Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Hanne er aktiv senior: Stormjæger og fotonørd

Nyt fra Hjemmet
Da Hanne Majlandt nærmede sig pensionsalderen, investerede hun i dyrt fotoudstyr. I dag er hun en dygtig fotograf, der jager gode motiver, når vejrudsigten lover hylende storm og frådende hav.

Når DMI varsler stormvejr,og blæsten rusker i træerne og hyler omkring gadehjørnerne, foretrækker de fleste danskere at sidde lunt inden døre. Men ikke Hanne Majlandt. Den 71-årige kvinde fra Struer er i sit rette element, når himmel og hav står i ét, og hun kan ligefrem længes efter et godt gedigent stormvejr!

 

Når det så endelig kommer, griber hun sine kameraer, forlader den varme stue og kører direkte mod havet. Her knipser hun løs og indfanger stemningen, når det frådende hav viser sin farlighed. – Jeg holder altid øje med vejrudsigten, og så snart det stormer, går jeg ind på min computer og tjekker vindretningen. Så er jeg smuttet, fortæller Hanne Majlandt begejstret.

 

Hjemme på stuens vægge hænger resultatet af nogle af hendes stormfulde fototure. Det er dramatiske billeder, mange af dem taget på yndlingsstedet Thorsminde Havn midt på den jyske vestkyst. Her skaber de maleriske røde og grønne fyr en flot og ydmyg kontrast til Vesterhavets altfortærende bølger.

Annonce

 

De røde og grønne fyr ved Thorsminde hører til Hannes yndlingsmotiver.

 

Hanne fanger en ganske særlig stemning med sine stormbilleder, og hun er den dansker, der har leveret flest vejrbilleder til DMI, DR og TV 2. – Når det stormer allerværst, sidder jeg inde i bilen og fotograferer. Jeg kan ikke holde kameraet stille, hvis jeg står ude i vindstødene. Da Bodil rasede over Danmark, var jeg på min plads ved Thorsminde, men jeg tog hjem hen på eftermiddagen. Det skal jo også være forsvarligt, og jeg skal ikke udfordre skæbnen og ende med at få et træ i hovedet.

 

– Jeg elsker blæsevejr. Jeg ved ikke helt hvorfor. Det er nok det uforudsigelige; bølgernes kraft og farlighed. Der er ikke to bølger, der er ens. Den samme bølge kommer jo aldrig igen, siger Hanne.

Vigtigt med hobby

Hun lider af lungesygdommen KOL, men Hanne har besluttet, at den ikke skal begrænse hende mere end højst nødvendigt. Hun tager tingene i sit eget tempo og står stille, når hun skal have styr på åndedrættet. Og så bliver hun i bilen, hvis stormen tager vejret fra hende.

 

– Min KOL er ikke glad for stormvejr, men den skal ikke styre mit liv. Jeg skal ud at fotografere, og jeg skal ud og være sammen med andre. Hvis jeg bare sidder herhjemme, begynder jeg at få ondt af mig selv. Og det er roden til alt ondt, fastslår hun.

 

Hanne er uddannet pædagog og har haft børn med særlige behov til aflastning i hjemmet. Her brugte hun gerne sine fotografier i arbejdet med de børn, der var uden sprog eller havde dårlig korttidshukommelse. – Jeg har altid været glad for at fotografere. Og når vi havde plejebørnene med på ferie i udlandet, lavede jeg feriedagbøger med billeder, så deres forældre kunne se, hvad vi havde lavet, fortæller hun.

 

Naturen er lige uden for døren i Struer, og Hanne har fotograferet mange solnedgange fra sin altan. Hun har lungesygdommen KOL, men hun gør alt for, at sygdommen ikke skal styre hendes liv. 

 

Hannes søn er en dygtig fuglefotograf, og det var ham, der i 2006 inspirerede sin mor til at investere i professionelt udstyr. I dag ligger der et pænt udvalg af kameraer og objektiver på skænken i hendes stue. Kameraerne er altid inden for rækkevidde, og Hanne kan gå fra stuen ud på sin altan og tage smukke landskabs- og solnedgangsbilleder af udsigten over fjorden. Motiverne er bogstavelig talt lige uden for døren.

 

– Fotograferingen og samværet med andre hjælper mig med at holde humøret oppe. Mit helbred er ikke godt, og min mand er ramt af Alzheimers og flyttede på plejehjem for snart et år siden. Jeg er vant til at have plejebørn og masser af liv i det her store hus. Nu er jeg alene, og det skal jeg vænne mig til. Derfor er det så vigtigt, at jeg holder mig i gang – både fysisk og mentalt, afgør Hanne, hvis mand, 77-årige Alfred Majlandt, også nyder godt af hendes billeder.

 

Når Hanne besøger ham på demensplejehjemmet, kigger de ofte i de fotobøger, hun har lavet til ham. – Bøgerne hjælper Alfred. Her kan han se børn og børnebørn og se billeder fra nogle af de ferier, vi har været på. Og personalet bruger bøgerne til at tale med ham om billederne. Alfred er meget glad for mine fotobøger, fortæller hun.

En god weekendstorm

De seneste dage har været fredelige for den ivrige stormjæger. Lidt for fredelige. Vinden har blæst fra øst, og det er ikke lige Hannes vindretning. Vesterhavsbølger skal have vestenvind.

 

– Jeg er blevet så bidt af at tage stormbilleder, at jeg kan blive helt irriteret, når vindretningen er forkert. Jeg ønsker mig en rigtig god weekendstorm fra vest, så der er nogle af mine fotovenner, der kan komme med, smiler hun længselsfuldt.

 


Stormvejr er lige Hanne, og hun er ekspert i at fange stemningen, når elementerne raser.

 

Hanne er medlem af fotoklubben Digitalia i Skive, og her deler hun sin passion for fotografering og jagten på særlige vejrfænomener. Ved nærmere eftertanke kan hun oplyse, at hun nok er den ældste i flokken.

 

– Men vi tænker aldrig på alder, og jeg har fået mange nye venner, efter jeg er blevet medlem. Man behøver ikke gøre sig mere gammel, end man er, siger hun.

 

– Det er vigtigt at følge med tiden, og det er aldrig for sent at lære noget nyt. Jeg kan mærke, at det gør mig glad. Engang sagde jeg, at jeg aldrig ville have en computer inden for døren. Nu bruger jeg den hver dag, blandt andet til at redigere billeder og tjekke vindretninger, smiler stormjægeren og tilføjer: – Det er aldrig for sent at blive en nørd.

Tekst: Anni Heiberg
Foto: Jens Bach og Hanne Majlandt
Publiceret: 10-04-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge