Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Lasse og Mathilde: "Heste har lært os uendeligt meget"

Nyt fra Hjemmet
Musikerparret Lasse Helner og Mathilde Bondo har et særligt forhold til bidsler, seletøj og hestesko. De er begge opvokset med heste og har haft mange følelses- og lærerige stunder med de store dyr med varme, brune øjne.

Jeg er god mod dyr. Det var en af de replikker, guitaristen Lasse Helner brugte over for den dengang blot 20-årige violinpige Mathilde Bondo, da han mødte hende i 1975.

 

Siden har de to været både et musikalsk og privat makkerpar, for sådan en sætning kunne Mathilde ikke stå for. Fra hun var en ganske lille pige, har heste nemlig været hendes store kærlighed.

 

– Mælkemanden Jakobsen, som kom hjemme i Folkebo, havde en hest, der hed Jeppe, og jeg fik altid lov til at sætte mig op på vognen, husker Mathilde, der i dag er 59 år, mens hendes Lasse er 68 år.

 

LÆS OGSÅ: 6 ting der er livsfarlige for din kat

 

– Jeg var bare besat af heste. Når jeg var på ferie på Ærø hos min farmor og farfar, løb jeg altid, som om jeg galopperede hen over de toppede brosten, husker hun med et smil.

Annonce

 

Som teenager fik Mathilde halvpart i en hest, og da hun flyttede hjemmefra, var det første, hun spurgte om, når hun kom til et nyt sted: „Hvem har en hest, man kan låne?”

 

Fra hun var en lille pige, bankede Mathildes hjerte for heste. Lasse er vokset op på landet og har også været vant til, at det store arbejdsdyr var en del af livet.

Først da musikkarrieren begyndte at tage fart, og hun flyttede til København, var der ikke plads til heste i hverken boligen eller kalenderen.

Tøsen og Stjerne

Men det skulle der blive, for Lasse vidste, at det var lige det, der skulle til for at få Mathilde til at flytte med ham tilbage til Fyn, hvor de begge kommer fra, og hvor de stadig bor i dag.

 

På et tidspunkt skulle parret spille på Midtfyns Festival, og da de kom forbi Egeskov Marked, gik Mathilde simpelthen bare hen og købte en hest.

 

– Jeg fik øje på denne skønne varmblodshest, og jeg gik direkte hen og klaskede hende bagi for at se, om hun ville sparke ud efter mig. Det gjorde hun ikke, siger Mathilde, som skulle følges med Tøsen de næste mange år.

 

– Hun var bare så lækker. Vi havde virkelig mange gode stunder sammen. Jeg kunne springe op på hendes bare ryg og galoppere ud over markerne med hundene ved siden af os.

 

At Mathilde købte Tøsen og adskillige andre heste, var fint med Lasse, for så vidste han jo, at hun ikke ville flytte tilbage til København igen. Tøsen skulle blive imponerende 29 år, før Mathilde måtte sige farvel til sit livs hest.

 

– Da hun skulle aflives, kom dyrlægen og hentede hende ud på en mark, hvor hun døde omgivet af blomster. Hun var bare så smuk. Vi sad hos hende i timevis, og jeg tog endda et billede af hende, siger Mathilde med en næsten uhørlig stemme.

 

– Selv i dag kan jeg græde, når jeg tænker på hende, siger hun.

 

At Lasse kaldte sig dyreven, da han mødte Mathilde, var ikke kun spil for galleriet. Allerede som 12-årig var han nemlig startet i en ponyklub, for selvom han elskede at spille fodbold, var det gået op for ham, at tøserne befandt sig på rideskolen, forklarer han med et smørret grin, men lægger så ansigtet i mere alvorlige folder.

 

Nogle gange er vinteren lang og streng på landet, synes Mathilde, men præmien for at stå det igennem er, når foråret kommer.

– Jeg har været vant til at omgås heste hele mit liv. Jeg kommer fra landet, hvor heste var et arbejdsredskab. Som barn holdt vi altid sommerferie i Assens, hvor der også var heste, siger han.

 

Lasse har også haft sin egen hest, frederiksborgeren Stjerne, som smed alle andre end sin ejer af – selv Niels Hausgaard, da han engang kiggede forbi Sydfyn – mindes parret med et skælmsk smil.

 

LÆS OGSÅ: Servicehunden Spike skal til den store eksamen

 

– Vi havde også engang en islænder, som altid ville have, at jeg sad ude hos den på marken. Så satte den mulen på min pande, og jeg kunne mærke årtusinderne rulle mellem os, forklarer Lasse.

 

En hyldest til hesten

I dag er der hverken vrinsk eller hovslag på markerne omkring parrets hus i Lundeborg.

 

Mathilde fik nemlig en ny hofte for nogle år siden, og siden da har hun ikke redet meget, ligesom dyreholdet på gården er begrænset til en flok høns og to hunde.

 

– Jeg savner meget at have heste omkring mig. Men de er lige i nærheden, og vi kan altid køre over til dem, siger Mathilde og peger ud af vinduet i retning af deres ven, Peter Vesters, gård.

 

Peter er også hestemand, og han har overtaget føl fra parrets heste, som Lasse og Mathilde stadig er meget knyttede til. Derudover er han også komponist og bassist, og de tre musikere har tit talt om, at der ikke er lavet en hyldest til hesten.

 

– Der er så mange gamle hestesange, men vi ville også gerne lave nogle nye, siger Mathilde.

 

Det er nu blevet til cd’en „Sange til Hesten”, som blev udgivet til hingstekåringen i marts i Herning, hvor Peter har skrevet meget af musikken.

 

I år tager Lasse og Mathilde på turné i anledning af deres 40-års jubilæum. Her skal de ud og spille deres sange i musikforeninger, på spillesteder og i kulturhuse.

– Vi skylder hesten meget. Vores samfund er bygget med hestekraft. Derudover har jeg lært uendeligt meget af heste om tålmodighed og udholdenhed, siger Mathilde og fortsætter:

 

– De har givet mig så mange skønne naturoplevelser, og der er intet som det unikke samarbejde, der opstår med et dyr, som man har tillid til.

 

Til august optræder hun sammen med Lasse og Peter Vester til VM for islandske heste i Herning, og her bliver der nok også plads til en sang eller to til hesten. Om ikke andet er Tøsen, Stjerne og alle de andre heste altid med i hjertet.

 

LÆS OGSÅ: Barsk barndom gjorde Angelina rastløs: Med hesten Spirit fandt jeg endelig ro

 

LÆS OGSÅ: Søn af Volmer Sørensen: "Pludselig var jeg midt i en ny, sjov verden"


LÆS OGSÅ: En festsang skal skrives med hjertet

Nyd en LIVE sang fra Lasse & Mathildes nye cd "Sange til hesten" lige her ❤

Posted by Hjemmet on 12. maj 2015
 
Tekst: Marie Varming
Foto: Heidi Lundsgaard og privat
Publiceret: 11-05-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri