærkede jeg, vi stadig elsker hinanden. Vi blev kærester over det frokostbord, og det har vi været siden. Vi har vores hunde. Svenn har Minik, og jeg har Aki, og hundene er vores fælles passion. Svenn er ikke så glad for havearbejde, men den nye bog er blevet til ved, at Torben Thim og jeg har talt om haven og livet, mens Svenn har optaget vores snak i studiet i hans hus i Tisvilde. På den måde er Svenn med.

– Nogle gange er Svenn i Tisvilde og jeg i Holte. Andre gange er vi sammen. Det er lykkeligt, og det fungerer godt sådan. Vi gør det, vi har lyst til. Det er aldrig for sent at begynde på ny. Det er hermed bevist, smiler Ghita.

 

LÆS OGSÅ: Ghita Nørby trækker sig fra teaterforestilling

LÆS OGSÅ: Ghita Nørby elsker at være gammel

LÆS OGSÅ: 10 ting vi ikke vidste om Matador

Tekst: Henrik Helmer Petersen
Foto: Les Kaner
Publiceret: 19-11-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri