Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Grundlovsdag: Det tætteste Danmark kommer på en nationaldag

Nyt fra Hjemmet
Grundlovsdag falder altid den 5. juni. Dagen hvor Danmarks demokratiske grundlov blev underskrevet i 1849. Det krævede hverken blod og kamp, men loven ligestillede heller ikke alle borgere fra start.

I Frankrig blev kongen halshugget, og i USA udbrød der borgerkrig, før demokratiet endegyldigt blev indført. Det var i slutningen af 1700-tallet.

 

Danmark var ikke helt lige så hurtigt ude.

 

Men da danskerne først krævede deres ret som enkeltpersoner i 1840'erne, gik der kort tid, før Kong Frederik den 7. stille og roligt underskrev det, der skulle blive Danmarks første grundlov i 1849.

 

Det var helt præcis den 5. juni, der fra dag af har været Danmarks grundlovsdag.

 

Grundlovsdag er hverken hellig eller almindelig
Nogle ansatte får en betalt fridag af deres arbejdsgiver på grundlovsdag, men det er ikke noget, loven giver en ret til som på helligdage. Institutioner og skoler bestemmer også selv, om de holder lukket. Omvendt siger lukkeloven dog, at supermarkeder og butikker skal holde åbent på grundlovsdag, som om det var en helligdag.

Annonce

 

Grundlovsdag er altså hverken en helligdag eller en helt almindelig hverdag. Men dagen er uanset hvad, det tætteste Danmark kommer på at have en reel nationaldag, fastslår kilder som Den Store Danske og Danmarkshistorien.dk.

 

På grundlovsdag flager dannebrog på busser og offentlige bygninger, og der er tradition for, at politikere holder båltaler. Men grundlovsdag er hverken lige så ekstraordinær som Frankrigs Bastilledag den 14. juli eller amerikanernes 'Independence day' den 4. juli, som folkene fejrer med stor forberedelse og bravur.

 

Grundloven sætter dronningen på tronen
Selvom man siger, at det var med grundloven i 1849, at Danmark blev et demokrati, så passer det altså ikke helt efter nutidige standarder.

 

Dengang skulle man være mand med egen bolig, over 30 år, ustraffet og aldrig have fået støtte fra det offentlige for at få lov at stemme. Siden da er grundlovens blevet ændret to gange.

 

Første gang var i 1915, hvor kvinder og tjenestefolk fik stemmeret. Det gjorde kriminelle og folk på offentlige ydelser dog ikke.

 

Det blev der så lavet om på i 1953, hvor grundloven igen blev ændret. En af de andre største ændringer var, at prinsesser fik mulighed for at overtage den royale regentmagt. Indtil da var den forbeholdt mænd.

 

Selvom grundloven er blevet rettet til som tiden er gået, så har datoen for grundlovsdag aldrig rykket sig. Ændringerne i 1915 og 1953 blev alle underskrevet den 5. juni. Derfor ligger grundlovsdag på netop denne dag, som i øvrigt også er farsdag.

 

Kilder: Gyldendal: Den Store Danske, historie-online.dk, danmarkshistorien.dk, bt.dk

 

LÆS OGSÅ: Påskekrisen 1920: Kongens statskup efterlod Danmark i politisk krise

LÆS OGSÅ: Pinse: Ferie og kristendommens fødsel

LÆS OGSÅ: Påskeøen: Mysteriet om de store stenkolosser

Mere fakta
Hvilken dag falder grundlovsdag på?

5. juni 2015: fredag

5. juni 2016: søndag

5. juni 2017: mandag

5. juni 2018: tirsdag

5. juni 2019: onsdag

5. juni 2020: fredag

Tekst: Emma Ellegaard
Publiceret: 19-03-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge