Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Martha, vi elsker dig!

Nyt fra Hjemmet
Hvert år i maj mødes et par hundrede muntre entusiaster til den årlige Store Marthadag i Svendborg. Lotte og Mogens Wæver fra Skovshoved tilhører den hårde kerne, der altid glæder sig til gensynet med filmen fra 1967 om rustbunken S/S Martha og den luddovne besætning.

Der er smil i øjenkrogen hos Lotte Wæver og swung i overskægget hos hendes mand, Mogens, mens de forcerer den stejle trappe til den såkaldte Marthastue på førstesalen over Restaurant Børsen i Svendborg. Det er første lørdag i maj, solen skinner, og ægteparret har glædet sig i ugevis. I går drog de fra Skovshoved nord for København til Sydfyn og bookede sig ind på et hotel ved Svendborgs havnefront, så de kunne være veludhvilede til i dag, hvor den 17. udgave af den traditionsrige Store Marthadag løber af stabelen.

 

Konceptet, som Mogens og Lotte kender fra alle de forgangne år, handler i korthed om, at man mødes på „Børsen" med et par hundrede andre Martha-entusiaster og går i samlet trop til den lokale biograf, hvor man genser den 45 år gamle danske filmklassiker om en rustbunke af et dampskib med Ove Sprogøe, Poul Bundgaard og Morten Grunwald i besætningen foruden Preben Kaas, Poul Reichhardt, Paul Hagen og Karl Stegger med flere.

Annonce

 

Som alle andre hardcore Martha-fans fra Danmark, Norge og Sverige, er Mogens og Lotte solgt til stanglakrids over den maritime komedie, der på mystisk vis er gået hen og blevet kult. Få andre ting kan få de to til at grine lige så lystigt. – Det er sådan en fælles passion, vi har. Vi elsker både filmen og det show, der udspiller sig i biografsalen hvert år, siger Lotte, der er 61 år og på førtidspension.

 

– Desuden er de første scener i filmen optaget hjemme i Skovshoved Havn, tilføjer Mogens, der er 82 år, pensione-ret tandlæge og sætteskipper af første grad. Så et vist ejerskab føler de til den film, som aldrig blev nogen biografsucces, da den blev lanceret i 1967, men som siden har bemægtiget sig lidt af en hædersplads i nordisk filmhistorie.

 

„Juniregn skaber udbredt morgentåge"

Mens filmreplikkerne flyver lavt i Marthastuens messe, der er opbygget som en tro kopi af skibsinteriøret fra filmen, forklarer Lotte og Mogens, at Store Marthadag henvender sig til alle mulige forskellige mennesker; lune landkrabber såvel som garvede søfolk, unge navigationsskoleelever og elever fra maskinmesterskolen. Eneste betingelse er, at man har lidt humor. Selv føler Lotte og Mogens, at de har en vis portion blåt blod i årerne også, selvom de ganske vist på papiret er landkrabber.

 

– Men vi har da sejlet hele vores liv, siger Lotte. – Og vi har krydset Atlanten for sejl. Det er derfor, vi bærer røde sejlerbukser, forklarer Mogens, der ligesom sin kone er mangeårigt medlem af Skovshoved Sejlklub og aktiv i klubbens Martha-fraktion.

 

– Steam up, steam up, dit hæslige møgdyr! lyder det pludselig i døråbningen, hvor en mandsperson med olieplettede overalls, solbriller og daggamle skægstubbe gør sin buldrende entré sammen med resten af slænget fra Logen S/S Martha Helsingør. Helsingør-folkene er lige så trofaste deltagere på Store Marthadagen som Lotte og Mogens – og igen i år behørigt udklædt som figurerne fra filmen. Med et er Marthastuen fuld af folk, der til forveksling ligner den fordrukne kaptajn, maskinchefen med det grimme sprog, fyrbøderen med de renvaskede hænder for ikke at glemme den sleske styrmand og den svigagtige hovmester, Watson.

 

– Og jeg er telegrafisten Marius, den ordblinde skid, præsenterer en yngre mand sig, mens han knuger en buket falske roser mod sit krumme bryst.

– Det er også din skyld, det hele, lyder anklagen straks fra én af de andre i slænget, præcis som i filmen, hvor den ordblinde telegrafist kommer til at forveksle skibsrederens anmod-ning om juniregnskabet med sætningen: „Juniregn skaber udbredt morgentåge".

– Ja, det er da noget værre vrøvl, fastslår telegrafisten og pusler uanfægtet videre med sine roser.

 

„Gud Signe dig, Norge"

Restauratøren på „Børsen", Launy Lindahl, forklarer, at Marthastuen opstod ved et tilfælde, da en flok af etablissementets stamgæster tilbage i 1990'erne fik lyst til at indrette en værtshushule sådan lidt gemt af vejen.

– Så var der én, der fortalte, at Nordisk Film havde en masse rariteter liggende fra optagelserne af Marthafilmen, og pludselig opstod idéen om, at vi kunne bygge en kopi af „Mar-ha" på førstesalen.

 

Eftersom Svendborg er en gammel søfartsby, var planen ganske oplagt. Launy Lindahl blev fyr og flamme, og i 1994 kunne han indvi Marthastuen, hvor man i dag kan få serveret det store kolde bord med brott-sjösild og O.P. Andersson-dram – ligesom besætningen fik på „Martha". I 1995 lykkedes det desuden at lokke filmens instruktør- og manuskriptforfatterpar, Erik Balling og Henning Bahs, til Svendborg for at kaste glans over årets filmforevisning, og siden har Store Marthadag været en ufravigelig sydfynsk tradition. Som nu, hvor fans fra nær og fjern stiller op i gågaden til rituel afvikling af den norske fædrelandssang „Gud Signe dig, Norge".

 

Launy Lindahl blæser til afgang mod Scala-biografen, hvor Helsingør-logen opfører et par velvalgte filmsekvenser som opvarmning, inden det går løs på det store lærred. – Er det ikke hyggeligt, spør-ger Mogens og Lotte, der slet ikke kan forestille sig, at man nogensinde kan blive træt af „Martha".

 

 

En kongelig fornøjelse

 

Det var Olsen Bandens fædre, Henning Bahs og Erik Balling, der skrev manuskriptet og instruerede den maritime komedie om „Martha" tilbage i 1967. Umiddelbart uden den store succes, for biografgæsterne udeblev.

 

Men siden udviklede der sig en kultisk interesse for filmen, og i dag har den en stor og trofast fanskare i både Danmark, Norge og Sverige. Selv Dronning Margrethe hører efter eget ud-sagn til dem, der fortsat lader sig begejstre af den skøre historie om det gode skib.

 

Ligesom der er en vis tradition for, at søofficererne på „Dannebrog" aflægger Martha-stuen et visit, når kongeskibet lægger til kaj i Svendborg. Filmklassikeren om den skønne skude har 45 år på bagen. Karl Stegger havde rollen som kaptajn Nielsen.

Tekst: Connie Mikkelsen
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 03-07-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri