Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Når Helle Bygum har vagten i Røde Kors’ Offerrådgivning, går hun aldrig langt væk fra telefonen. Hun medbringer den naturligvis også i sit sommerhus på Mols.

Helle lytter til mennesker i krise: Jeg er det store øre

Nyt fra Hjemmet
Under et langt hospitalsophold stod det soleklart for journalist Helle Bygum, hvordan hun ville bruge sit overskud bagefter. Nu taler mennesker i chok og krise ud hos hende, og hun nyder at kunne hjælpe.

En ung kvinde taster 21209170 på sin telefon og får fat i Helle Bygum, der har vagten hos Røde Kors’ Offerrådgivning. Da Helle mødes med kvinden få dage efter, fortæller hun oprevet, at hun har været det tætteste vidne til et selvmord.

 

En person sprang i døden fra en altan, hvor hun tilfældigt passerede forbi på gaden. Det voldsomme syn kører nu som en film i hendes hjerne om og om igen, og hun har det elendigt. Helle Bygum lader kvinden fortælle sin historie flere gange. Hun spørger ind til hendes følelser og tanker et par steder, men mest af alt bruger hun sine ører og lytter.

 

Efter en times samtale kan Helle mærke, at kvinden sænker skuldrene og virker lettet. Og til slut takker den unge kvinde Helle for hendes tid. – Mange er dybt taknemlige og giver mig en kæmpe krammer, når vi siger farvel.

Annonce

 

Det føles helt rigtigt og naturligt. Jeg bliver så glad, når jeg kan mærke deres lettelse og får positiv respons, fortæller Helle, 64, med et strålende smil. En uge om måneden bærer hun sin telefon tæt til kroppen, så hun som frivillig kan hjælpe mennesker i krise. Nogle har været udsat for vold, trusler eller tasketyverier. Andre har mistet en kær eller været ved at dø i en ulykke.

 

 

Paletten af kriser er bred, men for Helle er tilgangen altid den samme: – Jeg er det store øre, der lytter og forstår. De får lov at fortælle deres version uden at blive rettet eller fordømt, siger hun, mens hun serverer te på terrassen i sit sommerhus på Mols i det østjyske.

 

– At lytte til mennesker er som at vande blomster. Der skal så lidt til, før de får det lidt bedre, mener hun.

 

Knoglen var knust

For to år siden valgte Helle Bygum at trække sig tilbage fra jobbet som mangeårig medarbejder på TV-Avisen, hvor hun dækkede blandt andet socialstof og det royale område. Kort tid efter valgte Helle og hendes mand, Carl Peter, at fejre det nye liv som efterlønner med en rejse til Indien.

 

Her nød de livet med sol og strand, indtil en stor bølge brat stoppede feriehyggen. – Bølgerne var store som ved Vesterhavet, og det var sjovt at bade i dem. Men denne dag blev jeg væltet omkuld to gange, og min fod sad sådan her, siger hun og tegner en vinkel i luften.

 

Carl Peter kom ilende, og indiske fiskere bar hende på en træliggestol over diget og hen til en bil, der kørte hende på hospitalet.

 

– Jeg fik gips på og blev bagefter kørt tilbage til hotellet, hvor personalet rigtig forkælede mig, husker Helle og ler. Hjemme på Rigshospitalet tegnede der sig et mere alvorligt billede: Helles fod var brækket tre steder, og en knogle var knust.

 

Hun blev sat sammen med ”10 skruer og 4 søm”. Men foden ville ikke hele, og indlæggelsen trak ud i ugevis. De lange dage brugte Helle på at tale med sine medpatienter, som alle havde været ude for dramatiske ulykker af forskellig art.

 

– Jeg fornemmede hurtigt, at de havde brug for at tale om deres følelser og tanker. Hvad tænker man, når man ligger under hesten? Hvad tænker man i ambulancen?

 

Sygeplejerskerne har jo ikke tid til en times koncentreret samtale, så jeg mærkede, at her har vi et behov, siger hun. Allerede før Helle gik på efterløn, fik hun idéen til at lave frivilligt arbejde. Hun vidste bare ikke hvor.

 

De fem uger på hospitalet og en avisannonce for Røde Kors’ Offerrådgivning skar svaret ud som i granit for hende: Dér ville hun være frivillig. Hun har været på kurser, der har klædt hende på til krisesamtaler, og i dag har hun mellem 4 og 16 sager i løbet af en uge.

 

Har et overskud

Hun læner sig tilbage og vejer ordene, før hun svarer på, hvorfor hun har valgt at bruge tid på andres ulykke.

 

– Jeg er et privilegeret menneske med overskud, så jeg synes, jeg skal gøre noget for dem med mindre overskud. Det lyder så klichéagtigt, men helt enkelt vil jeg bare gerne gøre en forskel, siger hun og understreger, at samtalerne ikke er behandling, men en hjælp til at få hul på bylden af tanker og følelser. Mange sender hun videre til for eksempel psykologer, krisecentre og andre myndigheder.

 

Gemalen, Carl Peter, støttede Helle under hendes sygdomsforløb, ligesom han bakker hende op i det frivillige arbejde for Røde Kors.

  

En overgang var Helle meget bange for, at hun aldrig kom til at gå igen, fordi foden drillede med komplikationer. Hun var dybt nede i kulkælderen, men humøret steg gennem samtaler med hendes mand.

– Han lyttede tålmodigt, og det har betydet så meget.

 

Jeg tror også, at episoden med foden har gjort mig mere indsigtsfuld i forhold til at kunne hjælpe andre, siger Helle, der heldigvis kom til at gå igen. Det betyder, at hun ubesværet kan tage rundt til mennesker, der har behov for hendes lyttende ører.

 

– Verden råber jo på hjælp, og jeg kunne sætte mig ned i min sofa og sige: ”Uh, det er også forfærdeligt!” Nu gør jeg da lidt. Det er meget enkelt.

Tekst: Marlene Grøftehauge
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 06-01-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge