Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Hvorfor fejrer vi Lucia?

Nyt fra Hjemmet
Vi er mange, som har været med til luciaoptog på skoler og i foreninger, men hvorfor fejrer vi egentlig Lucia? Og hvem var hende Lucia? Få svaret her.

Lucia var en ung pige, som boede på Sicilien i slutningen af 200-tallet. Da hendes mor ved et mirakel blev helbredt fra alvorlig sygdom, lovede den unge pige, at hun ville leve som jomfru resten af livet. Hun gav penge, som hun ellers skulle have haft i medgift, til de fattige. Men det ville hendes kæreste ikke finde sig i, og derfor angav han Lucia til den romerske statholder. Kristendommen var forbudt på dette tidspunkt, og Lucia blev henrettet, fordi hun var kristen. I 500-tallet ophøjede den katolske kirke Lucia til martyr.

 

De fleste danskere forbinder Lucia med luciaoptog den 13. december. Årets længste nat var i gamle dage natten mellem den 12. og 13. december, indtil man 1. marts 1700 gik over til den gregorianske kalender, som vi bruger i dag.

Annonce

 

Hvor stammer luciaoptogene fra?

Luciaoptogene opstod i Sverige i begyndelsen af 1800-tallet. Tyske indvandrere i Sverige havde en juleskik med en hvidklædt pige med lyskrans på hovedet, som gik rundt blandt gårde og huse og delte gaver ud. Hun blev kaldt det lille Jesubarn. Svenskerne bryggede videre på den tyske skik, og fandt på at lade den hvidklædte pige med lyskransen forestille Lucia. Under lucianat fik pigen til opgave at gå rundt med lys i håret og vække folk for at give dem et traditionelt måltid, kaldet lussebiten. Svenskerne syntes, at pigen lignede en brud, og hun blev derfor kaldt luciabruden.

 

I Danmark fejrer vi normalt ikke luciatraditioner hjemme hos os selv, men derimod er det meget populært på skoler og i foreninger. De første, danske luciaoptog fandt sted under den tyske besættelse i 1940’erne.

 

Lucia-sangen

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
Nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia

 

Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge
gaver til hver en gæst
glad vil du bringe.
Skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia

Tekst: Søren Clemen Ellern Gøttsche
Foto: Alamy
Publiceret: 13-12-2013
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge