Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Hvorfor og hvornår spiser vi hveder? Det gør vi aftenen inden Store Bededag, fordi vi har tradition for at være utålmodige.

Hvorfor spiser vi hveder dagen inden Store Bededag?

Nyt fra Hjemmet
Ristede hvedeknopper aftenen inden Store Bededag er en unik, dansk tradition, der handler om, at vi til alle tider har haft svært ved at holde fingrene fra velsmagende sager.

En flækket og ristet hvedeknop med en gylden, sprød overflade og et hvidt, blødt indre venter på tallerkenen. Et godt lag tandsmør på, og så er den klar til den første bid. Mmmm...


Oplevelsen af at spise en nybagt hvede kan nok få helligheden op i de fleste, for det er velsmag, så englene synger.

Hvornår spiser vi hveder?

At hvedeknopper stadig har en plads i moderne tider, hvor det nok er de færreste, der fejrer selve Store Bededag, skyldes ifølge tidl. museumsinspektør på Sønderborg Slot og ekspert i danske kostskikke Inge Adriansen, at vi danskere er utroligt glade for alle traditioner, der har med mad at gøre.

 

LÆS OGSÅ: 5 ting som er vigtige at få gjort rent

 

Traditionen med de lækre, ristede hveder opstod, da det i 1686 blev besluttet at slå alle bededage sammen til en stor bededag. Denne dag blev så særlig hellig, og det betød, at selv bagerne skulle holde lukket.

Annonce


– Bagerne kom helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra meget hvedebrød dagen før, som folk så kunne spise, når bageren var lukket, forklarer Inge Adriansen.


– Men grunden til, at vi spiser hvederne aftenen inden Store Bededag, skyldes, at folk ikke kunne holde fingrene fra det dejlige, nybagte hvedebrød. De kunne simpelthen ikke holde sig i skindet.

 

Inge Adriansen forklarer, at man ikke har Store Bededag i andre lande, og derfor heller ikke skikken med hvederne dagen inden - det er noget helt specielt for Danmark. Men danskerne er til gengæld rigtig glade for den:


– Traditionen for at spise hvedeknopper er en af de traditioner, som vi virkelig holder i hævd.

 

Nutidens luner påvirker dog også hvedespisningen, og opskrifter på hveder med fuldkorn eller grønne hveder med pesto er begyndt at finde vej til de danske tallerkner.


– Det er en meget simpel skik, som der er rigtig mange, der har koblet deres egen tradition på. For eksempel er det ofte, at man først vandrer en tur og ser, om bøgen er ved at springe ud, og om der er anemoner, inden man så går hjem og spiser hvederne, siger hun.

Vilde med hveder på Store Hvedeaften

Salget af hveder vidner også om, at danskerne elsker skikken med at hygge sig med hveder aftenen inden Store Bededag.


Jan Jørgensen, bagermester hos Guldbageren i Tåstrup, fortæller, at de fleste bagere kun bager hvedeknopper i ugen op til Store Bededag, for resten af året er der stort set ingen, der spørger om hveder.

 

LÆS OGSÅ: 5 stykker frugt og grønt, som kan gøre dig syg


Selv om traditionen med hveder udspringer fra fortidens bagere, har bagermesteren ikke noget specielt forhold til skikken med at spise hveder.


– Men det har jo altid været en kærkommen tradition for bagerne, for vi sælger rigtig mange hveder, siger Jan Jørgensen og fortæller, at når hvedelysten melder sig hos danskerne, må han indkalde ekstra ekspedienter til butikken.


Han regner med at sælge omkring 4.500 hveder på Store Hvedeaften, som torsdagen inden Store Bededag kaldes.


– Vi starter med at lægge de første hveder i butikken en uges tid før og sælger dem til og med søndagen efter Store Bededag og så bum! Så stopper interessen brat.

 

Har du selv modet på at bage dine hveder, i stedet for at købe dem hos bageren, kan du se en opskrift på hveder her: 

 

Opskrift på hveder

Arbejdstid: 20 min.
Hævetid: 2 timer
Bagetid: ca. 20-25 min.
Fryse-egnede
ca. 12 hveder
500 g hvedemel
25 g sukker
1 tsk groft salt
evt. 1 tsk kardemomme (stødt)
25 g gær
1 1/2 dl letmælk
100 g smør (smeltet)
1 1/2 dl vand

Sådan gør du:
1. Bland mel med sukker og salt og evt. kardemomme. Smuldr gæren i mælken, og tilsæt smør og vand.
2. Rør blandingen i melet. Ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig.
3. Tril en pølse af dejen, og form 12 boller.
4. Læg bagepapir i en bageform eller et ovnfast fad på ca. 25 x 20 cm. Læg bollerne tæt ved siden af hinanden med ca. 1 cm's afstand. Lad dem hæve i 2 timer.

5. Sæt dem på nederste ribbe i en 225 grader varm ovn i ca. 20-25 min. Lad dem køle af på en bagerist. Flæk hvederne og rist dem evt. sprøde.

 

Velbekomme!

 

Opskrift: Sandra Leigh Draznin

 

LÆS OGSÅ: Findes der allergivenlige hunde?

LÆS OGSÅ: 5 flotte tip til påskepynt fra Claus Dalby

LÆS OGSÅ: Påske 2015: Påsken dag for dag

Tekst: Nathalie Klein
Foto: Runa Philmann/ Thomas Hergaard
Publiceret: 28-04-2015
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri