Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Hele livet har de to søskende stået hinanden nær. Da Christian blev syg, rykkede han og Marlene endnu tættere sammen.

Marlene og Christian står sammen om en god sag

Nyt fra Hjemmet
Christians liv lå pludselig i ruiner, da han fik sygdommen sklerose, men hans storesøster Marlene stod som altid ved hans side.

Efter kort tid i selskab med søskendeparret Marlene Bach, 44 år, og Christian Frederiksen, 42 år, i storesøsters hyggelige rækkehus i Ølstykke er det tydeligt, at de ligner hinanden af sind: lattermilde, positive og ligefremme. Glæde blev imidlertid med et slag forvandlet til sorg den 1. januar 2011. En dag, søster og bror aldrig glemmer.


– Telefonen ringede. Det var Christian, og han sagde: „Jeg har fået sklerose.“ Jeg fik et giga chok, siger Marlene. – Min raske, stærke bror, der var familiens overhoved, efter vores far døde i 2004. Jeg blev så bange, nervøs og bekymret. Ville Christian sidde i kørestol om kort tid? Ville han være død om et par år? Faren, der var politimand, havde et motto: „Familie, familie, familie!“ Og det havde Marlene og Christian overtaget. Så hun var ikke tvivl. Hun hoppede ud i sin bil og drønede hele vejen ned gennem Sjælland til sygehuset i Nykøbing Falster.

Annonce


– Jeg var simpelthen nødt til at se Christian. Christian havde haft en stille og rolig nytårsaften hjemme i Nysted med sin kone, Mai- Britt, de to yngste af sine fire børn og sine svigerforældre. Han var leder i et transportfirma, hvor han også selv kørte som lastbilchauffør. I årets sidste uger havde han haft særligt travlt. – Jeg sov med telefonen på brystet om natten, hvis nogen skulle have fat på mig, siger Christian. Nu følte han sig træt og sløj og besluttede at holde fri mellem jul og nytår. – Da jeg vågnede nytårsdag, sov min højre arm, hvilket jeg nu ikke tog notits af. Men da jeg skulle have tøj på efter badet, eksede mit højre ben under mig, så jeg trimlede om.

 

En herlig snevejrsdag i 1977. Marlene og Christian holder pause i kælkningen for at posere til familiealbummet.

Knoklede med genoptræning

 Christian blev dårligere, og da hans kone ringede til alarmcentralen, fik hun besked på, at han skulle på hospitalet med det samme. Lægerne troede først, at han havde fået en hjerneblødning, men efter flere undersøgelser stod det klart: Christian  havde sklerose.


– Det var som at få dødsstødet, for jeg kendte godt til den sygdom. En af mine skolekammerater havde sklerose. Hun døde som teenager, siger Christian. Han og Mai-Britt havde netop købt drømmeboligen, en gård, som Christian skulle sætte i stand. Efter hjemkomsten fra hospitalet var det et kæmpe problem for ham bare at komme ned ad den stejle trappe fra førstesalen. – Min højre side var lukket ned. Jeg kunne ikke engang holde på bestik. Jeg skulle begynde helt forfra. Christian gik til genoptræningen med liv og sjæl. Han var overbevist om, at hvis han bare knoklede løs, ville han få sin gamle tilværelse tilbage. – Samtidig var jeg sur og knotten og svær at være sammen med. Genoptræningen hjalp lidt, for der fik jeg brændt noget krudt af. Prisen var, at jeg var helt færdig bagefter. Efter et halvt års tid begyndte det at gå op for Christian, at intet blev, som det var. Han var træt, havde kronisk hovedpine og led af svimmelhed og kramper. – Jeg kom ikke ud at køre lastbil igen, hvor meget jeg end savnede det, og gården måtte vi sælge, siger han. Hustruen Mai-Britt er en aldrig svigtende støtte for sin mand, men også søster Marlene betyder alt for Christian.


– Hvis jeg er nede i et hul eller har en skoddag, er jeg altid oppe igen, når jeg har talt med Marlene. Det er ikke, fordi vi taler om sygdom, for det gør vi aldrig. Det er nok bare at se hende eller have hende i telefonen. Marlene indskyder: – Jeg spørger aldrig om, hvordan du har det. – Det vil jeg heller ikke have, siger Christian straks. – Jeg er sikker på, at hvis der var noget galt, ville du fortælle mig det med det samme, tilføjer Marlene, og hendes bror nikker.

 

– Prøv lige at se os på det billede. Så vi virkelig sådan ud som teenagere! Marlene og Christian har lutter gode – og sjove – minder fra deres barndom.

En ny tilværelse

 I dag føler Christian, at han er landet på benene igen. Han får medicin i pilleform, der hjælper ham. Tidligere skulle han injicere sin medicin hver anden dag, og den gav ham voldsomme bivirkninger. Men selvom Christian atter er glad for livet, er der svære stunder. Praktiske gøremål, der før var lette for ham, er blevet umulige. – Når der står tre gryder på komfuret samtidig, kan jeg ikke finde ud af, hvad jeg skal gøre. Jeg bliver så rasende og ked af det, siger Christian. Marlene siger: – Det gør så ondt i hjertet. Og især når andre ikke kan forstå, hvordan Christian har det. Jeg tænker: „Så fat det dog!“ Selv er hun opmærksom på at tage en ting ad gangen. – Nogle gange, når jeg har talt med Christian, tænker jeg bagefter: „Hov, der fik jeg fyret for meget info af.“ Så ringer jeg til ham: „Husker du, at du skal komme i morgen?“ For den oplysning druknede vist i alt det andet, jeg fik sagt. Christian griner. Hverken søster eller bror er mundlamme. Søskendeparret har de senere år holdt sommerferie sammen i campingvogn med deres ægtefæller og i alt syv børn. Også deres mor, der er Marlenes genbo, er med i fællesskabet.


– Jo, vi er tætte. Min bror er min bedste ven, siger Marlene. – Vi har altid haft det godt sammen. Vi er næsten som tvillinger, bemærker Christian. Han er på førtidspension, men arbejder nogle timer om ugen med unge mennesker, og det er han særdeles glad for. – Det betyder meget for mig at være i gang. Sygdommen skal ikke stoppe mig – sklerose skal ikke bestemme over mit liv, siger han bestemt og slutter: – Og heldigvis kæmper Marlene sammen med mig.

 


Tre gryder på komfuret er to for mange for Christian. Marlene bliver så ked af det, når andre mennesker ikke forstår, at hans sygdom kræver, at han tager én ting ad gangen.

 

'Vi står op for hinanden'

Søndag den 11. september 2016 har Scleroseforeningen og Gigtforeningen under navnet „Vi står op for hinanden“ en fælles landsindsamling, der skal skaffe midler til forskning i de to kroniske sygdomme. Både sklerose og gigt medfører smerter og nedsat funktionsevne, og sygdommene påvirker alle livets forhold. Marlene Bach og Christian Frederiksen, som du kan læse om i artiklen her på siden, er blandt de mange frivillige, der går på gaden med raslebøsserne. – Det er helt naturligt for mig at støtte sådan en vigtig indsamling, siger Marlene.

 

 

► SE OGSÅ: Maratonløber Annette Fredskov: Det var kærlighed ved første skridt

► SE OGSÅ: Jette fik sclerose som 37-årig: - Jeg dør jo ikke af det

► SE OGSÅ: Erik trodser sin sclerose: Hver dag er en gave

Tekst: Ulla Iversen
Foto: Søren Jansby og privat
Publiceret: 05-09-2016
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri