Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Hjemmets julekurv: Mads' hjerte banker for hjemløse

Nyt fra Hjemmet
Selvom man ikke er nogen krøsus, kan man sagtens hjælpe andre. Mads Walleen lever på et lille budget, men er rig på næstekærlighed og overskud, som han giver til hjemløse i Helsingør og omegn. Og det synes hans kollega, Kirsten Dalsgaard, at han skal belønnes for.

En mands skrald er en anden mands skat. Sådan lyder den danske udgave af et kendt, engelsk ordsprog, og Hjemmets julekurv går i denne uge til Mads Walleeen fra Helsingør, der ofte er vidne til, at det gamle mundheld ikke kunne være mere sandt.

De sidste tre år har Mads nemlig ihærdigt indsamlet alt fra gamle vinterjakker, soveposer og mikrobølgeovne til brugte sofaer og kagedåser, som han har givet videre til de hjemløse i Helsingør og omegn.

– Og har man én gang oplevet de hjemløses taknemmelighed, kan man slet ikke lade være med at fortsætte med at hjælpe, forklarer Mads, der til daglig er pædagogstuderende og har sine tvillingepiger Asta og Klara på seks år boende hver anden uge.

Mads begyndte at samle ind, mens han var i praktik på et herberg i forbindelse med sin uddannelse. De mange triste skæbner ramte ham lige i hjertet, og han følte, han måtte gøre noget, da han indså hvor stort behovet for hjælp var:

Annonce

– I Danmark har vi officielt 6.000 hjemløse, men det skal reelt ganges med 2,5, for alle de hjemløse, som ikke er inde over myndighederne eller bostederne, bliver ikke talt med, forklarer Mads og fortsætter:

– Når de hjemløse flyttes fra gaden, får de ca. 2.000 kroner til at etablere sig i deres nye hjem. Og det er til bord, stole, tallerkner, sengetøj, sofa, seng – alt! Jeg tænkte: „Det kan simpelthen ikke passe, at vi ikke kan gøre det bedre!"

På et tidspunkt hjalp Mads en tidligere hjemløs med at flytte, og på vej op ad trappen fortalte han Mads, at hans største drøm var noget så enkelt som at stege sin egen medisterpølse og se tekst-tv.

På kun én time lykkedes det Mads at skaffe et brugt fjernsyn via facebook.

– At se ham blive så lykkelig for noget, som andre var ved at smide på lossepladsen, var fantastisk. Og den store opbakning, jeg oplevede på facebook, måtte jeg gøre noget med, forklarer Mads, der herefter stiftede foreningen „HjemLøsningen" for at kunne komme længere ud med sit budskab.

 

LÆS OGSÅ: Heidi mistede sit hjem: ”Alle kan blive hjemløse”

 

En ægte ildsjæl

Kirsten Dalsgaard, der er foreningens kasserer, har indstillet Mads til julekurven. Hun har mange års foreningserfaring og kender en ildsjæl, når hun ser den. Og Mads er noget helt specielt, fortæller hun:

– Jeg var slet ikke i tvivl, da jeg læste opslaget. Det var som skrevet til Mads! Han går ikke den ekstra meter – nej, han går en kilometer – for at hjælpe andre, og man fornemmer hele tiden hans store, bankende hjerte, forklarer hun.

Foreningen HjemLøsningen tog hurtig fart, og i dag er de ca. 200 medlemmer og frivillige, der i øjeblikket er ved at arrangere en julefest for brugerne af byens væresteder.

– Julen er en lidt ømtålelig tid, da det minder de hjemløse om alle de ting, de går glip af. Især den 24. december er en svær dag, og vores erfaring er, at de ikke har lyst til at komme selve juleaften, så i år holder vi julefesten den 17. december, forklarer Mads.

Sammen med resten af bestyrelsen bruger han i øjeblikket meget tid på at få sponsoreret mad og gaver til festen – samtidig med at han skriver sin afsluttende opgave på pædagogstudiet og har et „studiejob" i en klub for børn med Aspergers syndrom.

– Mads er fantastisk. Han har et kæmpe stort overskud og er så uselvisk. Han er jo ikke nogen krøsus, men han giver meget af sig selv, siger Kirsten.

– Jeg føler ikke, at jeg giver noget. Jeg får noget, siger Mads, der bliver en smule forlegen over al den ros, han oplever i øjeblikket.

Senest er han nomineret som Årets Dansker, og især hans mor er rigtig stolt.

– Hun skal nok også have gavechecken til sin scrapbog, smiler Mads og fortæller, at både hans bror og mor hjælper til, hvor de kan. Hans døtre synes også, det er spændende at komme med op på HjemLøsningens lager, hvor de hjemløse kan få udleveret møbler og tøj.

Når Mads ikke har pigerne, bruger han al sin tid på arbejdet med de hjemløse, og indtil videre har der ikke været tid til at finde kærligheden:

– Projektet er min kæreste! griner han og fortæller, at drømmen er et værested, hvor både HjemLøsningen kan få nogle lokaler, og de tidligere hjemløse kan komme og mødes, så de ikke ender tilbage i det miljø, hvor de kom fra.

– Jeg vil egentlig gerne hjælpe hele verden, men nu starter vi med de
hjemløse, griner han.

 

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at være hjemløs

LÆS OGSÅ: Hjemløse bliver hyret til at ligge i kø efter sneakers

LÆS OGSÅ: På samfundets bund: Mændenes Hjem

 

Tekst: Nathalie Klein Wennström
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 21-12-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge