Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Sanne og Jørn Bager med deres „gøjer“. De har også fem sammenbragte børn, men ingen af dem bor hjemme mere.

Sanne og Jørn elsker papegøjer

Nyt fra Hjemmet
Papegøjer er en livsstil for nordjyske Sanne og Jørn Bager. De har fire sydamerikanske araer, som kræver masser af tid og træning, men som også giver parret masser af glæde.

På Øland tæt ved Limfjorden har Sanne og Jørn Bager et fugleparadis. En stor voliere er hjem for deres fire araer. Papegøjer, der opfylder Sanne og Jørns liv med både glæde, arbejde og masser at lyd. Araerne kan høres helt ud på vejen, og de lader ingen gå ubemærket forbi deres bur. – De siger „farvel", når vi går, og „hej", når vi kommer. De ved, hvad ordene betyder, forklarer Sanne, 46.

 

 

Papegøjerne kom ind i parrets liv sidste sommer, hvor de begge faldt pladask for de statelige fugle med den imponerende fjerpragt i klare farver. – Jørns fætter har araer, og pludselig så vi, hvor sjove, kloge og underholdende de er. På vej hjem var vi helt elektriske. Vi vidste bare, at sådan nogle skulle vi også have, fortæller Sanne.

Annonce

 

Jørn, 51, åbner ind til volieren, hvor papegøjerne nysgerrigt følger hans bevægelser. De er gule på brystet, blå på ryggen og har næb som en knibtang.

Av, av!

– De vil bare snakke, beroliger Jørn, der er gået ind i den store voliere. De to yngste papegøjer, Bobo og Aya, er ikke sene til at sætte fødderne over på „fars" skuldre. Det er mest ham, der har trænet de to i at flyve frit. I vinter foregik det i hallen på Øland Maskinforretning, som parret ejer, men nu er det også i haven, og papegøjerne har undervejs knyttet sig til Jørn.

 

– Når Jørn ligger på sofaen, kryber de op under tæppet og lægger sig med fødderne strittende op. Det ser fantastisk ud, fortæller Sanne med et grin og tilføjer: – Vi går helt ind i det her, så det er jo heldigt, at vi begge faldt pladask for fuglene. Sanne bruger meget tid på sine fugle. Især de to ældste, Cookie og Chica, der er mere rolige og for længst har lært, at arme ikke er til at bide i. Det kniber lidt mere for de yngste.

 

Araer er kærlige fugle, der gerne viser hengivenhed.

 

– Aya kan sige „Av, av", for det har hun hørt mig sige, når jeg har haft hende på armen, fortæller Sanne. Araerne er intelligente dyr, der kan lære at sige meget, men det er ikke ord, Sanne og Jørn brænder for at lære dem: – Så skal vi bare høre på det hele tiden, som Jørn siger med et grin.

 

Nej, det er, når fuglene suser gennem luften, at parret nyder deres araer allermest: – Det er virkelig stort, når de får lov at folde sig ud, siger Jørn, der understreger, at araer også er kærlige dyr: – De lægger hovedet ind til min kind, når de har brug for at blive nusset, og det har de tit. Vi bruger meget tid og energi på dem, men de giver også stor glæde tilbage.

 

Araer er fra Sydamerika og kan blive 80 år. Deres syn er meget bedre end menneskers, og de har en intelligens på niveau med et fireårigt barn. Parret har en papegøjeskole med kurser i kropssprog, adfærd og træningsprincipper.
Se macaw.dk

 

Er du tosset med dyr? Så klik ind på Hjemmets vild med dyr »

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Henrik Bjerregrav
Publiceret: 08-05-2014
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge