Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

I dag er jeg i julehumør hele december

Nyt fra Hjemmet
Da Anna Nyboes forældre var blevet skilt, valgte hun som 14-årig at flytte på ungdomspension – og fandt det vanskeligt at komme hjem til familien juleaften. Nu er Anna 23 år og elsker julen, men hun har ikke glemt de unge, der i dag har det, som hun havde det engang.

Anna Nyboes bedste juleaften var i 2003. Hun var 12 år, hendes forældre havde lige fortalt, at de skulle skilles, men inden det skete, tog de Anna og hendes storesøster og lillebror med til Bornholm for at holde julen der.

– Vi boede i et sommerhus, og vi sad og hyggede i nattøj det meste af juleaften. Selv om vi vidste, at det snart var slut med familielivet, var det en helt fantastisk følelse at sidde der sammen, husker 23-årige Anna.

Hendes værste juleaften var tre år senere. Hun var da flyttet på ungdomspension, men tog hjem til sin far til jul.

 

► SE OGSÅ:  Opskrift på perfekt juleand


– Han havde fået en ny kone med to søde drenge. Jeg tror, alle prøvede at gøre det så godt som muligt, men vi kendte jo ikke hinanden, og jeg følte, det var langt fra virkeligheden, at vi skulle sidde der og lege familie.

Annonce

Anna smiler, når hun fortæller om første del af sin barndom. Men efter forældrenes skilsmisse fik hun det svært. Anna blev sammen med sin lillebror boende i huset i Brønshøj hos faderen.

– I dag forstår jeg, at voksne også kan have problemer. Dengang oplevede jeg, at min far forsvandt i sit arbejde, og at jeg tog et stort ansvar for huset og min lillebror. Jeg følte mig både ensom og ulykkelig, men udadtil var jeg glad og passede min skole, siger Anna.

Anna klagede sin nød til kommunen, og som 14-årig lykkedes det hende at blive flyttet på ungdomspension.

Her mødte hun unge, der levede et helt andet liv end hun selv.

– Jeg havde det fint sammen med dem. Men de drak og sov længe i hverdagen, gik ikke nødvendigvis i skole, og så skød de skylden for deres situation på alle mulige andre – deres sagsbehandler, forældrene... Selv følte jeg mig styrket af, at jeg havde taget et bevidst valg. Rykket mig væk fra det, der gjorde ondt. Samtidig fik tiden på ungdomspensionen mig til at være endnu mere ordentlig med mit liv – fordi jeg syntes, at de andre unge spildte deres, forklarer Anna, der fortsat hængte i med skolen.

 

LÆS OGSÅ: Psykologen: Sådan kommer du ustresset gennem juletiden

 

Hvad med julen?

Men selv om Anna havde det fint med sit valg, blev livet svært til jul.

– Jeg manglede den rigtige følelse af jul – den, jeg kendte. Da jeg kom hjem til min far og hans kone den jul, følte jeg mest af alt, at vi spillede en slags rollespil. Det var en tom fornemmelse, forklarer Anna.

Det følgende år tog hun ikke hjem juleaften.

– Jeg var på det tidspunkt flyttet sammen med en kæreste, og det føltes rarere at tage med ham hjem, siger hun.

I dag bor Anna alene i en lejlighed i Hellerup. Hun har sit eget firma, ANNAWAY, der hjælper jobsøgende akademikere i job, og hun har for længst igen fået et godt forhold til sin far.

Og så er hun igen begyndt at elske julen.

– Jeg er i super julehumør hele december. Og hver søndag i advent er vi tre veninder, der skiftes til at invitere hinanden hjem til julehygge. Værten giver adventsgaver til de to andre. Det er så hyggeligt.

Hyggeligt er det også igen blevet for Anna at holde jul med sin familie. Men det er ikke nødvendigvis juleaften, de tilbringer sammen.

– Efterhånden er det blevet sådan, at 1. juledag er den fedeste dag, hvor de børn, der nu kan, mødes hos min far og hans kone, og så bruger vi dagen på at spise, sove og se julefilm – ofte i nattøj. Vi er ikke engang ude at gå en tur. Sådan var det også sidste år, hvor jeg og mine søskende var derhjemme. Det hygger jeg mig mere med end med en klassisk juleaften.

 

Jul hos Anna

Selve juleaften blev alt andet end klassisk for Anna i 2013. Nu hvor hun selv er begyndt igen at kunne nyde julen, kom hun nemlig til at tænke på de unge, der i dag bor på ungdomspension. Måske er det også svært for dem – eller for andre unge – at tage hjem til familien juleaften.

Så Anna omsatte tanken til handling. Hun allierede sig med en kok, og så indbød hun ellers de unge, der havde lyst, til at holde juleaften med hende.

Forinden hun tog ud på institutionerne, hvor hun fortalte sin egen historie og gav dem juleindbydelsen.

– Via min egen historie prøvede jeg at inspirere dem til at tage skeen i egen hånd og få noget positivt ud af livet, siger Anna, der lavede juleaftensarrangementet i lokalerne i sit firma.

– Men det var noget, jeg gjorde helt privat, understreger Anna, der ikke havde mødt nogle af deltagerne på forhånd.

– Ikke engang kokken kendte jeg, men ham mødte jeg, da vi skulle købe ind. Og så var det ellers bare at slippe kontrollen, møde op og håbe på det bedste.

Aftenen blev god.

– Ikke mange mødte op, men det er jo kun positivt, at der ikke var flere, der havde brug for det, siger Anna.

Hun åbnede dørene kl. 16. Og så gik tiden ellers med at se Disneys juleshow, spise konfekt, pynte juletræ og spise julemiddag og risalamande. Bagefter sad de og snakkede, drak en kop kaffe og spiste mere konfekt.

– Stemningen var god og afslappet, drengene kom for at hygge sig, og da de gik kl. 23, var jeg glad over, at jeg havde kunnet give dem en god aften, siger Anna, der også helt privat fik noget ud af den specielle aften.

– Jeg fik efterfølgende tænkt min egen tid på ungdomspensionen igennem. Det hjalp mig til at få det kapitel lukket.

Anna ved endnu ikke, hvordan hun vil holde juleaften i år. Men når hun kigger længere frem, er hun ikke i tvivl.

– På længere sigt tænker jeg, at min kæreste og jeg får børn, og så tænker jeg, at julen bliver meget afslappet – gerne noget med at vi tager i sommerhus i juledagene og hygger os helt for os selv, siger Anna.

 

LÆS OGSÅ: Caroline mistede sin mor: Jeg vil finde juleglæden igen

LÆS OGSÅ: Det er aldrig for sent at få en god barndom

LÆS OGSÅ: Skilsmisse: Løs den store julekabale uden at glemme dig selv

Tekst: Lise Petersen
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 08-12-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge