Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Glæd en du holder af!

Giv et abonnement i julegave - Priser fra 149,- 

Klik her »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Mor og datter på Pejsegården: Det bedste er gæsternes glæde

Nyt fra Hjemmet
Jytte Nygaard var teenager, da hendes mor, Grethe Nygaard, købte Hotel Pejsegården i 1972, og hun vænnede sig hurtigt til at hjælpe med det daglige arbejde. I dag er det Jytte, der leder det succesfulde hotel, og Grethe, der gi’r en hånd med.

Med sine 76 år er Grethe Nygaard for længst gået på pension efter et langt arbejdsliv på Hotel Pejsegården i midtjyske Brædstrup.

Alligevel er hun der næsten dagligt og hjælper lidt med blomsterdekorationerne, retter et lys eller henter dagens ret i køkkenet og sætter sig og spiser.

– Her kommer mange mennesker, jeg kender, men jeg kommer her egentlig ikke for at snakke med nogen. Her er bare sådan en dejlig atmosfære, og jeg kan godt li' at se, at folk er glade, forklarer Grethe.

Hendes ældste datter, Jytte Nygaard, nikker. Hun er 57 år, uddannet kok og har de seneste 15 år været daglig leder af hotellet, som Grethe købte i 1972.

– Jeg er på arbejde i mange timer hver eneste dag, men jeg vil ikke bytte det for noget i verden, fastslår hun.

Annonce

Jytte var 14 år, da Grethe købte det dengang helt nye Hotel Pejsegården og flyttede til Brædstrup med hende og hendes to yngre søstre. Men Jytte var allerede godt kendt med restaurationsbranchen, for indtil da havde Grethe drevet Uldum Afholdshotel 15 kilometer derfra, og hun lod sine piger tage del i arbejdet.

– Vi kørte også diner transportable fra hotellet, og suppen var med hjemmelavede kød- og melboller. Pigerne kunne dårligt nå op til bordet, da de stod og sorterede bollerne, men de fik en skammel at stå på, og så gik det. De har altid været søde til at hjælpe, siger Grethe.

– Ja, vi fik det til at passe. Skulle man ud at spille håndbold en aften, løb man lidt stærkere på hotellet dagen efter. Sådan var det, siger Jytte.

 

LÆS OGSÅ: Brev til Vibeke: Min datter anklager mig for at have svigtet

 

Lokkede med stjerner

I Brædstrup hyrede hendes mor tidens kendte kunstnere som Keld og Hilda, Bjørn Tidmand og Peter Belli for at lokke publikum til. Og så sad Jytte og solgte billetter og passede garderoben.

– Der skulle bestilles noget, siger hun med et smil, mens Grethe tilføjer, at der til at begynde med ikke var så mange gæster at sælge billetter til.

– Keld Heick sagde engang i en tale, at han havde været helt flov, når han skulle hente sin hyre de første år, for han syntes ikke, der havde været nogen folk, siger Grethe, der dog ikke lod sig slå ud.

– Det kunne da ikke hjælpe noget. Det var bare fremad.

Og fremad gik det for Grethe og Pejsegården, der havde 15 værelser, da hun købte hotellet. I dag er der 118 værelser og et omfattende underholdningsprogram.

– En overgang hed det, at jeg sov bedst om natten, hvis der stod en byggekran ved gavlen, griner Grethe.

Og selv om hendes døtre fra en tidlig alder har oplevet de lange arbejdstider i restaurationsbranchen, har det ikke skræmt dem væk, for de blev alle tre uddannet som kokke.

– Jeg overvejede at blive skolelærer, men det blev heldigvis kok, siger Jytte og forklarer, at hun valgte kokkeuddannelsen pga. atmosfæren på hotellet, hvor hun er vokset op.

– Når folk kommer her og skal på weekendophold eller til et show, er de altid glade. Det smitter altså af! forklarer Grethe og Jytte samstemmende.

 

Fantastisk sammenhold

Jytte blev udlært på Munkebjerg Hotel i Vejle – og så kom hun hjem til Pejsegården.

– Det føltes så naturligt. Der var arbejde nok her, hvorfor så tage andre steder hen? siger Jytte, hvis mand, Erik Sørensen, også har arbejdet på Pejsegården de seneste 40 år.

Og hvor Jytte har taget sin uddannelse ude af huset, er han udlært kok og tjener hos hendes mor.

Grethe havde alle sine tre kokkedøtre hos sig i køkkenet indtil for 26 år siden. Så åbnede de to yngste andre hoteller, mens Jytte og Erik er blevet på Pejsegården.

– Men der går ikke en dag uden, at jeg snakker med de to andre også. Vi har et godt familiesammenhold, siger Grethe.

– Det har vel også lidt at gøre med vores interesse i branchen, siger Jytte og forklarer, at for alle i familien flyder arbejde og fritid sammen.

– Når Erik og jeg er på arbejde, er vi i kontakt i løbet af dagen: „Jeg gør det, og du gør det", og så får man snakket lidt samtidigt. Så selv om vi er her i mange timer, er der også hygge i det, siger hun.

Når familien holder ferie, sker det gerne i Spanien.

– Vi holder til et sted, så vi kan kigge over til hinanden, siger Jytte og understreger, at når hun og Erik er dernede, laver de ingenting.

Jytte går ikke engang i køkkenet.

– Jeg er ikke god til at lave mad i små portioner.

Grethe, der efter sin pensionering har opholdt sig i Spanien i flere måneder ad gangen, kan sagtens hygge sig med f.eks. at koge suppe eller bage rugbrød.

– Der er nok også den for­skel, at jeg har tid til det, mener Grethe.

Foruden boligen i Spanien har hun i mange år boet på en lystejendom syv kilometer uden for Brædstrup. Men da hendes mand døde for halvandet år siden, valgte hun at rykke tilbage til Brædstrup, hvor hun har fået moderniseret det hus, hun oprindeligt boede i ved siden af Pejsegården.

– Det var ellers sådan et hyggeligt sted, vi havde. Men jeg kunne mærke, at jeg ikke kom til at bo der alene, siger Grethe, der derfor nu er tilbage på Pejsegården, hvor hun nyder atmosfæren.

Med stolthed følger hun med i, hvordan ikke bare hendes tre døtre klarer sig i restaurationsbranchen – Også tre af hendes seks børnebørn er uddannet kokke:

– Det kan man da ikke andet end at være glad for. Så har det da ikke været helt tumpet, siger hun.

 

LÆS OGSÅ: ”Min datter er mere knyttet til sin far end til mig”

LÆS OGSÅ: ”Min datter spørger, om hun bliver lige så tyk som mig, når hun bliver voksen”

LÆS OGSÅ: Vores datter er håbløst morsyg

Tekst: Lise Petersen
Foto: Henrik Bjerregrav
Publiceret: 17-02-2016
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Årets julegave ♥

Glæd en du holder af med Hjemmet som julegave

Hjemmet som julegave er en gave der glæder hver eneste gang bladet havner i postkassen. Abonnementet stopper automatisk. Priser fra kun 149 kr. 

Klik her for at købe Hjemmet som julegave

Hjemmet i denne uge