Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Den nybagte familie, Nanna, Martin og lille Ville, har det godt, og nu bagefter kan forældrene godt grine ad, at Ville blev født på færgen.

Skulle Nanna føde i færgens kaffestue?

Nyt fra Hjemmet
Nanna Mosegård Lise skulle først føde efter nytår. Så det var o.k. at være alene hjemme på Skarø i juledagene 2013, mens hendes mand, Martin Corydon, var på arbejde i København. Men da plukveerne blev kraftige 2. juledag, fik hun pludselig travlt.

Baby Ville grynter og spræller lidt på puslebordet, mens hans forældre, 30-årige Nanna Mosegård Lise og 32-årige Martin Corydon hygger sig med at skifte ham. Alt ånder fred og idyl i det hyggelige bondehus med udsigt til gadekæret i Skarø By, der ligger midt på Skarø i det sydfynske øhav. Begge de nybagte forældre er sygeplejersker og vant til dramatik i akutte situationer, men deres søns fødsel tog alligevel pusten fra dem.

 

Nanna havde haft mange plukveer under graviditeten, men nu tegnede alt normalt, så de turde godt holde jul med Martins familie på Skarø som planlagt. 1. juledag rejste Martin så til København, hvor han arbejder som sygeplejerske i en uge ad gangen, og Nanna slappede af hjemme på Skarø sammen med hans søster, Sanne.

Annonce

 

Ville er et rigtigt julebarn, han kom til verden 2. juledag om bord på Højestene færgen, der sejler mellem Drejø, Skarø og Svendborg. Han ved ikke endnu, at han er den første baby, der er født på Skarø i 40 år.

 

Men 2. juledag vågnede Nanna tidligt. Hun var urolig, og plukveerne tog til: – Jeg havde jo ikke prøvet at føde før, men de her plukveer gjorde godt nok meget ondt! Hun var 99,5 procent sikker på, at hun skulle føde, så hun ringede til Martin. Han var på vej til en vagt, hvor han var den eneste sygeplejerske på grund af julen. Så han kunne kun sige, at Nanna skulle få vækket hans søster og ringe efter hans mor, der bor lige om hjørnet. – Og så fik jeg ellers travlt, fortæller Martin.

 

Da svigermor Lene kom over til Nanna, var der kun tre-fire minutter mellem veerne. Lykkeligvis var Gitte Loftlund, der er jordemoder, hjemme på Skarø den dag, så Lene fik fat i hende. – Jeg var nervøs og urolig, men så snart Gitte kom ind i stuen, kunne jeg mærke, hun havde tjek på det, og at hun tog det helt roligt. Så faldt jeg mere til ro, fortæller Nanna.

Kapløb med tiden

Gitte kunne straks se, at Nanna var godt i gang med at føde, så hun ringede til fødegangen og bad dem få færgen, der ligger på Drejø om natten, til at sejle før tid. Færgepersonalet skyndte sig at ringe til alle, der havde pladsreservation til afgangen klokken 8.50, og da de var om bord, sejlede de af sted til Skarø. Her var Nanna og hendes hjælpere klar, og i en pause mellem to veer fik de Nanna ind i en bil og de 300 meter ned til færgen, der var godt fyldt med julepassagerer.

 

Alle kender alle her, så dem, der sejler færgen, havde i forvejen spøgt med, at Nanna „da bare kunne føde i kaffestuen, hvis det skulle være". – Og nu stod jeg så dér og holdt fast i bordet og kiggede på den smalle, blå briks. Skulle jeg virkelig føde der,

udbryder Nanna.

 

Den blå briks i messen var en udmærket fødeseng, når det nu skulle være, og mikrobølgeovnen blev brugt til at varme håndklæder i.

 

Turen til Fyn tager kun 45 minutter, og når man sejler under Svendborgsundbroen, ved de fastboende, at det er tid til at tage frakken på, for så er man snart i Svendborg. Men da Nanna nåede til broen, fik hun presseveer: – Det gjorde bare afsindigt ondt, og jeg kunne slet ikke holde det tilbage!

 

I mellemtiden havde Martin fået indkaldt to kolleger, der kunne komme på skift og tage hans vagt. Så snart det var på plads, startede han bilen. Men det var tæt tåge, og han kunne ikke køre ret stærkt. – Jeg prøvede virkelig på at tage det roligt, men på det tidspunkt var jeg jo ved at være lidt desperat. Hvordan ville Nanna klare det? Og ville jeg nå frem til at kunne være med til fødslen?

 

Den tætte tåge lå også over Svendborg, hvor de to kvindelige besætningsmedlemmer på broen koncentrerede sig om at få færgen sikkert i havn. På kajen holdt den ambulance, Gitte havde tilkaldt, men den fik lov at vente. For da færgen lagde til i

Svendborg, var fødslen så meget i gang, at Nanna ikke kunne flyttes.

 

Martins lillebror, Rune, stod på kajen i Svendborg klar til at tage bilen, mens Martin styrtede op i messen. – Jeg var der 10.30, og Ville blev født 11.08. Så jeg nåede det, smiler Martin og viser en sejrsknytnæve.

 

– Jeg var helt væk og ænsede ikke rigtigt, hvem der var omkring mig, men jeg husker, at Gitte sagde: „Nu er Martin her, nu kan du godt føde". Og så gjorde jeg det, sukker Nanna.

 

Martin nåede lige nøjagtig frem til at opleve, at Ville kom til verden, og den lille familie fik trods omstændighederne en lykkelig start.

Øens dreng

Jordemoderen kunne godt se, at de ikke kunne nå til Odense som planlagt – men nok til Svendborg. Og bortset fra at Ville kom ud med den ene arm oppe over hovedet, var fødslen helt normal, og drengen blev lagt op på Nannas mave. – Det var mirakuløst, pludselig var det overstået, og så var jeg bare lykkelig, udbryder Nanna.

 

En halv time efter blev hun bedt om at forlade færgen med sin baby og gå ned i ambulancen, for færgen skulle sejle igen. – Hvordan skal jeg komme derned? spurgte jeg Gitte. Og så sagde hun bare, at jeg da selv skulle gå! Det troede jeg simpelthen ikke, at jeg kunne, griner Nanna. Men Martin og Gitte hankede op i hende, og hun og Ville kom sikkert til tjek på sygehuset i Odense.

 

Det var et lykketræf, at Gitte Loftlund, der er jordemoder, var hjemme og kunne hjælpe Nanna helt fra hjemmet på Skarø, under overfarten på færgen og ud i ambulancen, der ventede på kajen i Svendborg.

 

Efter at Nanna og Ville er kommet hjem til Skarø igen, er det blevet hverdag med amning og bleskift. Og selvom alt gik godt, har Nanna alligevel brug for at få bearbejdet den lidt voldsomme oplevelse med sin nabo og jordemoder, Gitte. – En ting er sikker: Jeg vil altså ikke føde på færgen igen, udbryder Nanna.

 

Men på Skarø er folk glade for at have fået en ny beboer. Nu er de 25 fastboende på øen, og Ville er simpelthen „øens dreng". Der har nemlig ikke været født en ny øbo på Skarø i 40 år. – Vi kommer nok til selv at lave en legekammerat eller to til ham, smiler Martin, og Nanna nikker.

 

Lige nu er Ville ligeglad med det. Han tænker mest på at sove og spise. Og hans forældre tænker mest på at passe godt på ham. De er sikre på, at Ville nok skal få en dejlig barndom på Skarø ♥

Tekst: Kirsten Winding
Foto: Heidi Lundsgaard og privat
Publiceret: 20-03-2014
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri