Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Grevinderne fra Greve: Vi elsker dukkehuse - og hinanden

Nyt fra Hjemmet
Grevinderne fra Greve kreerer dukkehuse i hinandens muntre selskab, og for Käte og Karen Margrethe har hobbyen udviklet sig til et nært venskab. De har svært ved at forestille sig et liv uden hinanden.

Inde i en stor og nydeliganlagt gårdhave i et boligkompleks i Greve syd for København ligger et fælleshus med blåmalede vinduer og med en stue med et åbent køkken. Her mødes 25 kvinder hver anden tirsdag. De kalder sig grevinderne.

 

– Det er ikke, fordi vi har blåt blod i årene, men fordi vi mødes i Greve, og også fordi vi morer os kongeligt i hinandens selskab, ler en af kvinderne, Agnete Jakobsen, og byder indenfor. Grevinderne viser gerne frem, hvad de har gang i.

 

De sidder ved to langborde, og der er kage og kaffe på bordene, og grevinderne nørkler med mange ting. Én broderer puder og tæpper, en anden fletter kurve, og en tredje former små blomster. De fremstiller tingene i miniatureformat i størrelsesforholdet 1:12, og de er meget omhyggelige.

Annonce

Der bliver nørklet med pincetter, tænger og nål og tråd, og grevinderne har hver en lup med lys at arbejde ved.

 

Om det er møbler, andet boliginventar, brugskunst, køkkengrej, haveting eller alverdens andre sager til hus og have, genskabes det med akkuratesse og ofte også med et strejf af humor. Det er kvindernes hobby at indrette dukkehuse. De er medlemmer af Miniatureforeningen Mini, og i fælleshuset i Greve dyrker de deres lidenskab sammen.

 

– Nej, vi leger ikke med dukker, men vi er legebørn alligevel. Vi elsker at indrette dukkehuse, men først og fremmest har vi det fantastisk sammen, siger en anden af kvinderne Helen Jespersen. Hendes ord beskriver godt, hvad det handler om. For én ting er dukkehusene og kvindernes glæde ved at fremstille miniatureting, noget andet er det sammenhold og de venskaber, der udspringer af det at have en fælles interesse.

 

– Jeg fik det store dukkehus forærende, da jeg gik på efterløn for seks år siden, og det satte hobbyen med dukkehuse i gang, fortæller Käte.

 

Det kan Käte Jensen og Karen Margrethe Søndergaard, begge 66 år, tale med om. – Vi har boet i Greve tæt på hinanden i mange år, men vi mødtes først tilfældigt ved en stand på en dukkehusmesse i København i 2007. Det var, som om vi straks var på bølgelængde, fortæller Käte.

 

– Fra det øjeblik har vi været veninder. Det er svært at forestille sig, hvordan livet ville være uden hinanden. Selvfølgelig var det gået, men det havde ikke været det samme, fortsætter Karen Margrethe. Käte og Karen Margrethe kigger på hinanden, og de

griner som to teenagepiger, der har noget sammen, som andre ikke forstår.

 

– Vi tager på ture til København, vi går på café og i Tivoli, og vi drikker et glas hvidvin sammen. Vi har det pragtfuldt, siger Käte. – Vi tager også på dukkehusmesser og i dukkehusbutikker sammen, tilføjer Karen Margrethe.

Giraf-hømhøm

Ved væggen står flere dukkehuse. Et bornholmsk silderøgeri imponerer, og det gør en kolonihave og et girafbur også. En rusten spand i kolonihavehuset er fremstillet af gammelt metalemballage og er 'syret rusten' ved hjælp af en særlig teknik. Om det så er giraf-hømhømmer, så er det her – formet af brunt hobbyler!

 

Giraffen med de vigtige hømhømmer.

 

Karen Margrethe er kvinden bag kolonihavehuset, og Käte er kvinden bag girafburet. – Det var Karen Margrethe, der ringede og bekendtgjorde, at jeg manglede hømhøm, før mit hus med girafferne var færdigt, forsvarer Käte sig med et smil. – Det er rigtigt. Min store datter ryster på hovedet af mig. „Hvordan skal jeg blive voksen, når du ikke er det?" driller hun mig. Men det virker da godt med de efterladenskaber, fastslår Karen Margrethe.

 

Da Hjemmet var på besøg, havde de 25 grevinder travlt med at kreere dukkehuse til årets store Dukkehusfestival, der fandt sted i begyndelsen af maj. Én genskaber et moderne hjem, en anden indretter en stue fra 1930'erne. – Jeg laver en barnevogn,

som den, Kronprinsen blev kørt i, da han var lille, fortæller Kirsten Hemmeshøj.

 

– Jeg indbinder miniaturebøger til reolen i dagligstuen i mit dukkehus. Der er billeder på siderne inden i bøgerne. Det ser man bare ikke, når de står på reolen, oplyser Tove Laybourn. Snakken går, og grevinderne er ikke i tvivl: – Livet havde ikke været det samme uden dukkehuse – og hinanden.

 

Hver ting i stuen er fremstillet af papir, stof, hobbyler og gammelt emballage.

Tekst: Henrik Helmer Petersen
Foto: Pia Burmølle Hansen
Publiceret: 22-05-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge