Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Renes kusine Jane (th.) er på besøg for at hjælpe til, blandt andet med at hente sønnen, Malthe, i børnehave. Susanne forlader nemlig kun hvalpene i få minutter ad gangen.

Hunhunden Tia satte Danmarksrekord med 22 hvalpe

Nyt fra Hjemmet
Susanne og Rene gjorde store øjne, da deres elskede hunhund, Tia, viste sig at have hele 22 hvalpe i maven. 15 af dem overlevede og holder nu hele familien Rostgaard travlt beskæftiget.

Det knirker og piber lidt fra hjørnet af stuen i det gule landbohus i Hejls syd for Kolding, og en dyb advarende knurren kommer fra struben af den kæmpestore sorte granddanois, Tia.

 

Men da hendes mennesker accepterer gæsterne, bliver hun igen stille og koncentrerer sig om at passe sine hvalpe. – Vi var forberedt på, at der godt kunne komme mange, men ikke så mange, fortæller hundens ejer, 31-årige Susanne Sloth Rostgaard.

 

Susanne lever og ånder for sine dyr, så mens hvalpene er små, laver hun ikke andet end at passe dem.

 

Hendes treårige hunhund har nemlig fået et kuld hvalpe før, og der var 15. Allerede en uge før fødslen begyndte Tia at blive urolig og ville bygge rede. Når Susanne gik ovenpå for at sove om aftenen, satte Tia sig neden for trappen og peb. Først når Susanne tog sin dyne og lagde sig ned på sofaen, faldt den vordende hundemor til ro.

Annonce

 

– Det var helt tydeligt, at hun ikke syntes, hun kunne føde uden mig. Normalt kommer hun ikke op i sofaen, det er hun altså for stor til. Men nu var vi nødt til at gøre en undtagelse, indrømmer Susanne.

 

Fødslen gik i stå

Da Tia endelig begyndte at føde en søndag morgen i februar, kom der otte hvalpe – og så gik fødslen i stå. Familien kunne se, at der var flere hvalpe, så efter et par timer kørte de Tia på dyrehospitalet for at få kejsersnit. Og godt det samme. Det viste sig nemlig, at en død hvalp spærrede for de andre, og det kunne have kostet Tia livet.

 

Tæt på verdensrekord

Med sine 22 hvalpe var det lige ved, at Tia ramte verdensrekorden for antal hvalpe i ét kuld. Verdensrekorden er ifølge Guiness World Records 24 hvalpe, som blev født den 29. november 2004 i England. Hundemor var en neapolitansk mastiff, der pudsigt nok hed... Tia!

 

Men dyrlægen var ved at tabe både næse og mund, da hun opdagede, at der var hele 13 levende hvalpe tilbage i Tias mave. 22 var der i alt, og det er Danmarksrekord i hvalpe. Nogle timer efter kunne Susanne og hendes mand, 40-årige Rene Rostgaard og deres søn, Malthe på fem, køre hjem igen med 21 levende hvalpe. – Vi var godt forberedt, så vi syntes, de alle skulle have en chance, fortæller Susanne.

 

Et rigtigt hundeliv

Familien Rostgaard er nemlig vild med dyr. Ud over Tia har de hanhunden Hedebogårds Maks, der er far til hvalpene, en mindre blandingshund, Bella, tre heste, to kaniner og fire katte. De har fuldstændig indrettet deres liv på dyrene og har simpelthen bygget hele den ene ende af stuen om til en stor hvalpegård på cirka 3 gange 3 meter.

 

Malthe på fem vil meget gerne hjælpe med at give sutteflaske.

 

Og da Susanne indtil for nylig var langtidssygemeldt fra sit job som dagplejer og nu er ledig, har hun tid til at hjælpe Tia med hvalpene 24 timer i døgnet. – Jeg laver ikke andet for tiden, så I må undskylde, hvis her roder lidt, forklarer hun smilende og trækker på skuldrene.

 

Susanne er tydeligvis vant til at passe småfolk, og det nyder hvalpene godt af. I dag er dog kun 15 af dem i live. Det er desværre helt normalt, at de svageste i et kuld ikke klarer de første uger. Men Susanne har delt dem op i to hold, så 8 dier hos Tia, og de andre 7 får sutteflaske og ligger under en varmelampe.

 

Tia er en virkelig god mor for sine hvalpe, men kan ikke give die til sine 15 hvalpe på samme tid.

 

Når hendes telefon bipper hver tredje time, bytter hun dem om, mens Tia kommer ud af hvalpegården for at strække sig og snakke lidt med hvalpenes far. Han er en af landets fineste avlshunde, men Susanne og Rene har nu tænkt sig at sælge hvalpene uden stamtavle. – Vi har hundene, fordi vi elsker at være sammen med dem, og vi vil kun sælge dem til folk, der er mere interesserede i hygge end i hundeudstillinger, forklarer Susanne.

 

Tia blev i øvrigt steriliseret under kejsersnittet. – Vi tør slet ikke tænke på, hvor mange hun kunne få næste gang. Og vi synes også, hun har gjort det godt nok nu, udbryder Susanne og klapper Tia kærligt.

 

 

Fra Hjemmet 10/2013

Tekst: Kirsten Winding
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 07-03-2013
Pin it

Relaterede artikler

Hjemmet i denne uge