Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Lise Nørgaard og Per Kuskner sammen ved udgivelsen af Matador - Mennesker, Myter & Minder i 2011. I bogen medvirker en lang række af seriens skuespillere og folkene bag den store succes.

Matador-ekspert Per Kuskner: Der er nok lidt Maude i os alle

Nyt fra Hjemmet
Danskerne nærer en utrolig stor kærlighed til Maude, Mads Skjern og alle de andre fra Korsbæk. Det er fordi, at vi kan genkende os selv i det store persongalleri, mener Per Kuskner, der er forfatter til bog om Matador.

3 millioner solgte dvd’er med den folkekære tv-serie taler for sig selv: Danskerne er vilde med Matador, og kan slet ikke få nok af indbyggerne i den fiktive provinsby Korsbæk.

 

Per Kuskner, er en af dem, der har set serien et utal af gange, og han skal også se den igen her til jul som julekalender.

 

► Se billederne: Serier vi elsker - Matador

 

Forfatteren har for nylig på første hånd oplevet, at publikums tørst efter Matador stadig er stor. Hans bog, Matador – Mennesker, Myter & Minder, som udkom i 2011, er nemlig i øjeblikket udsolgt fra forlaget.

 

Vi har bedt Per Kuskner forklare seriens succes - for hvad er egentlig grunden til, at netop Matador er blevet serien, vi bare kan se igen og igen?

Annonce

Vi genkender os selv i de elskelige karakterer


– Matador er blevet så populær, fordi den er det, Erik Balling kaldte ”lavet som tv til tv”. Den foregår i et roligt tempo, så fruen i huset kunne gå ud og lave kaffe og komme tilbage og stadig følge med, forklarer Per Kuskner.

 

– Og så er det i bund og grund en god historie om den lille mand, der kommer til byen og ender med at vinde det hele.

 

– Der er ikke nogen af personerne, man ikke synes om - måske lige med undtagelse af lærer Andersen - fordi det hele ikke er tegnet hårdt op i sort eller hvidt.

 

► Læs også: 10 ting vi ikke vidste om Matador

 

Alle karaktererne gennemgår en stor personlig udvikling i løbet af de 30 år, vi følger med i deres liv. Ifølge Per Kuskner er det også det, der gør, at Matador er den serie, vi bliver ved med at vende tilbage til, og ikke for eksempel Huset fra Christianshavn.

 

– I sidste afsnit af Huset på Christianshavn er flyttemand Olsen stadig kolerisk, og Meyer skaber sig og er irriterende. Der sker ingen udvikling. De sidder stadig bare nede i Rottehullet og brokker sig.

 

► Læs også: 10 ting du (måske) ikke vidste om Huset på Christianshavn 

 

Det, der gør instruktør Erik Balling og manuskriptforfatter Lise Nørgaards Matadorunivers helt unikt, er i Per Kuskners øjne, at alle kan finde en karakter at identificere sig med og måske genkende familie eller omgangskreds i nogle af de andre.

 

– Mange lider nok lidt af Maude-syndromet, eller kender nogle, som gør det. Alt skal helst være, som det plejer. Hvis man kan undgå forandringer, så gør man det, og hvorfor hjælpe andre, hvis nu det kan gå ud over én selv?

Noget af det bedste skuespil i dansk tv-historie


Per Kuskner kommer med tre gode grunde til, hvorfor man skal se Matador, hvis man stadig har til gode at lære grisehandler Larsen, Ingeborg og Hr. Schwann at kende:

 

– Serien beskriver for det første en vigtig periode i danmarkshistorien, og Erik Balling og Lise Nørgaard tog sig ikke mange friheder. Den største var nok, at det meget sjældent var folk fra eliten, der var med i modstandsbevægelsen, og der ser vi jo både Dr. Hansen og bankmanden Kristen Skjern som frihedskæmpere i Matador.

 

– For det andet er der tale om nogle af de bedste skuespil-præstationer i dansk tv-historie.

 

– Og for det tredje, fordi man forstår, hvad der bliver sagt, griner Matadoreksperten, og forklarer at han er vild med skuespillernes flotte, men lidt gammeldags udtale.

 

At han har fået muligheden for at skrive bogen har været en drøm, der gik i opfyldelse.


– Jeg har altid været nysgerrig efter at vide, hvordan det egentlig gik de mange skuespillere sidenhen, og hvordan det hele blev til. Så det har været fantastisk at få lov at dykke ned i Korsbæk-universet.


Selv om Per Kuskner har haft rig lejlighed til at lære karaktererne at kende helt ind til benet, kan han ikke vælge én yndlings Korsbæk-boer.


– Jeg har tre, jeg holder ekstra af: Maude, Jørgen Varnæs og Misse. Maudes utrolige forandring og Marlene Schwartz’ balance på knivsæggen til det karikerede er fantastisk.  Jørgen Varnæs, hvis totale deroute til fordrukken patient på en nerveklinik er fænomenalt spillet af Bent Mejding. Og Misse, simpelthen bare fordi hun er så sjov.

 

Tekst: Nathalie Klein
Publiceret: 13-11-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri