Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Nu tør Dorthe vise sin angst

Nyt fra Hjemmet
I næsten 20 år kæmpede Dorthe Pedersen med en fornemmelse af at være Palle alene i verden, fordi hun led af angst. Heldigvis overtalte hun sig selv til at gå til en god venindes fest, hvor en oplevelse gav Dorthe overskud til at gøre noget for andre.

Når Dorthe Pedersen, 47 år, kører på arbejde på et pleje- og omsorgshjem, er det ofte iført strutskørt og farverige strømpebukser. – De ældre skal da have noget pænt at se på. Jeg kan i det hele taget godt lide at gøre dem glade, siger Dorthe, der derfor jævnligt bryder ud i Elvis-sange, som kalder store smil frem på beboernes ansigter.

 

Dorthe bor sammen med sin elskede lille hund i Greve i samme hus som sine forældre. Når hun fortæller, rap i replikken og ledsaget af latterbrøl og store armbevægelser, er det svært at forstå, at hun i næsten 20 år har kæmpet med angst. Hun mener, de første byggesten til hendes smertefulde lidelse blev lagt allerede i hendes barndom.

 

Dorthe kører rundt i en dekoreret bil, der afspejler hendes kreative væsen.

Annonce

 

– Jeg har aldrig haft et godt selvværd. Jeg var den tykke pige i skolen og blev mobbet konstant. „Har din far en sækkefabrik", spurgte de andre børn mig med hentydning til mit tøj, ligesom mange af klassekammeraterne nægtede at sidde ved siden mig. De var virkelig lede.

 

Men angsten slog for alvor til, da Dorthe var 29 år. – Min bedste veninde døde på hospitalet, hvor hun var indlagt med tarmslyng. Jeg var knust. Jeg havde koldsved, uro og ubehag i hele kroppen, og jeg kunne ikke sove. Jeg troede, jeg var ved at blive sindssyg.

Angst for angsten

Dorthe fik akut hjælp af en læge. Men i tiden efter følte hun angsten hele tiden. Hun troede, at en ulykke ventede lige om hjørnet. – Jeg turde for eksempel ikke køre bil med min søsters børn som passagerer, for jeg var sikker på, at jeg ville køre galt med dem. Jeg blev angst for angsten. På et tidspunkt overvejede jeg, om livet overhovedet var værd at leve.

 

Dorthe var dengang butikschef i en tøjbutik og satte alle sine kræfter ind på at passe sit arbejde. – For jeg havde en idé om, at hvis jeg mistede jobbet, ville jeg ende som posedame på gaden. Hun blev sendt til psykolog af sin læge, og disse samtaler,

sammen med såkaldte lykkepiller, gjorde, at Dorthe de følgende otte år fik mere og mere styr på angsten.

 

Arbejdet med de ældre er så livsbekræftende for Dorthe. Hun elsker at forkæle dem med lidt godt at spise.

 

– Efterhånden kunne jeg ane lys for enden af tunnelen. Alligevel kan socialangsten godt overmande mig. Når jeg er på besøg hos venner, går jeg næsten, inden jeg er kommet, siger hun med et skævt smil og tilføjer: – De kalder mig Fem-minutter-

Dorthe. For mig er ude godt, men hjemme bedst. Det er her, jeg er tryg.

Vendepunkt

Bliver hun inviteret til en stor fest, kan hun først afgøre på dagen, om hun kan tage med. Så da en af hendes nære veninder fyldte rundt, var Dorthe tæt på at måtte blive hjemme. – Men jeg kæmpede mig af sted. Jeg sagde for sjov til min bordherre: „Jeg

fik lidt småangst, så jeg var ikke sikker på, om jeg kom". Han svarede helt roligt: „Det har jeg haft i 17 år".

 

– Jeg tabte både næse og mund! Jeg havde hidtil været fuld af skam og følt mig som Palle alene i verden. Hele aftenen talte vi om vores angst, og bagefter var jeg så enormt afklaret og lykkelig. – Det slog mig, at andre med angst også kunne have glæde af at tale med hinanden. Men man kan jo ikke se på et menneske, om hun eller han lider af det, så hvordan skulle vi genkende hinanden?

 

Dorthe grublede, og hurtigt slog idéen ned i hende: – Jeg ville fremstille et armbånd! Det skulle være af gummi og have teksten „Vis din angst". De dage, hvor man ikke orker at stå frem, kan man bare dreje armbåndet, så teksten vender væk, siger hun.

 

Armbåndet fås gennem hjemmesiden visdinangst.dk. Dorthe donerer overskuddet til Angstforeningen.

 

Under den vigtige samtale med sin bordherre opdagede Dorthe, at Angstforeningen findes. Og hun donerer overskuddet fra armbåndene til foreningen. – Jeg ved godt, jeg ikke ændrer verden ved at sælge 500 armbånd, men for mig er det en kæmpe glæde at kunne gøre noget for andre. Også for de ældre.

 

– Da jeg fik jobbet, tænkte jeg: „Åh, nej, de er gamle, de dør fra mig". Men de er så livsbekræftende at omgås. De siger, at de savner mig, når jeg har fri. Og de roser min mad, når jeg forkæler dem. – Jeg har det godt nu. Jeg kan tackle min angst. Hvis

jeg kan mærke, den begynder at røre på sig, afleder jeg mig selv ved at tænke på opskrifter på boller og hjemmelavet remoulade til de ældre.

Tekst: Ulla Iversen
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 24-04-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri