Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
– Mange har sagt til mig, det er sejt, at jeg er blevet mor alene frem for at vente på den rette mand, siger Karin. Hun opgav ikke drømmen om et barn, selv om hun fik diagnosen PCO.

Karin fik barn med anonym donor: Jeg er en stolt singlemor

Nyt fra Hjemmet
Allerede som barn drømte Karin Nielsen om at blive mor. Hun var derfor langt nede, da hendes læge sagde, at hun næppe kunne få børn. Men det kunne hun – at hun ikke havde en mand at få barnet med, fandt hun også en løsning på.

Ét er sikkert: Når vi ser Karin om 20 år, har hun en kæmpe børneflok". Sådan skrev Karin Nielsens klassekammerater om hende i „Blå Bog", da hun gik ud af gymnasiet. Selv var hun enig:

 

– Fra min tidligste barndom har der tegnet sig et billede af børn, når jeg så min fremtid for mig, forklarer 35-årige Karin.

 

Da Hjemmet er på besøg i hendes lejlighed i Slagelse, har hun smilende Hjalte på to måneder på armen. Han har været længe undervejs. Hvad Karin ikke vidste dengang var nemlig, at hun skulle forcere endda flere forhindringer, før hun kunne kalde sig mor.

 

Den første kom, da hun som 25-årig stoppede med p-piller og alligevel ikke fik menstruation. Lægen opdagede i den forbindelse, at hun har PCO – polycystisk ovariesyndrom. Det kan bl.a. betyde, at ens æg bliver til vandcyster. Karin kunne næppe få børn, lød beskeden.

Annonce

 

– Det føltes, som om hele mit liv blev slået i stykker. Jeg gik rundt som i en tåge.

 

Da Karin fik den barske besked, boede hun hos sine forældre på en gård ved Dianalund. Her havde hun midlertidigt slået sig ned efter nogle år i England.

 

– Nu skulle jeg ikke alene starte forfra med at finde ny bolig og nye venner. Jeg skulle også beslutte, hvad jeg skulle bygge resten af mit liv op omkring.

 

Karin arbejdede et par år i køkkenet på Sorø Husholdningsskole. Siden tog hun en uddannelse og kan i dag kalde sig bachelor i ernæring og sundhed. Drømmen om børn havde hun lagt bag sig. Troede hun.

 

– Men en dag under uddannelsen skulle et par af mine medstuderende holde et foredrag for klassen. Under foredraget kom det frem, at en af dem var gravid. Jeg brød fuldstændig sammen midt i klassen, siger Karin.

Vandt over sin PCO

 Nogenlunde samtidig læste Karin, at der var fundet en medicin, der kunne hjælpe PCO-patienter. Hun fik medicinen, der i første omgang hjalp på en anden af de gener, hun havde haft.

 

– Mange kvinder med PCO har vægtproblemer. Jeg vejede på det tidspunkt godt til. Nu kunne jeg pludselig tabe mig.

 

Stor var glæden, da Karin også begyndte at få menstruationer. Men inden hun helt var blevet klar over, om det betød, at hun alligevel kunne blive mor, opdagede hun, at hun var gravid.

 

– Jeg havde ikke lyst til at danne familie med den mand, der var far til barnet, og var stærkt i tvivl, om jeg skulle beholde det. Jeg røg ned i et sort hul og endte med at få foretaget en abort, siger Karin og tilføjer, at hun også mener, det var et rimeligt hensyn at tage til manden.

 

Men nu havde hun fået vished for, at hun kunne blive gravid, og da hun i aviserne læste om enlige kvinder, der bliver gravide med sæd fra en ukendt donor, satte det gang i overvejelserne: Skulle hun også vælge at få et barn alene?

 

– Jeg har brugt meget lang tid på at overveje, om jeg overfor et barn kunne være bekendt at sige: Du får ingen far.

 

På den positive side talte, at der i dag findes så mange forskellige familieformer, at hendes barn ikke nødvendigvis ville skille sig ud fra sine jævnaldrende ved kun at have en mor. Via sitet „Selvvalgt single til et donorbarn" kom Karin i kontakt med andre kvinder, der gik med de samme overvejelser.

 

– Jeg var med til et møde, og det var rigtig rart at tale med andre i samme situation. Vi dannede efterfølgende en gruppe på nettet. Men så fik jeg kolde fødder. Jeg tror, det blev lidt for virkeligt for mig. Og igen kom jeg i tvivl: Var det for stort et ansvar at sætte et barn i verden uden en far?

Positive reaktioner

For halvandet år siden tog Karin alligevel beslutningen.

 

– Der var ikke noget bestemt, der udløste det. Jeg var ude at handle, da det pludselig stod klart for mig, at jeg ikke kunne blive ved med at vente. Samtidig faldt der helt ro over mig.

 

Siden den dag er det gået rigtig stærkt for Karin: Hun gik til lægen, blev erklæret egnet til at blive mor, henvist til en fertilitetsklinik og tog stilling til bl.a. hår- og øjenfarve på sæddonoren. Så blev hun insemineret – og ventede spændt i 14 dage.

 

– Allerede om morgenen på vej på arbejde købte jeg en graviditetstest, fandt et toilet og tog prøven. Den var meget svagt positiv. Måske var jeg gravid. Det blev en meget lang dag, før jeg endelig på vej hjem kunne købe endnu en test og gå ned på det samme offentlige toilet og tage den, siger Karin, der dårligt havde set de eftertragtede to streger, før hun ringede til sine to søskende: „Du skal være morbror", „Du skal være moster".

 

Karin var dog lidt bekymret for, for, hvordan hendes øvrige familie og deres omgivelser ville reagere på hendes valg.

 

– Men alle har været positive og sagt: „Hvor er der sejt, at du gør det alene". Jeg har fået så meget ros.

 

Rosen er bestemt ikke blevet mindre, efter at Hjalte er kommet til verden.

 

– Det føltes helt naturligt og meget dejligt, da jeg fik ham i armene efter fødslen.

 

Karin nyder, at Hjalte er et roligt barn, der er flink til at lade sin mor sove om natten. Og skulle hun alligevel have brug for aflastning, står hendes søster på spring.

 

– Hun både hjælper mig, og vi kan snakke om alt. Vi er meget tætte, siger Karin, der ved, det kan være et problem for singlemødre, at de mangler nogle at dele glæderne over deres børn med.

 

– Sådan er det ikke for mig. Hjalte er både det første barnebarn og det første oldebarn i familien. Alle glæder sig over ham og de fremskridt, han gør – og han bliver råforkælet. Og selv er jeg en rigtig glad og stolt mor, siger Karin, der næppe får den børneflok, hendes gymnasiekammerater i sin tid spåede hende.

 

– Men måske gør jeg en dag Hjalte til storebror, siger hun.

Tekst: Lise Petersen
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 23-10-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri