Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Anne-Lise og Mogens Greve har indrettet deres liv på at hjælpe Emma til at have det godt og blive hurtigt rask.

Hele familien kæmper for Emma

Nyt fra Hjemmet
Selvom 17-årige Emma er ramt af lymfekræft for anden gang, står hun og familien sammen og kæmper for at have en helt normal hverdag. Samtidig har de overskud til at gå ind i kampen for andre børn og unge med kræft.

Der er tjek på alt, da 17-årige Emma og hendes forældre, Anne-Lise og Mogens Greve, tager imod i deres velholdte villa med udsigt til Bogense Havn. De smiler og ser godt ud, og mor og datters tøj og makeup er i perfekt orden. Kun tørklædet om Emmas hoved antyder, at ikke alt er, som det skal være.

 

Emma var 14 år og gik i 9. klasse, første gang hun blev syg. En ondartet form for lymfekræft sendte hende syv måneder på sygehuset, hvor kemokure gjorde hende så svag, at hun måtte isoleres. 

 

Emma kom sig heldigvis. Efter to års behandling blev hun erklæret rask, og hun og hendes familie var enige om, at nu skulle livet leves.

 

Mens Emma havde været syg, havde hun gjort op med sig selv, at hun ikke ville genoptage sin karriere som sportsdanser på topplan.

Annonce

 

Selvom hun var et stort talent og havde direkte kurs mod sportsdansernes stjernehimmel, havde sygdommen lært hende, at der var andet i livet, der betød mere.

 

– Al min tid og familiens penge gik til det. Og der var 1.000 andre ting, jeg også gerne ville prøve, forklarer Emma.

 

Et par uger inden Emma startede på HHX i Odense, blev hun undersøgt på sygehuset, fordi hun havde ondt i den ene armhule. Og få uger efter blev hun ringet op af sin mor midt i en time.

 

– Da hun sagde, at det ikke så godt ud med prøverne, og at de ville hente mig med det samme, sank min verden i grus. Jeg løb bare ind på toilettet og gemte mig og græd, fortæller Emma.

Mor er vagthund

Anne-Lise og hendes søster hentede straks Emma i skolen og kørte hende til hospitalet. – Jeg turde simpelthen ikke andet, forklarer Anne-Lise. Jeg var jo så bange for, hvor galt det måtte være. Emma var også helt nede i kulkælderen. Først da lægerne sagde, at de ville give hende en helt ny type kur, der ganske vist varer to år, men som gør, at hun kan leve et normalt liv samtidig, hjalp det på humøret. – Så var det, som om den mørke sky over mit hoved lettede lidt igen, fortæller Emma.

 

Kuren er tilrettelagt, så Emma får en mildere form for kemo hver mandag. Det betyder, at hun har det o.k. om tirsdagen, dårligt om onsdagen og lidt bedre igen om torsdagen. Og i weekenderne har hun det godt. Det er lægerne, der anbefaler det sådan, for de mener det er vigtigt, at Emma kan leve et så normalt liv som muligt, forklarer Anne-Lise. Og det lykkes rigtig godt. Emmas hverdage er travle, og hendes weekender er fyldt med fester og byture sammen med gode venner og veninder.

 

– Selvfølgelig henter og bringer vi Emma temmelig meget. Men det gjorde vi jo også før, da vi hele tiden kørte hende til dansekonkurrencer, indskyder hendes far, Mogens Greve, med et smil.

 

Emma har tre ældre søskende. Jonas er 23, og Henriette er 31. Ulykkeligvis omkom Emmas ældste bror, Peter, ved en bilulykke som 20-årig for 14 år siden. Så det er ikke første gang, familien Greve oplever modgang. Men de lader sig ikke så let vælte omkuld.

 

Emma er maskot for Team Rynkeby Odense, der cykler penge hjem til Børnecancerfonden. Her ses hun med bl.a. tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

 

– Vi har lært, at livet går videre, uanset hvor meget modgang man rammes af. Og at det handler om at få det bedste ud af hver eneste dag, både for ens egen skyld og for resten af familiens, siger Anne-Lise. Lige nu har Emmas sygdom sat alt andet på standby for forældrene. Anne-Lise har orlov på ubestemt tid fra sit job som sosu-assistent.

 

– Jeg kan ikke koncentrere mig om andet end at være Emmas skrappe vagthund. Jeg holder hele tiden øje med, om alt nu også er o.k., forklarer Anne-Lise.

 

– Ja, og det er nogle gange svært for dig at give slip på mig, siger Emma drillende og aer sin mor kærligt over håret. Og far Mogens har meldt sig til at cykle med Team Rynkeby til Paris her i sommer. For de støtter nemlig også Børnecancerfonden. – Jeg skal lige have smidt nogle kilo, så turen bliver lettere for mig, smiler han. Men det gør jeg gerne – det er da det mindste!

Vil hjælpe andre

Emma har fået lov at tage sin studentereksamen på fire år, og derefter vil hun læse til journalist. For gennem det job kan hun formidle det budskab, der er blevet hendes mærkesag. – Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at hjælpe andre børn og unge med kræft, udbryder Emma.

 

Hendes pupiller bliver store af sindsbevægelse, mens hun taler. Hun har netop været frontfigur i en stor golfturnering, som hendes far havde arrangeret i den nærliggende Gyldensteen Golf Club. Den gav et overskud på 75.000 kr. Og de penge går til Børnecancerfonden og Team Rynkeby, der støtter kræftramte børn.

 

Emma blomstrer af ungdom og livsglæde. Selvom hun har været lagt ned af kræft to gange, har hun masser af livsmod og overskud til at hjælpe andre.

 

Når man er indlagt som barn og isoleret, er det eneste, man kan lave, faktisk at spille spil og bruge en computer, forklarer Emma. Så de 5.000 kroner, Børnecancerfonden giver kræftramte børn til at forsøde livet med, går næsten altid til en computer. Og den forskning, fonden støtter, er også utrolig vigtig.

 

– Det er jo takket være den, at jeg kan være på den her mildere kur og leve et normalt liv, siger Emma. Hun afslutter den toårige kur i september 2014. Det vil sige, at hun regner med at blive raskmeldt i starten af 3.g. Indtil da holder lægerne hele tiden øje med, hvordan hun har det, og hun scannes regelmæssigt hver fjerde uge.

 

Folks medlidenhed kan Emma og hendes familie ikke bruge til noget. – Vi vil hellere have, at de hjælper os med at kæmpe for børn med kræft. Og tænker positivt. Det hjælper, siger Emma og smiler. – Ja, det vigtigste er, at vi holder sammen som familie og bevarer livsmodet, tilføjer Anne-Lise.

 

Emma skal kun tre ting nu: Hun skal blive rask, hun skal passe sin skole – og så skal hun have lov til at nyde at være ung.

Tekst: Kirsten Winding
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 01-08-2013
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri