Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Muslimsk familie: Vi elsker at holde dansk jul!

1
Nyt fra Hjemmet
Juletraditioner fra mange kulturer smelter sammen og går op i en højere enhed hos familien Abu Ras. De er muslimer, men holder meget af den danske jul, så juleaften skal der sprødstegt and på bordet, og børnene skal have gaver. Og hvis nogen, de kender, sidder alene, bliver de inviteret med.

Farvestrålende orientalske lamper lyser op side om side med stearinlys i kulørte glaskrukker rundt om i stuen. En duft af sprødstegt and, rødkål og brunede kartofler fylder stueetagen i rødstensvillaen i det nordlige Odense, et par hjemmestrikkede nisser hygger sig på ryggen af den store sofa, og julegaverne ligger fremme på sofabordet.

Vi har fået lov at kigge indenfor hos Kefa og Hammam Abu Ras og deres to sønner, Jones på 16 og Anders på otte. De vil gerne vise os, hvordan de hygger sig juleaften. For uanset, om man er muslim, kristen eller noget helt tredje, så er den danske jul med sine traditioner så hyggelig, at man ikke må snyde sig selv og sin familie for den, mener de.

 

► SE OGSÅ:  Opskrift på perfekt juleand

Annonce

 

43-årige Hammam kom til Danmark fra Palæstina for 22 år siden, og 38-årige Kefa kom fra Jordan seks år efter. De er muslimer, og begge er kommet til Danmark ved hjælp af familiesammenføring, så de har selv valgt at bo i Danmark. I dag arbejder de begge to med at hjælpe andre indvandrere til at blive godt integreret i det danske samfund. Kefa er beboerrådgiver og coach i Vollsmose sekretariatet, og Hammam er mentor og indsatsperson for familier i Vollsmose.

– Jeg husker tydeligt den første jul i Danmark. Der faldt sne, alt var hvidt, og det var så smukt med alle lysene, der blev tændt i mørket, fortæller Kefa med strålende øjne.

Lige siden har hun sat en ære i at hygge sig med sin familie i julen. For selvom muslimernes jul er Eid- festen, der ligger på en anden årstid, så er der så meget godt i den danske jul, at hun slet ikke kan undvære den.

– Faktisk tror jeg, det er julen, der gør, at danskerne ikke bliver deprimerede i vintermørket. Hele december går jo med hyggelige visitter og arrangementer. Og efter jul snakker børnene om, hvilke gaver de fik. Så det skal vores børn selvfølgelig være med til, forklarer hun.

Jones og Anders går i den katolske skole, for det værdisæt, de har der, harmonerer godt med familiens egne holdninger til tilværelsen. Det er heller ikke tilfældigt, at drengene hedder, som de gør. Jones er den arabiske variant af Jonas, og Anders findes både på arabisk og dansk. Og det gør det lettere for dem at indgå helt i begge kulturer, at de har almindelige navne begge steder.

 

► SE OGSÅ:   Alle børn har fortjent en god juleaften

 

Hjerternes fest

Fordi de er muslimer, spiser familien ikke flæskesteg til jul, men de elsker at få and.

Hvor og hvordan julen holdes, og hvordan maden tilberedes, varierer lidt fra år til år. Deres nærmeste familie bor stadig i Palæstina og Jordan, så det kommer lidt an på, hvad der er mest oplagt.

Sidste år var de inviteret hjem til nogle danske venner for at holde en helt igennem dansk jul, og det var en fantastisk oplevelse, fortæller Kefa.

– Normalt plejer vi kun at give børnene én gave hver. Men her var vi over 20 personer, og alle gav hinanden små gaver, det var ret overvældende, smiler hun.

Året før var de hjemme hos sig selv, og i stedet for at sidde alene juleaften inviterede de seks unge studerende fra Bulgarien til at komme hjem til dem. De vidste, at de studerende ikke havde råd til at rejse hjem til deres familier i julen, og at de længtes hjem. De havde også hørt, at man spiser vegetarisk juleaften i Bulgarien, så det gjorde de selvfølgelig det år.

– Det var virkelig lækker mad, og det var sjovt at prøve. Og de var så glade og taknemmelige for at blive indbudt. Der var en rigtig god stemning, fortæller Kefa.

Kefa og Hammam gætter på, at de allerfleste muslimske familier i Danmark får andesteg juleaften. Det gør de fleste af deres venner og bekendte i hvert fald. Og risalamande med mandelgave, pakkeleg og julekalender i tv er også en fast juletradition hjemme hos familien Abu Ras.

Da familien flyttede ind i huset for fem år siden, kom deres danske nabo, Inge, med en julekalender med pakker til Anders.

– Sikke en varm velkomst at få! Det blev vi meget rørt over, udbryder Kefa.

Til gengæld byder hun gerne naboerne på lidt mundgodt, når de holder deres muslimske Eid-fest.

Det med julen er jo slet ikke så fjernt for palæstinensere, minder Hammam os om. Faktisk kommer han jo fra julens eget land, Palæstina, og fra hans barndomshjem var der udsigt til Nazareth, hvor Jesus blev født. Og Kefa anslår, at hun har hele 3.000 familiemedlemmer, der bor i Nazareth.

– Til daglig lever folk fredeligt sammen dér, og når jeg er på besøg, kan jeg ikke se forskel på, om en kvinde på gaden er jøde, kristen eller muslim. Derfor kan vi selvfølgelig også holde jul sammen og hygge os på tværs af religioner. Det manglede da bare, smiler hun.

 

LÆS OGSÅ: Mie blev muslim: "Jeg ønsker, at mine børn bliver islamisk gift"

LÆS OGSÅ: Jeg holder jul med min eks - aldrig med min kæreste

LÆS OGSÅ: Egoistisk eller helt ok: Jeg vil ikke holde jul uden min egen familie

Tekst: Kirsten Winding
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 09-12-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
31 dec 2015 12:56

Dejligt at se at flere tager den danske jul til sig. Det er nu også en fantastisk tradition, og absolut en af dem vi virkelig skal værne om. Vi har altid holdt stor jul i min familie hvor alle har været samlet, og det agter vi at fortsætte med.

Ift. det med gaverne er vi dog begyndt at skære ned på dem sammenlignet med tidligere år, da det hele endte med at gå op i det helt store gave-cirkus - og det var der egentlig ikke meget julehygge over. Så før vi børnene måske 20 gaver hver, og nu får de kun 8-10 stykker. Det fungerer meget bedre for os, og børnene sætter mere pris på den enkelte gave.

Vi holder selvfølgelig også fast i vores tradition om at min storebror klæder sig ud som julemand i flot julemandsdragt og det hele - også efter at børnene er blevet store nok til godt at kunne forstå, at julemanden altså ikke findes. Men det gør det ikke mindre hyggeligt at der bliver råbt "ho-ho-ho" ude fra entren når julemanden ankommer.

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge