Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Lene Varming Nielsen er ved at uddanne sig til psykoterapeut for at kunne hjælpe andre, der har mistet: –Vi skal hjælpe hinanden, og vi skal vælge kærligheden. Selv i den største sorg.

Lenes tragedie: Mistede sin datter

Nyt fra Hjemmet
At miste et barn er den største sorg, der kan ramme et menneske. Lene Varming Nielsen kom videre takket være god hjælp fra venner og familie. Nu vil hun gerne bruge sin erfaring til at hjælpe andre i sorg.

Fuglenes glade stemmer danner perfekt baggrund for den smukke udsigt fra terrassen ved huset i Silkeborg. Her serverer Lene Varming Nielsen kaffe, mens solen spiller over engen, og toget ormer sig gennem landskabet. Fire gange i timen blandes fuglenes stemmer med klokken fra jernbaneoverskæringen tre huse længere nede ad grusvejen. Den lyd vil for altid minde familien i huset om deres livs tragedie. Det var lige her, Maria blev kørt ihjel af toget.

 

På en smuk solskinsdag som denne var 14-årige Maria Varming Nielsen på vej hjem fra en badetur i Almind Sø. Hun cyklede gennem skoven, livet var dejligt, der var musik i ørerne, og solen stod lavt. Store træer gav dårligt udsyn ved den lille overskæring få meter fra hjemmet. Maria hverken så eller hørte toget, før det var for sent.

Annonce

 

Lene, 45 år, og hendes mand Niels Halfdan Nielsen, 52, var hjemme, da ulykken skete. De så politi og brandbil køre ned mod overskæringen, og Niels, der er læge gik ned for at tilbyde sin hjælp. Men han blev stoppet ved ulykkesstedet. Her fik han den besked, der ændrede familiens liv: Maria var blevet påkørt af toget og havde mistet livet. Nu måtte Niels gå de tunge skridt hjem til Lene med beskeden.

 


Lene og Niels har haft hver deres måde at tackle sorgen på. Men de har været der for hinanden og er blevet mere sammentømret som familie.

 

– Jeg gik i chok, og det trængte ikke ind. Jeg kunne ikke rumme det. Heller ikke, da jeg senere så Maria på skadestuen. Jeg gik hjem og begyndte at rydde op, fordi jeg tænkte, at nu kom der nok mange mennesker i huset, fortæller Lene.

 

I dag har Banedanmark fældet træerne ud mod skinnerne og sat tydelige chikaner op ved overskæringen i skoven. Lidt herfra er der plantet en rødeg til minde om Maria, og for foden af træet har hendes far bygget en stenbænk. Arbejdet med at slæbe de tunge sten fra skovbunden til det lille mindested var en vigtig del af Niels' måde at bearbejde sorgen på. Jo tungere sten, jo bedre.

 

– Vi taler om Maria hver dag, og vi har valgt at blive boende her, hvor vi mærker Maria og har alle de gode minder. Det er her, vi vil leve, siger Lene.

Venner hjalp

Maria døde den 20. juni 2010, og i dagene derefter gik Lene Varming Nielsen rundt i en uvirkelige tåge. Hver dag kom en af hendes veninder og tog hende med på en gåtur, hvor hun fik lov til at snakke. – De ture var en stor hjælp for mig. Der var i det hele taget mange mennesker, der hjalp. Naboer og venner kom med aftensmad, og hvad de ellers kunne bidrage med. Maden var vigtig, for man magter slet ikke de praktiske ting i sådan en situation.

 

– Og noget af det værste var, når jeg skulle handle ind. Jeg var bange for at bryde sammen, hvis nogen kom og spurgte til Maria. I lang tid handlede jeg ind i Ikast for at undgå at møde nogen. Lene er stadig meget berørt, når hun taler om Marias død, og man mærker tydeligt den store taknemmelighed over, at så mange har været der for hende og hjulpet hende og familien videre.

 

– Man kommer ud i et fuldstændig frit fald, når der sker noget så voldsomt. Og det er fantastisk at opleve, at der er et sikkerhedsnet under dig. At mennesker er der og har overskud til at hjælpe. – Jeg kunne ringe til en veninde klokken 22 om aftenen og spørge, om hun ville med ud at gå. Hun stillede altid op, fortæller Lene.

 


Lene Varming Nielsen og Niels Halfdan Nielsen bor få huse fra den overskæring, hvor deres datter Maria blev påkørt og dræbt. Der er plantet en rødeg, og Niels har bygget en stenbænk til minde om Maria.

 

Tankerne kørte så meget rundt i Lenes hoved, at hun følte, hun var ved at blive skør. Men selv når hun røg ned i de dybeste huller, var hun i stand til at bede om hjælp og sige, hvad hun havde brug for. – Jeg tror, det er en meget vigtig grund til, at jeg kom videre, siger hun.

 

Den 20. juni 2011, et år efter Marias død, var familien samlet for at mindes Maria, og her holdt Lene en tale til sin datter. Det var vigtigt for hende.

 

– Jeg var ikke i stand til at sige noget, da Maria blev begravet. Men et år efter kunne jeg sige højt, at jeg vælger kærligheden og livet. Det er vigtigt at træffe de gode valg, og jeg har valgt at tro, at der er en mening med det hele. Det gør det lettere for mig at rumme sorgen. Jeg er kommet til en accept af, at det blev sådan. Men det har taget lang tid at nå dertil, siger Lene Varming Nielsen.

Vil hjælpe andre

Lene og Niels har to børn, der i dag er 12 og 15 år, og de var meget opmærksomme på, at Marias søskende bar deres egen sorg og havde brug for hjælp til at komme videre. – Maria var kærlig og omsorgsfuld over for sine søskende, og vi var bekymrede for børnene. Min nevø og min svigerinde blev voksenvenner for Emil og Laura, og det var godt for os alle. I det hele taget var vores familie en meget stor hjælp, selvom de jo også var ramt af sorg, fortæller Lene.

 

Lene Varming Nielsen er uddannet lærer, og nu er hun ved at uddanne sig til psykoterapeut. Hun holder foredrag om livet, når man har mistet, og hun arbejder med sorggrupper for børn. Det er vigtigt for hende at bruge Marias død til noget meningsfyldt og hjælpe andre.

 


Der bliver tændt lys for Maria, hver gang familien spiser aftensmad.

 

– Når man mister, står man med en masse kærlighed, man ikke ved, hvor man skal gøre af. Kærligheden bliver hjemløs, og man har brug for hjælp. Jeg vil gerne hjælpe andre med at bearbejde sorgen og vælge det positive i livet.

 

– Søskende og klassekammerater har også brug for hjælp og støtte efter et dødsfald, og det er godt for mig, at jeg nu kan bruge mit sorgarbejde til at hjælpe andre. Kærligheden er blevet min drivkraft, og det er lige i Marias ånd. Jeg mærker næsten, hvordan hun står og smiler ved siden af mig. Det giver mig styrke og gør, at jeg stadig kan se skønheden i livet, siger Lene.

Tekst: Anni Heiberg
Foto: Jens Bach
Publiceret: 14-08-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge