Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Laura fandt styrke i spaden

Nyt fra Hjemmet
Rust, blade, potter og natursten. Laura Larsens have i Aabybro nord for Aalborg, er en symfoni af afstemte farver og materialer.
Selv matcher hun sin have: stemmen er rolig, tøjet afdæmpet og pagehåret i blonde nuancer. Laura er 58 år, pensioneret skolelærer og kvinden bag dette usædvanlige sted, hvor 2500 kvadratmeter rummer både rutchebane, rododendron, rustne havemøbler og ro!
At denne uforstyrrethed er resultatet af en kvindes desperate kamp for at overleve, forstår man kun, når Laura forklarer, at netop i haven havde hun følelsen af kontrol. Modsat hendes øvrige liv, hvor alting var kaotisk, fordi hendes mand, Aksel, blev alvorligt syg:
Annonce

– Alting væltede for mig, men jeg kunne ikke bare sidde ved køkkenbordet og kigge. Havearbejdet blev en kontrast til det usikre ved sygdommen, for hvis noget ikke kunne lade sig gøre dér, så fandt jeg bare en anden løsning.
Lauras mand blev pludselig syg i år 2000. Uden at nogen vidste hvorfor, blev han dårligere og dårligere. Hans koncentration og fysik svigtede og efter et år måtte han sælge sit firma. I stedet fik Aksel et fleksjob, som han passede efter bedste evne.
Sygdommen viste sig på forskellige måder, fordi det skiftevis var fysikken og psyken, der blev angrebet:
– I begyndelsen kørte han i bil på arbejde. Så blev det på cykel, men hans balance svigtede også, så han begyndte at gå stavgang. Men til sidst skulle han køres frem og tilbage, fortæller Laura, hvis mand ikke selv forstod, hvad der skete.
– På nogle områder lignede det demens, men det var det jo ikke.
På sidelinjen stod Laura, der kæmpede for at bevare en normal dagligdag, men da Aksel blev indlagt på sygehuset i efterårsferien 2003, var hun ved at knække:
– Jeg græd hver morgen i 14 dage under bruseren, og når jeg kom på arbejde var jeg så vred! Jeg var vred på alle – og endte med at blive sygemeldt med stress.
– Siden kom jeg aldrig rigtig ovenpå. Heller ikke selvom jeg begyndte at arbejde igen, fortæller Laura.
To år efter blev Aksel indlagt igen – mere syg end nogensinde før. Han havde taleproblemer og synet forsvandt, men lægerne kunne stadig ikke stille en diagnose.
– Det var i august og jeg var nødt til at ringe til skolen og sige, at jeg ikke kunne komme. Jeg kunne slet ikke overskue læreplaner og nye elever, sådan som det stod til med Aksel, fortæller Laura.
I marts 2006 fandt lægerne endelig ud af, at Aksel led af den sjældne sygdom „OLMA“, der var ukendt i Danmark. Den medfører, at leveren ikke kan nedbryde visse proteiner, så centralnervesystem, syn og organer brydes ned indefra.
Laura fik at vide, at Aksel højst havde et år tilbage, og derfor blev han tilbudt en plejehjemsplads.
– Det skulle han bare ikke! Én af de gange han var hjemme fra sygehuset, sagde han: „Vi har mistet meget, men vi har stadig hinanden og vores hjem“. Derfor var det så vigtigt for mig, at han fik lov til at blive her den sidste tid.

Læs hele Lauras historie i Hjemmet nr. 42/2010
Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Marianne Andersen
Publiceret: 18-10-2010
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge