Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
Hele tiden danner Khao Soks mor og hans tanter en beskyttende ring omkring ham.

Tag med Hjemmet på besøg hos Zoo's dejlige dyrebørn

Nyt fra Hjemmet
Humøret er højt blandt dyrene i København Zoo, selvom foråret lader vente på sig. Den lille nye elefantbaby øver sig på at styre sin snabel, løveungerne leger tagfat i sneen, og flodhesteungen – ja, den sover sig fra det hele.

Den lille nye beboer i elefanthuset i København Zoo får øje på en lækker gren. Med flagrende ører og lemmerne ud til siden spæner han kluntet af sted. Et suk lyder fra Zoos gæster, børn, unge og ældre: – Nej, hvor er den sød! – Åh, hvor er den nuttet!

 

 

Myreslugerungen ligger lunt og godt på ryggen af sin mor. Faktisk så godt, at moderen måske på et tidspunkt bliver nødt til at vippe den ned. (Foto: Michael Petersen, København Zoo).

 

Bengt Holst, videnskabelig direktør i København Zoo, viser Hjemmet rundt i haven, og han forstår fuldstændig de stærke følelser, den lille fyr vækker i publikum. – Han er en rigtig baby, siger han med et smil, mens elefanten forsøger at bruge sin lillebitte snabel til at gribe om grenen.

Annonce

 

Snablen var ellers irriterende de første dage: – Elefanten dier med munden, og den dumme snabel var hele tiden i vejen, siger Bengt lunt. Babyelefanten, der har fået navnet Khao Sok, blev født natten til den 25. februar klokken elleve minutter over et. Syv minutter senere var han på benene. – Han ville gerne have noget at drikke, men vendte den gale vej. Hans mor var førstegangsfødende, så hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre. Men så kom en af de gamle hunelefanter hen og skubbede forsigtigt med snablen den lille på plads, fortæller Bengt.

 

Højt oppe i træet hviler den røde panda med sin unge i favnen. Den vejede kun 100-150 gram, da den kom til verden i en hule og kom først ud, da den var vokset til en tro kopi af sin mor – bare i miniformat.

 

Dette rørende syn blev opfanget af Zoos kameraer, for fødslen klarede elefanterne selv. Khao Sok går hele tiden godt beskyttet mellem sin mor og en tante – en hunelefant, der er for ung eller gammel til selv at have unger. Han elsker at lege i sin kæmpestore sandkasse – indtil han vælter om af træthed. – Så står flokken rundt om ham, mens han sover.

 

Ingen tvivl om, at babyelefanten er flokkens og Zoos nye stjerne. Men der er masser af andre dejlige dyrebørn i haven, også selvom foråret 2013 er koldt og hvidt.

 

Løveungerne slikker forårssol med familien.

 

Løveflokken har lagt sig i et tørt hjørne for at slikke forårssol. To charmerende løveunger kom til verden for tre måneder side. De små særdeles nysgerrige og legesyge unger tramper uforfærdet rundt oven på ryggen af de respektindgydende velvoksne rovdyr.

 

– Det er dejligt tørt og varmt for poterne, siger Bengt. – I modsætning til tigrene, der elsker vand, kan løver ikke lide væde. Hvis de træder i noget vådt, ryster de poterne helt vildt – sådan „adrr!"

Gederne elsker børn

På vej over til flodhesten mindes Bengt den strenge vinter, hvor Zoo til gæsternes undren måtte lukke pingvinerne inde, så de ikke fik forfrysninger i lufferne. De stammer nemlig fra Chile, hvor der er varmt.

 

Flodhestemor vogter over sin unge. Hun er lynhurtig, når det gælder.

 

Flodhesteungen, en hun, ligger og sover tungt på øen midt i anlægget. Lige foran hende ligger hendes mor. – Hun holder sig altid tæt ved ungen. Nogle gange ligger den ligefrem på hendes ryg, siger Bengt. I naturen forsvarer moderen sin unge mod krokodiller i vandet og løver og hyæner på landjorden. – Alene vil en unge være prisgivet. Men over for den voksne flodhest har rovdyrene ikke en chance.

 

– Flodhesten er et af de farligste dyr i Afrika. En voksen flodhest kan løbe 40 kilometer i timen, og opdager den en fare bag sig, kan den vende på en tallerken, siger Bengt. En flodhest dræber ikke på grund af sult.

 

Den lille moskusokse hygger sig i det kolde danske forårsvejr. Moskusoksen har verdens luneste vinterpels, der beskytter mod selv den værste polarkulde. (Foto: København Zoo).

 

– Flodheste rører næsten aldrig kød. Her i Zoo foretrækker de gulerødder, salat og tomater.

 

Vi runder dagen af med et besøg hos gederne, de eneste dyr i Zoo, som gæsterne må røre ved. Også de søde kid og de drægtige hunner, der er så brede om maven, at de næsten er kvadratiske.

 

Gederne er de eneste dyr i Zoo, som gæsterne må røre ved. To af de populære og livlige dyr søger nærkontakt med Bengt Holst. 

 

– Når vi ikke rører dyrene, er det, fordi de ikke skal præges til at være mennesker. Dyrene er også mere spændende at se på for publikum, hvis de får lov til at være dyr, forklarer Bengt. Gederne skal børnene dog have lov til at klappe, og de kan tåle det.

 

– De er robuste. De stanger og kaster med hinanden med en kraft, som børnene slet ikke kan efterligne. Vores undersøgelser viser, at gederne er endnu gladere for børnene, end børnene er for gederne, siger Bengt.

 

Til sommer har han 30-års jubilæum i Zoo. – At arbejde i Zoo er en livsstil. Jeg bliver aldrig træt af at kigge på dyrene. Det spændende er deres adfærd og den måde, de omgås hinanden på. Og alle dyr er interessante – fra regnorme til elefanter.

 

Mens bavianungerne er helt små, er de mørke i pelsen.

Tekst: Ulla Iversen
Foto: Søren Jansby og København Zoo
Publiceret: 11-04-2013
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri