Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Hunden Freÿá har reddet mit liv

Nyt fra Hjemmet
Da Anne Sophie Behl forbarmede sig og tog en mishandlet hund til sig, anede hun ikke, hvilke bemærkelsesværdige evner, den har. For som Anne reddede Freÿá, redder Freÿá hende.

Den lille hund Freÿá stormer begejstret og med brune blafrende ører Hjemmets udsendte i møde, da vi ringer på døren til lejligheden i Brøndby Strand. Dens ejer, Anne Sophie Behl, lukker os ind, og da hunden er færdig med at hilse på, springer den op på sin yndlingsplads, ryggen på den hvide lædersofa, og falder i dyb søvn. Hvordan den undgår at glide ned, er uforståeligt. Men det er slet ikke det mest forunderlige ved hunden.

 

Sofaryggen er Freÿás yndlingsplads. Den lille kasserede hund viste sig at have fantastiske evner.

 

64-årige Anne, der er gået på efterløn fra jobbet som vikar i sygeplejen, sender et kærligt blik i retning af den 16 måneder gamle blanding af gravhund og cavalier king charles-spaniel. Anne er ikke i tvivl: – Freÿá har reddet mit liv, siger hun og lader tankerne gå tilbage til året 1988, hvor hun fødte sin datter, og hvor „alt gik galt". Efter fødslen var Anne ved at dø af tarmslyng.

Annonce

 

– Da jeg kom tilbage til hverdagen, var jeg ikke mig selv. Jeg snerrede ad alt og alle, også patienterne. En eftermiddag var Anne til fødselsdag hos nogle overboer. Hun blev ved med at have lyst til lagkage, selvom hun ellers ikke brød sig om kage. – Da slog det ned i mig: „Jeg har sukkersyge."

 

Det viste sig at være rigtigt. Anne blev indlagt ti døgn på Steno Diabetes Center. Her fik hun insulin, og lægerne fandt frem til den rette dosis. Hun levede i forvejen sundt, så hun skulle ikke ændre på kosten.

Skræmmende anfald

I dag skal Anne tage en insulinindsprøjtning seks til otte gange i døgnet. Og hun er nødt til at måle sit blodsukker otte til ti gange. For hvor mange diabetespatienter kan mærke, når deres blodsukker falder, er dette ikke tilfældet med Anne. Hun er derfor flere gange faldet bevidstløs om af insulinchok. En tilstand, der kan medføre døden.

 

– Først laller jeg rundt og gør ting, jeg ikke selv ved af. Leder efter ting, jeg ikke kan finde. Så bliver jeg enormt træt og falder om. Jeg kan desværre også blive aggressiv. For nogle år siden slog jeg min mand, Tom, lige midt i ansigtet, da han kom ind i

soveværelset for at se til mig. Jeg bliver stadig så flov, når jeg tænker på det, siger Anne med blanke øjne.

 

Anne er nødt til at måle sit blodsukker mange gange i døgnet. Hun kan nemlig ikke selv mærke, når det falder.

 

Hun er også faldet om flere gange på sit arbejde. – Jeg vågnede på et bord med et drop i armen. Så ved man, det er alvor, siger Anne, der især har arbejdet på intensivafdelinger og skadestuer som sygeplejevikar. Når hun kommer til sig selv igen, kan hun intet huske. – Jeg har en frygtelig hovedpine. Jeg har det i det hele taget rigtig dårligt.

 

Selvom Annes pårørende og venner passer godt på hende, kan det ikke undgås, at hun af og til er alene hjemme. Inden Freÿá flyttede ind, medførte det en konstant angst og bekymring hos både hende selv og Tom. Omkring årsskiftet til 2014 blev Anne spurgt gennem nogle bekendte, om hun ville tage en lille hund til sig. Egentlig havde hun ingen planer om en familieforøgelse.

 

– Hunden havde været i flere andre hjem, hvor hverken mennesker eller andre dyr havde været gode ved den. Den var så kær. Jeg kunne ikke andet end tage imod hende, Freÿá.

En livline

Hunden faldt hurtigt til i lejligheden på første sal. En morgen cirka ti dage efter, hun var flyttet ind, skete der noget bemærkelsesværdigt. – Hun vækkede mig ved at slikke mig om munden. Jeg skubbede hende væk, men hun blev ved og ved. – Jeg tænkte, at der var noget galt, så jeg stod op og målte mit blodsukker, der viste sig at være alt for lavt.

 

„Det var underligt", tænkte jeg, „det er næsten, som om Freÿá advarede mig, men det kan en hund vel ikke". Da Freÿá havde advaret Anne fire gange, var hun målløs – og overbevist. – Der må være noget i min ånde ved lavt blodsukker, som hun kan lugte. Og nu har hun reddet mig ni gange. – Tænk, at hun har de særlige evner, det er fantastisk. Jeg er så taknemmelig over hendes hjælp.

 

Ved Brøndby Strand, hvor Anne og Freÿá bor, er der gode muligheder for spadsereture.

 

Anne er ikke mere nervøs for at være alene hjemme. Og Tom har fred i sjælen, når han er nødt til at klare et ærinde. – Han ved, at Freÿá passer godt på mig. Hun er min livline, siger Anne og stryger sin lille ven over den bløde ryg. – Tænk, at hun var uønsket i sine tidligere hjem!

Mere fakta
LIVREDDENDE LUGTESANS!

Freÿá er ikke den eneste hund, der kan lugte sygdom. Andre hunde har vist sig at kunne lugte både for lavt og for højt blodsukker. Undersøgelser har også vist, at hunde kan advare om epileptiske anfald. Og nogle hunde kan endda lugte kræft.

Tekst: Ulla Iversen
Foto: Pia Burmølle Hansen
Publiceret: 10-07-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge