Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
– Vi ved godt, at der også er mange mennesker, der trænger til hjælp. Det er der heldigvis andre, der tager sig af. Vores kald er at hjælpe dyrene, siger Rikke (nederst) og Nynne. Nynnes kat, Nanok, kan vist være sikker på aldrig at komme til at lide nød.

Rikke og Nynne reddede hundehvalpe i Indien

Nyt fra Hjemmet
De to dyrlægestuderende Rikke Wendt Larsen og Nynne Bech Eriksen havde hænderne fulde, da de sidste efterår arbejdede frivilligt på et indisk dyrehospital for gadedyr. Særligt to moderløse hundehvalpe vandt deres hjerter.

„Lad nu være med at knytte jer til dem". Det skortede ikke på advarsler, da Nynne Bech Eriksen og Rikke Wendt Larsen under et ophold på dyrehospitalet Tolfa i Pushkar i det nordvestlige Indien var faldet pladask for to udhungrede hundehvalpe og gik rundt med dem i en slynge om halsen i troen på, at de ville overleve. Både hospitalets personale og andre frivillige mente, at hvalpene var så svækkede, at de ville dø.

 

På Tolfa behandler man især dyr, der lever på gaden. Driften betales af donationer fra dyrevelfærdsorganisationer fra hele verden, og derudover kommer frivillige ildsjæle rejsende til.

 

De lokale var meget knyttet til deres geder og kom på hospitalet for at få dem tilset.

 

Annonce

Det var for at dele ud af deres ekspertise, at de to danske dyrlægestuderende Rikke og Nynne i efteråret 2012 arbejdede på stedet i tre uger. – Dyr kan ikke selv opsøge hjælp, når de er kommet til skade. Især gadedyr er totalt hjælpeløse, hvis de kommer i nød, så vi ville gerne gøre en forskel for dem, siger 26-årige Rikke og 29-årige Nynne.

 

Kvinderne havde kun været på hospitalet i et par dage, da en lokal mand kom med to afkræftede hundehvalpe, han havde fundet på gaden. – Jeg var i gang med at behandle en ged, da Nynne kom med hvalpene i hænderne og spurgte: „Hvad gør vi ved dem her?" De var så dehydrerede og slappe, at vi ikke kunne komme i kontakt med dem, og de havde pus og snavs i næsen og øjnene, fortæller Rikke.

 

Hjemmet møder hende og Nynne i København. På deres computere klikker de billeder frem, der viser en sort/hvid hundehvalp, der ivrigt drikker mælk fra en sutteflaske. De fortæller, at det er hanhvalpen, som de gav navnet Bamse. Da han havde fået væske i en sprøjte, kvikkede han hurtigt så meget op, at han selv kunne drikke. Anderledes var det med den sorte hunhvalp Lillepigen, der den eftermiddag forblev slap.

 

Bamse var svækket, da han blev bragt ind på hospitalet, men hans appetit fejlede ikke noget.

Babyslynge

Efter fyraften besluttede de danske kvinder at tage hvalpene med hjem på hotellet. – Lillepigen hostede og klynkede, og hendes temperatur var nede på 34,5. Den skal helst op på 38,5, så det var kritisk, siger Nynne og forklarer, at Rikke fik en god idé:

Hun tog simpelthen en hårtørrer, og med varmen fra den faldt hvalpen så meget til ro, at det lykkedes at få den til at spise.

 

Men Rikke og Nynne skulle også selv have mad, og de turde ikke efterlade hvalpene alene, mens de gik ud. Også her fandt de på råd. – Vi bandt tørklæder om os som en babyslynge, så kunne hvalpene få noget af vores kropsvarme, mens vi spiste, siger Nynne. – Heldigvis var de søde på restauranten – og meget interesserede i hvalpene, tilføjer Rikke.

 

Samstemmende forklarer kvinderne, hvordan både hotelejeren og personalet på restauranten i de følgende dage ivrigt fulgte deres kamp for hvalpenes liv. Det gjorde personalet på Tolfa også – omend de tvivlede på hvalpenes overlevelseschance. Men Nynne og Rikke vågede over de små kræ om natten, og ved det mindste host fik de medicin. Om dagen gik de i Tolfas hvalpegård, mens deres danske redningskvinder behandlede nogle af deres artsfæller.

 

Klarer de den mon? Den første nat kom hvalpene med Rikke i seng. 

 

De oplevede for eksempel, at voksne gadehunde kom ind med store dybe bidsår fyldt med maddiker. – Det var voldsomt at se, hvordan det indiske personale hældte jod direkte i såret og skrubbede det rent, men det var nødvendigt for at bekæmpe infektionen, dyret ellers ville dø af. Men gadedyr klager aldrig, og vi måtte erkende, at sårene faktisk helede, så behandlingerne hjalp, og hundene kunne genudsættes, siger Nynne.

 

Hun forklarer, at man herhjemme syr åbne sår sammen. Det var der ikke ressourcer til på Tolfa. – På operationsstuerne havde dyrlægerne og vi travlt med at neutralisere hundene og vaccinere dem mod rabies, der er dødeligt for både dyr og mennesker.

Livlige hunde

Og befolkningen i Pushkar får ikke blot minimeret rabiesfaren på grund af dyrehospitalet, nogle har også fået en levevej. Nynne og Rikke forklarer, at Tolfa vælger deres personale blandt de fattigste. Sådan hjælper man dem til at brødføde deres familier. Enkelte familier bor på stedet, og hustruen til en af de ansatte lavede frokost til de frivillige. – Så sad vi hos dem og spiste, mens gederne kravlede rundt på os. Det var hyggeligt. Samtidig gav det os en lille tilknytning til et par indiske kvinder, forklarer Rikke.

 

Hun fortæller, at flere har spurgt, hvorfor hun og Nynne hjælper dyr, når så mange mennesker trænger til hjælp. – Dem er der heldigvis andre, der tager sig af. Vores kald er dyrene, og der er ikke noget værre end at se et nødlidende dyr med eksempelvis et åbent kødsår. Uden hjælp er det overladt til den mest smertefulde død. Der skal så lidt til at lindre, siger Nynne, der ikke tidligere har været sendt ud for at hjælpe dyr i nød. Rikke har før hjulpet på et projekt i Belize og er gået så meget ind i internationalt hjælpearbejde for dyr, at hun sidder i bestyrelsen for Dyrenes SOS, der arbejder for at sikre bedre dyrevelfærd over hele verden.

 

Så er Bamse og Lillepigen kommet godt over de første livstruende dage og er blevet endda særdeles livlige.

 

Uanset hvor mange dyr de to nåede at hjælpe på Tolfa, bankede deres hjerter under opholdet lidt ekstra for Bamse og Lillepigen. – Efter en lille uge begyndte de at live op, og så kom der virkelig gang i dem, siger Rikke og finder et billede frem af hvalpene, der spurter rundt. Hun og Nynne undersøgte, om de kunne få dem med hjem, men der florerer så mange sygdomme blandt hundene i Pushkar, at det var urealistisk.

 

Heldigvis vidste Rikke og Nynne, at hvalpene var i gode hænder på Tolfa, hvor dyr kun bliver givet væk til familier, som lederen personligt har godkendt. Helt rolige blev de få dage efter, de havde vinket farvel til hvalpene. – Allerede på vejen hjem fik vi besked på Facebook om, at Bamse var flyttet ind hos en familie. Kort efter hørte vi, at også Lillepigen er flyttet hjem til en indisk familie, siger Nynne og Rikke og smiler.

Tekst: Lise Petersen
Foto: Søren Jansby og privat
Publiceret: 18-04-2013
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri