Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Lena overvandt sin angst

Nyt fra Hjemmet
Lena Haas måtte lige synke en ekstra gang, da hun hørte, at hendes forlovede, Thomas, havde meldt dem til en konkurrence om et kæmpebryllup. Hun lider nemlig af social angst, og nu ville alles øjne blive rettet mod de to.

Foråret viser sig fra sin råside med regn og rusk, men hjertevarmen strømmer én i møde, allerede inden man ringer på i det gule parcelhus i Langeskov på Fyn. Fordøren er nemlig prydet af et kæmpestort hjerte i træ, og på det står der Lena og Thomas. Her bor 30-årige Lena Haas sammen med Thomas Cohr Hansen på 33 og deres to børn, Freja på ni og Julian på seks år.

 

For snart 11 år siden mødtes Lena og Thomas en aften, de begge var i byen i Odense. Hun gav sit telefonnummer til Thomas, og det var lidt usædvanligt for Lena sådan at åbne sig for en fremmed, for lige så længe hun husker, har hun lidt af social angst.

 

– Jeg har altid været frygtelig genert, og i puberteten fik jeg det meget værre med nervøsitet end de andre, hvis der skulle holdes oplæg for klassen. Jeg var meget bange for at være midtpunkt og frygtede altid negativ kritik.

Annonce

 

Der er nok en mening med, at vi var to, for vi havde meget brug for hinanden, siger Lena. Hun og tvillingesøsteren Maria (tv.) voksede op hos deres oldeforældre. I dag er kun oldefar Hans tilbage.

 

Hendes tvillingesøster, Maria, havde det ligesådan. De to var hinandens trofaste støtter i en verden, der viste tænder. Deres far var psykisk ude af balance og begik selvmord, inden de kom til verden. Og deres purunge mor vidste ikke, at hun fik tvillinger før under fødslen. Hun gik i chok, og pigernes oldeforældre, Inger og Hans, fik plejetilladelse.

 

De var søde og gode ved pigerne, som havde en god og tryg barndom. Men pigerne følte sig meget anderledes end de andre børn, blandt andet fordi deres 'forældre' var så gamle.

 

– Når jeg skulle deltage i noget, svedte jeg og fik blussende kinder, jeg stammede og var rystende nervøs. Jeg udsatte ting og havde svært ved at sætte grænser og sige nej, fortæller Lena, der mener, at hun og søsteren var lidt overbeskyttede.

Bange for verden

Langsomt fik Lena tillid til Thomas, de blev kærester, og et år efter, de havde mødt hinanden, var Lena gravid. – Jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at hun var kvinden i mit liv, så jeg ville kæmpe for at få hende – og ikke mindst for at hun skulle få det godt, fortæller Thomas.

 

Allerede under graviditeten blev han klar over, at Lena havde brug for professionel hjælp. Selvom parret glædede sig til at blive forældre, var Lena tit deprimeret, og nat efter nat måtte han holde om hende til den lyse morgen, mens hun bare græd og var ulykkelig. Så for sine sparepenge bestilte han tid til Lena hos en psykolog.

 

– Det var som en åbenbaring for mig. Jeg fandt ud af, at det var min usædvanlige barndom, der gav mig social angst, og lige så langsomt begyndte jeg at turde møde andre menneske og åbne mig, fortæller Lena. Da Freja blev født, var Lena allerede meget bedre rustet til at klare tilværelsen som mor.

 

Hun indså, at for Frejas skyld måtte hun deltage i ting, som hun før havde været bange for: forældremøder, skolehjem-samtaler osv. – Jeg besluttede, at det ville jeg klare!

En overraskelse

Lena gik på HF, tre år efter kom Julian, og efter barslen uddannede hun sig til SOSUhjælper. Men det er sådan med social angst, at den ikke bare forsvinder. Det er noget, man kan lære at tackle, men man må leve med den hele livet, forklarer Lena.

 

Derfor blev hun også både glad og forfærdet, da Thomas en dag i 2011 kom hjem og fortalte, at han havde meldt dem til Ugeavisen Kertemindes konkurrence om årets kirsebærbryllup – et stort bryllup med alt betalt, hvor vinderne bliver viet på byens

torv, mens tusinder af mennesker ser til.

 

Lena glemte helt at være nervøs til Kirsebærbrylluppet. Det var en kæmpefest med tusindvis af mennesker, der hyldede hende og Thomas, og de blev fotograferet og kom i alle lokale aviser. Og de nød det bare!

 

Hvis de nu vandt brylluppet, betød det, at de ville komme i pressen og få ualmindeligt meget opmærksomhed. – Jeg var skrækslagen! Kunne du måske ikke lige have spurgt mig først, om jeg ville deltage, udbryder Lena og ser påtaget vredt på Thomas, der smiler og trækker på skuldrene. 

 

Ingen af dem havde dog regnet med at gå videre, så da de kom i finalen, var de ved at gå bagover. For selvfølgelig ville de gerne vinde. Men kunne Lena klare det? – Hele forløbet igennem var jeg meget usikker på, om jeg nu også turde være med. Men når jeg så stod midt i det, kunne jeg godt. Jeg ville jo så gerne! Og da Lena og Thomas så vandt, var det bare lykken:

 

– Jeg følte mig som den heldigste kvinde i verden, det var bare helt vildt, udbryder Lena. Til brylluppet stimlede folk sammen om dem på torvet, kameraerne blitzede, og alle jublede og smed ris efter dem, da de kørte derfra i en hvid limousine. Lenas kjole var designet af Lasse Spangenberg og kostede en formue, og til bryllupsfesten på Munkebo Kro var 50 af deres nærmeste samlet for at fejre dem.

 

Lena og Thomas har samlet udklip og minder i en stor bog om deres fantastiske bryllup. Og børnene Freja og Julian elsker at bladre i den.

 

– På torvet tog jeg ligesom en rolle som festens midtpunkt, og jeg var mærkeligt nok ikke spor nervøs! Under middagen bagefter var det værre, fordi det var mere personligt. Men hele vejen igennem klarede jeg at nyde festen og den fantastiske oplevelse, det var. For jeg havde lært at beslutte, at det ville jeg, forklarer Lena stolt.

 

For hende var brylluppet som et eventyr med farer, der lurer, og så ender det alligevel godt: – Og så giver det mening, for det har givet mig muligheden for at fortælle andre, at man godt kan vinde over sin sociale angst. Og det har været så positiv en oplevelse, at alle folk bare har været så søde og forstående. Jeg har ikke fået én eneste negativ kommentar, smiler Lena.

 

På bryllupsbillederne ligner hun virkelig en prinsesse, der har fået prinsen på den hvide hest, og i sit eget liv føler hun sig også sådan. For hun har fået sin elskede Thomas. – Men du er nu også heldig, at du har fået mig! For jeg har været dig tro, og jeg er der altid for dig og børnene, tilføjer hun skælmsk, mens hun pudser en usynlig glorie over sit hoved og blinker til sin ægtemand.

Tekst: Kirsten Winding
Foto: Heidi Lundsgaard og privat
Publiceret: 06-03-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri