Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Hele familien på vinterferie i Schweiz. Foto: Michael Stub.

Sådan er Frederik & Marys hverdag: Kernefamilien på Amalienborg

Nyt fra Hjemmet
Nøgleordene for kronprins Frederik og kronprinsesse Marys familieliv med børnene er kærlighed, tryghed og nærvær. Der er oceaner af plads i deres hjem, Frederik 8.s Palæ på Amalienborg, men børnene vil helst klumpe sig sammen og mærke, at de er en tæt familie.

Palæet har rødt skilderhus og livgarder foran samt et Dannebrog med monogram, som vajer fra flagstangen på taget, og bygningen har sit eget store ur på muren. Men her har to konger også resideret, Frederik 8. og Frederik 9., og nu bor der en kronprins og hans kronprinsesse.

 

Indvendigt er der bladguld på nogle af lofterne og væggene, og der er håndlavet sølvtøj fra Georg Jensen i skabene. Men der ligger også somme tider en sut eller to og flyder på gulvet, ligesom små børn iler rundt med ål i sokkerne og et krammedyr i hånden, mens de kalder på deres mor.

 

Amalienborg er nemlig mere end et slot, det er kronprinsparrets private hjem, hvor de bor med deres fire børn, Christian på syv år, femårige Isabella og tvillingerne Vincent og Josephine på to år.

Annonce

 

Familiehygge

Allerede inden kronprins Frederik blev far første gang, sagde han, at han ville have mange børn, og at han ville være tæt på dem. – De skal ikke være længere væk end en armslængde, når de er små, sagde han.

 

Han havde også bestemt, at børnene skulle spise morgenmad med deres far og mor, fra de var små. – De skal have havregrød om morgenen, og jeg vil selv være med til at lave den i køkkenet, sagde han.

 

Det lyder fuldstændigt som en almindelig dansk familie, når man lige ser bort fra, at kronprinsfamilien har 1.500 kvadratmeter bolig samt har flere barnepiger og en større stab af hushjælp til rådighed. I sommerhalvåret flytter familien til deres bolig Kancellihuset ved Fredensborg Slot, hvor der er 750 kvadratmeter at boltre sig på.

 


Far og søn har et nært forhold til hinanden. De har det specielle tilfælles, at de sandsynligvis begge bliver konger af Danmark, når den tid kommer. Foto: Bo Nymann.

 

Det var i høj grad familiehygge, Mary oplevede og værdsatte i sin barndom og opvækst i Hobart i Tasmanien med sine forældre og tre søskende. Derfor har det været ganske naturligt, at hun vil skabe en tilsvarende hyggelig opvækst for sine børn. Familien betyder alt for den danske kronprinsesse.

 

Hendes indstilling til børn og ønsket om selv at blive mor til en flok, blev formentlig forstærket, da hun oplevede den sorg at miste sin egen mor, Henrietta Donaldson, i 1997. Den tomhed, hendes hjem blev ramt af dengang, har Mary aldrig glemt. Siden har glade og trygge børn betydet alt for Kronprinsessen.

 

Kronprins Frederiks barndom og opvækst sammen med prins Joachim på den anden side af Amalienborg Slotsplads var mere familiefjern, og sådan skal hans egne børn ikke have det.

 

Mary er kongelig, men hun er sandelig også mor, og hun ved, hvad hendes børn elsker: at komme i Legoland! Hun morer sig såmænd lige så meget som Christian og Isabella. Foto: Kaspar Wenstrup.

 

I det omfang det lader sig gøre, tager kronprinsparret de to ældste med på repræsentative opgaver i skolernes ferier – men ikke uden for, for selv om Christian og Isabella er prins og prinsesse, får de ikke lov at forsømme fra skolen.

 

Det er også et led i familiens mønster, at børnene går i almindelige skoler og børnehaver. Ikke specielle Amalienborgklasser med udvalgte børn fra forældrenes omgangskreds.

 

Mary koncentrerer sig meget om sammenholdet børnene imellem, og når hun er ude med f.eks. prins Christian og prinsesse Isabella, lyser hendes ansigt op i stolthed, når hun ser, hvordan Christian holder godt øje med søsterens færden, når hun bliver ivrig og overstadig. Så kommer den beskyttende storebror op i ham. Den slags elsker en mor.

 


Tre generationer i haven på Gråsten Slot: bedsteforældrene Margrethe og Henrik, forældrene Frederik og Mary samt de fire yngste i slægten, Christian, Isabella, Vincent og Josephine. Prinsgemalen elsker at lave sjov med sine børnebørn. Foto: Peter Hauerbach.

 

Se også på HER&NU.COM: Galleri med Mary og Frederik i Chile »

 

Læs også på HER&NU.COM: "Mary: Jeg vil altid være mig selv" »

Tekst: Carsten Nødskou
Publiceret: 21-03-2013
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri