Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Lillesøster ankom som en ekstra julegave for Victor (tv.) og Oscar, der synes, hun er en sød lille én. Og desuden dejligt nem, tilføjer mor Gitte.

Gitte fødte i et vejsving

Nyt fra Hjemmet
Det går tjept, når 33-årige Gitte Helding fra Haagerup bringer børn til verden. To ud af tre gange har hun selv taget imod dem et sted på vejen mod fødeafdelingen. Senest nytårsaftensdag, da lille Vigga blev født i et vejsving på det mørke Midtfyn.

– Jeg oplevede det ikke som synderligt dramatisk. Jeg er jo snart vant til det, siger Gitte Helding om den lynfødsel, hun leverede nytårsaftensdag på landevejen imellem Haagerup og Højrup – to midtfynske landsbyer, hvor der ikke bare er mørkt, men

buldermørkt sådan en tidlig vintermorgen.

 

Alt ånder i dag fred og idyl i hendes brændeovnslune stue med silhuetter af Audrey Hepburn og Charlie Chaplin på væggen. Drengene Victor og Oscar på ni og syv år er lige kommet fra skole og sidder ovenpå og spiller Playstation, imens lillesøster Vigga ligger og knirker i søvne i sin lift på den cognacfarvede tremmesofa.

 

Viggas far, Torben, er på arbejde, og børnenes mor, 33-årige Gitte, byder på kaffe, te og hjemmebag ved spisebordet med den lyserøde lykønskningsbuket.

Annonce

 

Kun to kilometer fra hjemmet her på Haagerupvej kom Vigga til verden på en båre i en ambulance, inden falckredderne overhovedet nåede at opfatte, hvad der skete. – Jeg tog hende selv ud, præcis ligesom sidste gang med Oscar, siger Gitte og konstaterer blot: – Sådan er det åbenbart bare med mig.

 

Både Oscar (bagerst) og lillesøster Vigga er kommet til verden på en fynsk landevej, mens det i sin tid lykkedes Gitte at nå ind på fødeafdelingen med sin ældste, Victor (tv.).

 

I dagene forinden havde hun været indlagt på Svendborg Sygehus på grund af en fibersprængning i ryggen. – Jeg havde haft lungebetændelse og åbenbart hostet for voldsomt igennem, og den akupunkturbehandling, jeg fik for at mildne smerterne, satte også så småt gang i veerne, forklarer hun.

 

Det var dog ikke noget, der rigtigt rykkede, vurderede man, selv om terminen var oppeover, så Gitte blev sendt hjem til familien den 29. december.

 

Født i svinget

– Men jeg ville jo gerne have fødslen overstået på den rigtige side af nytåret, så vi ikke risikerede, at det blev 1. januar, forklarer Gitte, der mener, at det må være den kedeligste dag at fejre fødselsdag – når alle andre ligger brak. Derfor kastede hun sig ud i en generaloprydning derhjemme for at få sat skub i sagerne, og natten til den 31. december var der bingo.

 

– Jeg vågnede ved tre-fire tiden med begyndende veer, men ikke noget, der rigtigt nev, så jeg lod bare Torben sove videre, fortæller hun. Lige pludselig tog tingene imidlertid fart med veer næsten uden pause, og nu vidste Gitte, at det skulle gå stærkt,

hvis hun ikke skulle ende med at føde hjemme på stuegulvet. – Det ville jeg bare virkelig gerne undgå. Alt det svineri. – Så jeg ringede efter en ambulance klokken 6.20 om morgenen, hvorefter jeg vækkede Torben og sagde, at nu var det nu! Den stakkels mand... han var helt rundt på gulvet, siger Gitte og griner.

 

Klokken 6.40 ankom ambulancen, og på det tidspunkt var Gitte i aktiv fødsel. – Alligevel bad falckmændene mig om selv at gå ud i ambulancen. Det var altså ikke sjovt. Men jeg var glad for, at jeg kom derud, understreger Gitte, der kort efter at have lagt sig på båren råbte: „NU GÅR VANDET".

 

Mor og barn nyder den fred og ro, der har sænket sig over familien efter lynleveringen nytårsaftensdag.

 

Få minutter efter, i et sving imellem Haagerup og Højrup, kom Vigga til verden helt uden hjælp fra den overrumplede falckredder, og imens barnefaderen befandt sig på passagersædet foran. – Torben troede vist, at han lige kunne nå at få en hyggesludder med chaufføren på vejen ind til fødeafdelingen i Odense, siger Gitte. Nu kunne han i stedet hilse på sin nyfødte datter igennem ruden omme fra forsædet, inden ambulancen nåede at stoppe. Først derefter kunne han hoppe om bagi og give sin udmattede kæreste et kys. – Jeg sagde jo til dig, at jeg fødte hurtigt, lød det fra Gitte, hvilket Torben, der i forvejen er far til to voksne døtre, kun kunne nikke bekræftende til.

 

Senere blev de rullende landevejsforældre modtaget med et: „Tillykke, sikke en overraskelse" af sygehuspersonalet i Odense. – „Næ, egentlig ikke, tænkte jeg", siger Gitte, der nu fik et par stille og rolige dage på barselsgangen sammen med sin datter.

 

120 km i timen

Hun kigger forsigtigt til den lille pige, der stadig sover sødeligt i liften, inden hun fortsætter sin historie. For fødselsberetningen fra nytårsaften var jo en da capo. Dog med den forskel, at Oscar, Gittes snart otteårige søn, ikke kom til verden i en ambulance, men på bagsædet af familiebilen med 120 kilometer i timen en tidlig morgen i marts 2005. – Det var på A9, den gamle landevej mellem Svendborg og Odense, og det gik stærkt, kan jeg godt love dig for! Michael, min daværende mand, var fokuseret på at nå ned på fødeafdelingen i Svendborg, inden jeg fødte.

 

Da vandet gik, og presseveerne kom, var der imidlertid ikke noget at gøre. Kort før afkørslen til Svendborgs centrum ville Oscar ud, og det kom han. Lige midt på bilens bagsæde. – Det passer fint på ham. Han har haft fart på lige siden, konstaterer Gitte, der vist også selv er kvik på aftrækkeren i det daglige. – Nu bliver det spændende at se, hvordan det passer på Vigga, og det bliver da en sjov historie at fortælle, når hun bliver stor, siger Gitte, der glæder sig til et helt års barselsorlov med ro til at nyde familien, inden hun vender tilbage til sit sygeplejerskejob.

Tekst: Connie Mikkelsen
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 14-03-2013
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri