Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Skandinaviens største krybbelandskab: Kirstens krybbe bliver smukkere hvert år

Nyt fra Hjemmet
Kirsten Hørby har samlet på italienske julekrybbefigurer i 61 år og har nu Skandinaviens største krybbelandskab. Hver jul bliver julelandskabet skabt på en ny måde, og for 71-årige Kirsten er det hver gang som at pakke en dyrebar gave op.

Det er jo helt sindssygt! Kirsten Hørby, der er 72 år og gymnasielærer, bryder ud i en høj latter og ser på sin julekrybbe, der er udstillet her på Vendsyssel Kunstmuseum. Ikke alene breder den sig over 20 kvadratmeter. Den er fyldt med to tons jord og sand:

– I en krybbe for viderekomne er der naturligvis en ørken, som de hellige tre konger kan komme ridende igennem, siger hun, og ser tilfreds ud over værket, hvor tre mænd på heste er på vej mod det overdådige landskabs centrum: Stalden i Betlehem, hvor jesusbarnet ligger i sin krybbe.

Figurerne af håndværkere, dyr, fiskere, vaskekoner, børn og engle er lavet af terrakotta, som er brændt ler. Det er Kirsten, der sammen med museets folk har bygget det hele op. Hvert år får de 331 figurer nye omgivelser, for hvert år begynder Kirsten forfra. Hun bruger al sin fritid i to-tre uger på at stille op og en uge på at pille den ned igen:

Annonce

– Jeg synes, at den bliver smukkere og smukkere for hvert år, erklærer Kirsten, for hvem figurerne har en særlig betydning.

 

LÆS OGSÅ: Se 18 kreative idéer til nem julepynt

 

Jul uden juletræ

I 1954 flyttede Kirsten nemlig med sine forældre til Rom, fordi hendes far fik job som diplomat.

Som 10-årig pige savnede hun et dansk juletræ, så hendes forældre forsøgte at trøste ved at give hende tre lerfigurer af Josef, Maria og Jesus.

I Italien går julekrybbernes historie næsten 800 år tilbage i tiden, og især i Syditalien kan man se store, detaljerede landskabskrybber. Kirsten oplevede, hvordan julekrybberne samler italienerne, som går fra kirke til kirke for at beundre de mange smukke krybber:

– Det rørte mig. Det handlede om mere end gaver, og vi fik en fælles oplevelse, vi kunne dele. Jeg blev dybt fascineret af krybberne og deres historie og har været det siden, fortæller Kirsten.

Hun sparede sammen for at kunne købe flere figurer til sin krybbe, og hvert år til jul fik hun tre nye af sin far:

– Så gik vi på julemarkedet på Piazza Navona, hvor kvinder fra landet solgte de terrakottafigurer, de havde siddet hjemme i landsbyerne og lavet. Jeg kommer der stadig, men de ægte terrakottafigurer laves ikke mere, fortæller Kirsten vemodigt.

Italien står hendes hjerte nær, og ofte siger hun „vi", om italienerne. Hun peger på én af figurerne i krybbelandskabet: En vinbonde med sin kærre og vintønder.

– Vinbønderne kom kørende helt ind til den spanske trappe i Rom. Der var en fantastisk stemning, og hver eneste af mine figurer minder mig om noget i Italien. En tid, en landsby eller et område, hvor jeg kom meget, fortæller hun, der har boet sammenlagt 40 år i Rom.

 

 

Fælles passion

Det var også i Rom, at hun mødte sin danske mand, Kai Hørby. Ligesom Kirsten forskede han i middelalderen, og de to fandt et særligt fællesskab og bosatte sig i Italien.

– Vi havde så meget til fælles. Vi gjorde alt sammen og havde et pragtfuldt ægteskab, siger Kirsten og mindes deres første jul sammen, hvor Kai så hendes julekrybbe:

– Han var målløs, for den var faktisk for stor til at være i vores lejlighed, men heldigvis fandt han det også dybt spændende. Han blev lige så opslugt af julekrybberne som jeg.

– Vi har haft det så sjovt med at opstøve figurer i syditalienske landsbyer, hvor de her "pastamamaer" solgte dem på markedet. De fleste var analfabeter, men det var stolte kvinder, husker Kirsten med et smil – glad for det liv, hun fik med Kai, der døde i 1993 efter 18 års samliv. En næsten ubærlig sorg for Kirsten, der vendte hjem til Danmark.

– Jeg ville ikke blive gammel alene i Italien. Der er man afhængig af at have en familie, erkender Kirsten, der flyttede til Aalborg, hvor hun ikke kendte et øje:

– Jeg var 50 og havde mistet mange af de mennesker, der stod mig nær. Jeg trængte til at begynde på en frisk, fortæller hun.

Kirsten blev gymnasielærer og er det stadig. Og ligesom hun selv fandt et nyt ståsted dér, var det også på gymnasiet, julekrybben genopstod med hjælp fra hendes elever.

– De vidste ikke, hvad en julekrybbe var. Så det måtte vi jo ændre, som hun smilende forklarer.

I 19 år var det en juletradition, at hun og eleverne byggede et krybbelandskab op i gymnasiets festsal.

– Det var en god tid, husker Kirsten, hvis krybbe også blev kendt uden for gymnasiets mure.

De senere år har den været på turné og er nu på Vendsyssel Kunstmuseum, hvor den kan ses fra den 29. november til den 17. januar 2016.

– Der er så meget historie og levet liv i den. For mig er krybben ikke en udstilling, men en udstråling. Af glæde.

 

LÆS OGSÅ: Sødt nisselandskab

LÆS OGSÅ: Lav dit eget julepynt

LÆS OGSÅ: Hjemmelavet julepynt: Fine flettede hjerter

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Anne Mette Welling
Publiceret: 16-12-2015
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri