Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Rikke har arbejdet ihærdigt på at komme sig efter to års stresshelvede. I dag er hendes humør i topform.

Rikke grinede angsten væk

Nyt fra Hjemmet
Et stresset arbejdsliv slog benene væk under Rikke Elster, og i et halvt år kunne hun kun ligge på sofaen med angstfyldte tanker. Så besluttede hun sig for at prøve at le højt, selvom det lød kunstigt.

Normalt griner man ikke ad en parkeringsbøde, men det gjorde 46-årige Rikke Elster og hendes datter, Emma, en aften tidligere i år. De havde parkeret bilen ved et dansecenter i Hillerød, og da de kom tilbage, sad bøden under vinduesviskeren.

 

„Sikke noget møg", nåede Rikke at brokke sig, men så mindede Emma sin mor om hendes egen livsvisdom; at man skal grine ad det, man ikke kan ændre, så letter spekulationerne.

 

– Vi kørte hjemad, og hele vejen lo vi ad, at jeg havde parkeret ulovligt og havde fået en bøde. Først påtaget og siden naturligt. Da vi kom hjem, var humøret godt, og helt ærligt: Det var jo bare en parkeringsbøde, smiler Rikke.

 

Hun fortæller historien i sit rækkehus i Hillerød, hvor hun bor med sine tre børn, Jeppe på 20, Lasse på 17 år og 11-årige Emma. Rikke har været alene med børnene i mere end 10 år. Hun er uddannet pædagog og skolelærer, og hun arbejder på deltid i en børnehave.

Annonce

 

Derudover optræder hun som standupkomiker, og så holder hun foredrag om at komme på højkant igen efter alvorlig stress. Rikkes historie er historien om, hvordan hun målrettet har brugt humor og latter til at fyre op under sit triste humør. På den måde har hun lagt stress og angst bag sig.

 

– Ha-ha-ha, griner Rikke foran spejlet. Latterøvelserne gav hende et boost af energi under sygdomsperioden.

 

Nedturen sendte som med et knytnæveslag Rikke til tælling den 6. december 2010. Hun sad ved spisebordet i færd med at forberede sig til en time på hendes daværende job som lærer på en specialskole, og omkring hende lå der et utal af bunker med skolepapirer og sedler med notater.

 

At hun havde påtaget sig for meget arbejde over for lang tid, og at hun havde overhørt kroppens signaler, var hun ikke klar over. – Mine børn havde sagt til mig, at jeg var underlig fraværende, og min familie og mine venner havde bemærket, at jeg var begyndt at huske dårligt.

 

Jeg opdagede selv som den sidste, at jeg var stresset, ler hun ironisk og skruer tiden tilbage: – Jeg blev svimmel, jeg fik ondt i maven, og jeg begyndte at trække vejret stødvis. „Nu dør jeg", tænkte jeg og lagde mig ned. Jeg var hunderæd, og jeg vidste, det var alvorligt.

 

Rikke fik en sygemelding samme dag, og det følgende halve år husker hun som et mareridt. – Jeg fik angst. Og gik jeg i Brugsen, tappede sveden ad mig. Flere gange har jeg stået ved en køledisk og hyperventileret. Mine børn måtte leve af pasta med ketchup, og jeg havde det forfærdeligt, fordi jeg følte, jeg var en dårlig mor. „Børnene bliver tvangsfjernet, og jeg kommer aldrig i job igen", pinte tankerne mig. Så tudede jeg og gemte mig under dynen.

Hvile samt gåture

Rikke kom til psykolog, og hun fik to råd: „Du skal hvile, og du skal gå". – Jeg hvilede allerede, og nu tvang jeg mig til at gå små ture. Jeg kiggede ned i jorden, og ansigtet gemte jeg under en hue. Men jeg gik! Så fik hun den idé, at hun ville smile til dem, hun passerede på sine gåture.

 

– På den første tur smilede jeg til et utal af snegle, ikke til andre, og jeg følte mig håbløs. Først flere ture senere lykkedes det mig at smile til en ældre mand, og da han smilede tilbage, var det, som skinnede solen lige ind i min sjæl. Det var en sejr.

 

 
Tre gange om ugen løber Rikke en tur på fem-syv kilometer.

 

Rikke fik mod på mere. Som yngre havde hun uddannet sig som latterinstruktør i Latterforeningen, og hun havde lært, at man kan grine sig glad. Man skal grine påtaget, og så snyder man hjernen og ender med at være glad. – Det prøvede jeg. Jeg stillede mig foran spejlet, kiggede mig selv i øjnene og sagde: Ha! Det føltes anstrengt.

 

Mange var stoppet her, men Rikke blev ved. Hun besluttede sig for, at hun ville grine ad sine problemer. – Da jeg i kølvandet på min sygdom mistede mit arbejde, stillede jeg mig foran spejlet og sagde: „Jeg er arbejdsløs, og min økonomi er elendig. Jeg må gå fra hus og hjem", og så grinede jeg.

 

– Jeg kunne ikke umiddelbart mærke noget, men da jeg gik rundt i huset, følte jeg alligevel, at noget var lettet. Bare lidt. Rikke tog på kursus og læste til „Positiv Psykologi Vejleder", og hun fik energi til at skifte gåturene ud med løbeture.

Sjove tekster

– Jeg kan ikke sige, at noget af det, jeg gjorde, virkede mirakuløst, men stille og roligt blev angsten mindre, og jeg blev i bedre humør. I et halvt år havde jeg ladet stå til. Nu vidste jeg, at jo mere jeg selv gjorde, jo bedre ville jeg få det, siger Rikke, hvis psykolog kom med et forslag: „Du skal beskæftige dig med noget, du er glad for".

 

Rikke har altid holdt af at optræde med sjove tekster og en guitar ved familiefester – og hun fandt guitaren frem, skrev nogle tekster og tog på familiehøjskole med børnene. – Den sidste aften optrådte jeg for de andre, og jeg fik ros, og den aften følte jeg, at jeg kunne flyve. Det var, som var lyset blevet tændt inden i mig. Jeg havde fundet en passion.

 

Rikke spiller guitar, sønnen Jeppe bas og datteren Emma keyboard.

 

Via en bekendt kom Rikke til at optræde ved en kunstudstilling, og efterfølgende har hun meldt sig som glad amatør på flere standup-scener. Blandt andet har hun optrådt på den anerkendte Comedy Zoo i København. – Publikum griner og klapper, og det gør mig glad, siger hun.

 

Som et nyt virke holder Rikke foredrag om stress, og det at komme på højkant igen. Der er meget latter undervejs, for det ligger til hende, og igen har hun en følelse af at have fundet sit ståsted. – Mit budskab er, at der er et liv efter stress – at man kan gøre meget selv.

Tekst: Henrik Helmer Petersen
Foto: Pia Burmølle Hansen
Publiceret: 05-09-2013
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge