Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Skilsmisse-jul: Nina inviterede syv singler til juleaften

Nyt fra Hjemmet
Hvad stiller man op, når man som fraskilt for første gang skal undvære sine to små drenge juleaften? Nina Taus Hansen fandt en løsning, som ikke bare hjalp hende igennem aftenen, men faktisk gjorde den rigtig god.

"Mor, hvad skal du juleaften?"

Sidste år skulle dengang femårige Thor og hans tre år yngre bror Toke fejre juleaften hos deres far. Forældrene var blevet skilt i 2013, og det var første gang, at deres mor, Nina Taus Hansen, ikke skulle danse om juletræet med sine to drenge.

Men Thor behøvede ikke at bekymre sig om hende.

– Jeg kunne fortælle ham, at jeg fik gæster til juleaften herhjemme, og sige: „Hyg I jer nu bare hjemme hos far", fortæller Nina, der er 40 år, arbejder som bankrådgiver og bor i Birkerød.

Selv om hun endte med at finde en rigtig god måde at holde juleaften på, var det forinden svært for hende at tænke på den første jul uden sine to drenge.

– Jeg kunne godt være sammen med mine to søstre, deres børn og vores forældre. Men jeg syntes ikke, det var fedt at skulle sidde der og holde juleaften uden drengene, siger Nina.

Annonce

Lige efter skilsmissen syntes Nina heller ikke, det var så rart at være alene – især ikke når Thor og Toke halvdelen af tiden var hos deres far.

– Gennem 17 år havde jeg været vant til, at vi var to. Dengang var drengene samtidig så små, at de kom i seng kl. 19, så selv når jeg havde dem, sad jeg ligesom bare der om aftenen. Det var meget underligt, siger Nina, der havde brug for at møde nogle nye mennesker.

 

LÆS OGSÅ: Jul uden dine børn

 

Nyt netværk

Nina oprettede en profil på singleplus.dk, der er et mødested for singleforældre, og allerede samme aften var hun i kontakt med ligesindede.

– Her fandt jeg nogle supersøde mennesker, der også var nyskilte. Vi talte sammen på chatten, og det var rart at udveksle erfaringer og høre, at der var andre end mig, der havde det hårdt. Lige pludselig havde jeg et godt netværk.

I den første tid kendte Nina kun sit nye netværk virtuelt, men efter et par måneder meldte hun sig for første gang til et arrangement med nogle af de andre singleforældre.

Det var i sommeren 2013, hvor en kvinde holdt sammenskudsgilde hjemme hos sig selv.

– Det var lidt grænseoverskridende for mig at tage af sted til en middag med 15 mennesker, jeg ikke kendte, men jeg havde brug for at komme ud, og det viste sig, at de fleste andre heller ikke havde set hinanden før.

Aftenen blev rigtig hyggelig. Ja, snakken gik så godt, at Nina først brød op kl. to om natten. Og siden den dag har hun jævnligt mødtes med flere af deltagerne og med mange andre singleforældre til forskellige arrangementer.

– De mennesker har betydet alt for mig efter min skilsmisse. Uden dem var jeg aldrig kommet så langt i dag, fastslår Nina.

 

Hyggelig jul

Ninas første jul som alenemor havde ikke voldt hende de store kvaler. Det år havde hun sine drenge, og hendes familie kom hjem til dem juleaften. Men i 2014 kom problemet, for hun havde aftalt med sin eksmand, at de skulle skiftes til at have drengene juleaften, og nu var det hans tur.

I løbet af efteråret besluttede hun, at hun ikke ville være med til den traditionelle juleaften med sin familie.

– Jeg tænkte bare, at det ville føles sært at sidde der uden drengene og lade som ingenting.

I stedet skrev Nina en invitation på Singleplus.dk, hvor hun inviterede syv singler til julemiddag hjemme hos sig selv og skrev, hvad det ville koste.

– Så kunne jeg bruge min energi på at møde syv fremmede – frem for at tænke på, at jeg kunne have holdt jul med mine børn.

Hun var spændt på, om der ville komme nogen sådan en aften.

– Men alle pladser blev besat! siger Nina og forklarer, at det påvirkede hele julemåneden, at hun vidste, der skulle komme gæster den 24. december.

– I december gik drengene og jeg og pyntede op sammen. Hvis ikke jeg skulle have holdt jul herhjemme, havde jeg nok indskrænket julepynten til nogle enkelte nisser. Men nu havde jeg en grund til at gøre noget mere ud af det.

Juleaftensdag stegte hun et par ænder – resten af arbejdet deltes hun og gæsterne om.

Ved julebordet gik snakken om, hvem de var og hvorfor de var kommet.

– Vi var flere, der holdt jul for første gang uden vores børn, og det sludrede vi selvfølgelig om. Jeg tror, at det var lidt svært for os alle sammen, men alle kom med en positiv ånd og var indstillet på, at vi skulle have en god aften.

Selskabet sad længe ved bordet – spiste julemiddag og risalamande med mandelgave, spillede pakkeleg med gaver, som alle havde haft med, og drak kaffe og spiste juleknas.

– Det blev en rigtig hyggelig aften. Den første gik ved 23-tiden, og jeg tror, kl. var tre, da den sidste gik. Jeg kom i hvert fald meget sent i seng.

Anden juledag fik Nina børnene hjem igen. Det var også hyggeligt.

– Nogle af deres gaver havde jeg givet dem med til juleaften, hvor der også skulle være noget fra deres mor. Men jeg havde også gemt nogle herhjemme, og jeg havde gaver til dem fra min familie, så den dag brugte vi på at åbne julegaver.

I år er det hendes tur til at have drengene juleaften. Så skal de hen til hendes søster, hvor hele familien kommer.

– Det bliver en standardjul i familiens skød, hvor vi danser om juletræet og synger sange, siger Nina, der ikke har planlagt, hvordan hun vil fejre juleaften i 2016, når hun igen skal undvære sønnerne.

– Men jeg kunne sagtens finde på at gøre det i Singleplus-regi igen. Jeg gjorde det i 2014 for at være beskæftiget, så jeg ikke tænkte på, at jeg savnede drengene. Og det virkede! Jeg fik den allerbedste jul, jeg kunne have under de omstændigheder.

 

LÆS OGSÅ: Skal min veninde sidde alene juleaften?

LÆS OGSÅ: Sådan får I den bedste jul som skilsmissefamilie

LÆS OGSÅ: Muslimsk familie: Vi elsker at holde dansk jul

Tekst: Lise Petersen
Foto: Klaus Bo Petersen
Publiceret: 29-12-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri