Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
I skolen blev Maria Wendt mobbet, men hun fandt en løsning, der lettede hendes sind.

Maria fandt en blå himmel under de sorte skyer

Nyt fra Hjemmet
I skolen blev Maria Wendt mobbet. Det kostede mange dage med sorte og dystre tanker og gav hende stress og depressioner. Men hun fandt en løsning, der både lettede hendes sind og kan være en hjælp for andre, der oplever mobning.

Maria Wendt er en glad ung kvinde. Hun bor sammen med sine forældre og nyder bl.a. at løbe og være sammen med sine venner. Særligt glad er Maria, fordi hun netop har udgivet bogen „Hjem, kære hjem", der er en fiktiv historie om en ung kvinde, der slås med store problemer – ikke mindst mobning.

Mobning er nemlig årsagen til, at Maria selv i lange perioder af sin opvækst ikke har været glad.

– Jeg har været gal, ked af det, frustreret. Jeg har haft svært ved at tro, der var nogen mennesker, der kunne li' mig. Ja, jeg har været så langt nede under gulvbrædderne, at jeg har stået med et glas Panodil, talt pillerne og overvejet at sluge dem alle sammen, siger 23-årige Maria, der bor i Ølstykke.

Mobningen begyndte allerede i de mindre klasser i skolen, hvor Maria beskriver sig selv som et nemt offer, fordi hun både havde tandbøjle og briller.

Annonce

– Og så blev jeg nemt sur og gav mig til at skrige og råbe, så mine klassekammerater syntes, det var sjovt at give mig små stikpiller.

Omkring 7. klasse gik det helt galt.

– Det, der skilte os, var nok, at de andre piger begyndte at drikke og gå med drenge. Det stadie var jeg ikke på.

Maria beskriver, hvordan klassens piger ikke inviterede hende med til sammenkomster og undgik hende, når der f.eks. skulle arbejdes i grupper. Og så kom de med hentydninger om, at hun var dum og grim.

– På et tidspunkt var jeg decideret bange for at gå i skole og måtte i perioder sygemeldes. Men det værste var næsten, at jeg efterhånden tænkte, at der måtte være noget galt med mig, siden jeg ikke havde nogen venner, siger Maria.

Hun havde ikke lyst til hverken at begyndte at drikke eller gå med drenge for at tækkes pigerne i klassen. Men måske ville det hjælpe, hvis hun kom til at ligne dem lidt mere.

 

Tabte 10 kilo

Maria er kun 155 cm høj og fortæller, at hun altid har været lidt til den brede side. De andre piger havde i hendes øjne modelfigurer.

– Jeg ville så gerne passe ind i deres verden, og jeg tror, det var derfor, jeg som 14-årig begyndte at kaste maden op, når jeg havde spist.

Det stod på i et halvt år, og Maria forklarer, at det var hendes forældre, der greb ind og faktisk fik hende til at spise igen.

I det hele taget beskriver hun sine forældre som en god støtte. F.eks. var det hendes mor, der foreslog, at hun i 10. klasse skrev om sig selv, da de havde fristil i slutningen af skoleåret.

– I 10. klasse gik jeg på en anden skole, hvor det lykkedes mig at komme ud af min skal og også være sammen med klassekammeraterne udenfor skoletiden. Men jeg sloges også med følgerne af de barske år, og jeg havde fået migræne og måtte tage stærk medicin.

– Jeg kom nemt til at stresse og led også af depressioner, forklarer Maria, der i stilen beskrev, hvordan hun havde haft det i de år, hun blev mobbet og holdet udenfor.

Og så skete der ellers noget. Marias lærer blev så berørt af hendes stil, at hun greb til handling og sørgede for, at hun kom til psykolog.

– Det var grænseoverskridende for mig at skulle til psykolog, og det var svært for mig at trække alle de grimme oplevelser ud fra det gulvtæppe, jeg havde forsøgt at gemme dem under. Men det var en kæmpe lettelse at få det ud og få fortalt om al den vrede og magtesløshed, jeg har haft indeni.

 

Blå himmel

Maria har haft flere nedture siden da. Bl.a. udløste det en depression, da hendes farfar døde i 2011.

– Der var følelser fra årene med mobning, jeg slet ikke havde fået bearbejdet ordentligt, så i et halvt år gik jeg igen til psykolog og talte hele forløbet igennem en gang til, siger Maria, der dog også fandt en anden måde at få afløb for sine sorte tanker på:

Hun begyndte at skrive på en bog, hvor hun lader en ung kvinde kæmpe med noget af det, hun selv har gået igennem.

– Jeg oplevede, at det havde en terapeutisk effekt at skrive. Bogen er fiktion, og samtlige personer er opdigtede, men jeg brugte mine erfaringer fra mobning og spurgte mig selv; kunne jeg have reageret anderledes? Så hvor jeg selv ofte sad og knugede mig sammen i folkeskolen, lader jeg min hovedperson være stærk og løse problemerne, når hun bliver udsat for ubehagelige ting, forklarer Maria.

– Jeg kan ikke leve de år om, men jeg håber, at jeg med bogen kan vise andre, at der findes måder at løse problemerne på. At der er en blå himmel over de sorte skyer, siger hun.

Maria har stadig nemt ved at blive stresset og skal passe ekstra godt på sig selv. Migræneanfald får hun også af og til.

– Men jeg har det godt nu og er stolt over, at jeg kunne digte en historie, der er blevet til en bog.

I dag har hun en håndfuld gode venner, som hun er tæt med. Hun har taget en HF og overvejer stadig, hvilken uddannelse hun vil i gang med.

Lige nu har hun næsten ikke tid til at gå i skole, for udgivelsen af bogen har nemlig betydet, at der er blevet bud efter hende som foredragsholder. Bl.a. har flere skoler og biblioteker inviteret Maria til at komme og holde foredrag om mobning for andre unge mennesker.

– Det er lidt nervepirrende for mig at stille mig frem som foredragsholder, men jeg gør det gerne, for det er så dejligt, at der er interesse for mig og min historie. Det sætter fokus på mobning, og derved føler jeg, at jeg har fået vendt min ulykke til noget positivt, siger hun.

Tekst: Lise Petersen
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 11-11-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri