Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Store Bededag: Fri den fjerde fredag efter påske

Nyt fra Hjemmet
Store Bededag var oprindeligt et politisk træk i 1600-tallet for at effektivisere arbejdsgangen i Danmark. Trækket samlede Danmark og har holdt ved lige siden.

Kirkeklokkens største klokke, Stormklokken, ringede altid torsdag aften. Helt præcis den fjerde torsdag efter påskeferien. Klokken fortalte danskerne, at restauranter og barer skulle lukke, mens rejser, mad og drikke var udelukket, indtil morgendagens gudstjeneste var overstået.

 

Den følgende dag, fredag, var det nemlig Store Bededag. En dag, hvor man skulle være ædru, sammen med sin familie og bede for, at sommeren var god ved markerne, så det blev en god efterårshøst.

 

Længe havde danskerne faktisk haft en del bededage relativt sporadisk placeret henover foråret. Det gav en ufokuseret arbejdsindsats på de danske marker og andre jobs, og til sidst var det blevet for meget for biskop Hans Bagger. I 1686 samlede han bededagene til én: Store Bededag.

Annonce

 

Store Bededag er en dansk tradition
Store Bededag er altså udelukkende en dansk helligdag. Siden det 17. århundrede er den faldet på den fjerde fredag efter påske – dermed tre uger før, det er pinse.

 

Engang var dagen helliget morgengudstjenesten, prædiken klokken tolv (tolvprædiken) og aftensang.

 

I dag ser det lidt anderledes ud. De fleste har stadig fri fra job og skole. Men nutidige lukkelove og et mere løst tilhørsforhold til kirken og kristendommen gør, at hverken butikker eller spisesteder længere lukker, og de færreste borgere i Danmark beder tre gange om dagen.

 

Til gengæld har spisevanerne holdt ved. Bageren bagte oprindeligt hveder, der var så store, at de kunne holde sig hele Store Bededag. Med tiden blev traditionen dog, at hvederne allerede blev spist torsdag, hvor de endnu var varme og bløde.

 

Slag og kastanjer på Store Bededag
Nogle tror i dag, at det var Johann Friedrich Struensee, der som kongens livlæge i 1700-tallet samlede bededagene. Men det var det ikke.

 

I stedet var det biskop Hans Baggers tanker et århundrede tidligere. Og det siges, at det var hans tanker, der skabte det københavnske borgerskabs tradition for at afslutte Store Bededag med en gåtur på volden, hvor kastanje- og lindetræer sprang ud.

 

Det var en så stærkt etableret tradition, at de senere ikke ville tillade Struensee at sløjfe bededagen med helligdagsreformen, som ellers fjernede mange andre danske helligdage.

 

Alt imens borgerskabet vandrede på volden, går historier på, at unge drenge mødtes i København efter kirkens aftensang. De samledes til det årlige Store Bededagsslag, hvor forskellige kvarterer bankede hinanden i skumringen med hujende forældre på sidelinjen.

 

Kilder: Kristendom.dk, kb.dk, Gyldendal: Den Store Danske

 

LÆS OGSÅ: Langfredag: En historie om lidelse og død

LÆS OGSÅ: Pinse: Ferie og kristendommens fødsel

LÆS OGSÅ: Påskeøen: Mysteriet om de store stenkolosser

 

 

 

Mere fakta
Datoer for Store Bededag

2015: 1. maj

2016: 22. april

2017: 12. maj

2018: 27. april

2019: 17. maj

2020: 8. maj

2021: 30. april

2022: 13. maj

2023: 5. maj

2024: 26. april

2025: 16. maj

Tekst: Emma Ellegaard
Publiceret: 23-03-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge