Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Sidsel blev gardehusar

Nyt fra Hjemmet
Sidsel Johansen var overvægtig det meste af sin ungdom. Da vægten bevægede sig faretruende tæt på den trecifrede grænse, tog hun fat i sig selv og tabte sig på et højskoleophold. Vægttabet banede vejen for et år som gardehusar i Slagelse og for en helt ny Sidsel.

Egentlig havde Sidsel Johansen aldrig drømt om at være i militæret.

Hun havde som så mange andre piger tilbragt sine teenageår på en hesteryg, og tanken om våben og støvletramp havde simpelthen aldrig strejfet hende.

Men da hun ved et tilfælde for nogle år siden tog med et par veninder til Forsvarets Dag, hvor man kan prøve kræfter med militære discipliner og møde værnepligtige, var der alligevel noget, der ramte den eventyrlystne pige.

– Jeg har aldrig kunnet se pointen med militæret før, men den dag gav det hele mening, husker den i dag 22-årige pige, som tager imod i sin fars hus i landsbyen Svinninge midt på Sjælland.

I 2013 søgte Sidsel derfor ind som gardehusar, et forløb, der tager et år. Der var bare ét problem:

Annonce

– Da jeg skulle til session, hvor de tjekker ens helbred, øjne, knæ og så videre, blev jeg kun erklæret „begrænset egnet", husker hun.

Det betyder, at man kun bliver indkaldt som værnepligtig, hvis man selv ønsker det.

– Men jeg tænkte: Okay, hvis jeg er begrænset egnet, kan jeg gøre noget ved det.

Sagen var nemlig den, at Sidsel i mange år havde været på kant med sin badevægt, og selv om hun havde prøvet alverdens kure, havde kiloene altid fundet vej til hende.

På et 13 uger langt ophold på Ubberup Højskole havde hun haft succes med at tabe sig, men kiloene havde sneget sig på igen, så der var kun én vej: endnu et ophold på højskolen med både sport, ernæring og samfundsrelevante fag på skemaet.

På det andet ophold på højskolen lærte Sidsel at ændre sin mentalitet:

– Jeg lærte 80/20-princippet. Hvis du gør alting 100 procent rigtigt, er der ikke plads til fejl, og så kommer du til at gå død i det, siger hun og fortsætter:

– Men hvis du bare følger kostplanerne 80 procent, er det okay, at du spiser en skål slik, får en øl med veninderne eller går på restaurant en aften.

 

Skjulte evner

Sidsel nye livsstil betød, at hun den 5. august 2013 kunne møde op på gardehusarkasernen i Slagelse, 22 kilo lettere.

– Det var helt klart militæret, der motiverede mig. Men jeg må indrømme, at jeg også havde nået en grænse. Det var simpelthen gået for vidt med min vægt til, at jeg kunne være gardehusar, hvor man sidder på en hesteryg, og uniformen alene vejer 10-15 kilo.

Sidsels beslutning om at ville være gardehusar skulle vise sig at være god, for allerede fra starten havde hun sin første succesoplevelse:

– Alle skal til en prøve for at se, om de har lysten og evnen til at blive trompeter. Vi fik alle udleveret et mundstykke til en trompet, og så skulle vi gøre sådan her „prrrr", siger Sidsel med en høj pruttelyd med læberne.

– Hvis du kan det, får du lov at prøve signalhornet. Jeg havde aldrig prøvet at spille et instrument før, men jeg ville rigtig gerne være trompeter, for så får man lidt ekstra lir til sin uniform, griner hun højt og viser sine emblemer til uniformen frem, for dem får man lov at beholde som minde.

Sidsel klarede prøven med glans og fik dermed en plads i den fineste del af gardehusarregimentet, for trompeterne er nemlig dem, som får lov at ride forrest i eskorten, når dronningen er i byen.

I løbet af sit år som gardehusar fik hun fire ugentlige timers undervisning i trompet. Sidsel har aldrig været en musikalsk pige, men til gengæld har hun i mange år været en rigtig hestepige, så at sidde på staldens stolthed, Laura, var ikke en stor udfordring for hende.

Også selv om hun skulle blæse i signalhorn med den ene hånd og styre hesten med den anden.

– Hver onsdag rider gardehusarerne gennem Slagelse for at træne hestene i at være ude. Men vi er også tit ude i andre byer, og der er man altid med som trompeter, siger Sidsel, som både har været på Bornholm, i Aalborg og endda i udlandet under sin uddannelse til gardehusar.

 

En ny Sidsel

Som det allersidste i sin uddannelse skulle Sidsel dog igennem den frygtede Rex-tur, hvor de værnepligtige gennem fem dage beviser, at de kan håndtere våben og klare sig med feltrationer og et minimum af søvn.

Sidsel klarede det hele.

– Jeg er helt sikkert et andet menneske, end da jeg kom ind på kasernen for to år siden. Folk siger, jeg er gammel på oplevelser, siger Sidsel, som også prøvede at marchere 160 kilometer på fire dage, svømme 50 meter i fuld kampuniform og springe i faldskærm.

– Man lærer også meget om sig selv, fordi man bliver presset, og man skal lære at stole på mennesker, man måske ikke lige kender så godt. Vi er nødt til at samarbejde for at kunne løse opgaverne, og det har forandret mig. Jeg er blevet mere selvstændig, siger Sidsel og kigger sig omkring: – Ja, altså lige bortset fra, at jeg stadig bor hjemme hos min far, griner hun.

Men det varer ikke længe, for den unge vestsjællænder har fået mod på mere, og når hun om et år er færdig med sin HF, rejser hun, hvis planerne holder, til enten USA eller Australien.

Og året i tæt samarbejde med hesten Laura har nok også sat sit præg:

– Jeg vil gerne være frivillig i et dyrereservat, for jeg vil gerne arbejde med dyr.

Sidsel er lykkelig for, at hun greb chancen for at ændre sin livsstil, da hun fik stemplet „begrænset egnet".

– Tænk, hvis jeg ikke havde taget den chance og tabt mig. Så var jeg gået glip af det bedste år i mit liv.

Tekst: Maria Varming
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 18-11-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri