Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Test dig selv – hvad ved du om de royale dåbstraditioner?

Nyt fra Hjemmet

Vidste du…


… at de kongeliges børn før moderne tid både blev født og døbt i hjemmet. Dåben fandt sted ganske kort tid efter fødslen og blev udført af hoffets egen præst, den kongelige konfessionarius, med et særligt dåbssæt kun beregnet til kongehusets børn.

Dåb kort tid efter fødslen var ikke kun normalt ved hoffet. Også hos ganske almindelige familier uden blåt blod i årerne blev børnene kristnet kort tid efter nedkomst. For kongelig eller ej, så var det et faktum, at dødeligheden blandt helt nyfødte dengang ganske høj – helt op til hvert andet barn døde enten ved fødslen eller kort tid efter – og derfor var det vigtigt at få barnet døbt så hurtigt som det var muligt.
Annonce


....at mens det er helt normalt for de fleste almindelige danske familier at vælge den samme lokale kirke og præst hver gang et nyt barn skal døbes, så har kongehuset tradition for at holde dåb i forskellige kirker rundt om i landet. Derfor er kronprins Frederik fx døbt i Holmens kirke, mens Joachim er døbt i Århus Domkirke. Deres mor, dronning Margrethe, d. 2 er døbt i Holmens kirke.… at selvom de kongeliges børn bliver døbt i forskellige kirker, så bliver de altid døbt i den samme døbefont og dåbsfad og med vand fra den samme kande. Sættet, der blev købt omkring 1670 i Hamborg, består udover selve fonten, der er delvist forgyldt sølv, af et dåbsfad, to lysestager og en kande af det pureste guld.Du kan til dagligt se døbefonten i Riddersalen på Rosenborg Slot, mens dåbsfadet, kande og lysestager, der er betydeligt mere værdifuldt opbevares sammen med kongekronerne og andre regalier i enevældens underjordiske skatkammer på slottet.

… at Christian d. 10s dåbskjole fra 1870 er siden blevet brugt flittigt ved hoffets dåbshandlinger generation efter generation.Både Dronning Margrethe, hendes to søstre prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie er døbt i kjolen ligesom også Kronprins Frederik og prins Joachim er. Senest er prinsesse Isabella døbt i den smukke kniplingskjole d. 1. juli 2007 - ganske som sin storebror året før d. 21. januar.

at, prins Joachims børn prins Nicolai, prins Felix og prins Henrik til manges overraskelse ikke blev døbt i den traditionsbårne dåbskjole fra 1870.I stedet ønskede prins Joachim at starte sin egen tradition, og derfor er alle hans børn båret til døbefonten i kjoler lavet af den danske designer Henrik Hviid.De to ældste prinser i den samme kjole, mens en ny blevet designet til deres lillebror.… at dåbskjolen, der blev syet til dronning Margrethes farfar Christian d. 10’s dåb i 1870 er lavet af brysselerkniplinger, som Christian d. 10’s mor, dronning Lovisa, købte i Belgien.Dåbskjolen har slæb, et taljesilkebånd, et pudebetræk, en hagesmæk samt et tyndt organza ”forklæde”.

… at Holmens Kirke, hvor de royale tvillinger skal døbes, er kirken for flådens mandskab. Den ligger lige over for Børsen og Christiansborg på Holmens Kanal og regnes blandt en af Københavns største attraktioner, fordi den har klaret sig i gennem flere krige og storbrande og dens indre derfor tager sig ud, som da den blev bygget i 1600-tallet.Både Kronprins Frederik og hans mor Dronning Margrethe er døbt i Holmens Kirke. Kirken var oprindeligt en ankersmedje, men i 1619 lavede Christian d. 4 den om til en kirke. Flere år senere fra 1641-43 udvidede han den til den korskirke, vi ser i dag.

… at den kongelige konfessionarius, Erik Norman Svendsen, der skal døbe tvillingerne også er Dronningens personlige sjælesørger og Kongefamiliens præst.Han er Københavns tidligere biskop fra 1992 – 2009, og har efterhånden fået et ganske særligt forhold til Kronprinsparret. Udover at have døbt deres to første børn, var det også ham, der viede dem d. 14. maj 2004 i Københavns Domkirke.… at kronprins Frederik også blev døbt i Holmens kirke. Det fandt sted d. 24. juni i1968 og Kronprinsen fik navnene Frederik André Henrik Christian.
Dermed er han opkaldt efter både sin morfar, farfar, far og oldefar, og kongefamilien fik hele to medlemmer med navnet Frederik på samme tid, hvilket Kronprinsens morfar, Kong Frederik d. 9., var meget stolt af.

… at traditionen med mange navne kan spores tilbage til 1800-tallet, hvor tendensen for alvor tog fart med Christian d. 9s datter, Alexandra, der også bar navnene Caroline Marie Charlotte Louise Julie.Således har Danmarks kommende kronprins Christian desuden navnene Valdemar, Henri og John.

»Klik dig videre og se de 5 sidste ting, du (måske) ikke vidste om de kongelige dåbsdage


Tekst: Mai Søegaard Espersen
Foto: POLFOTO, Scanpix, Bo Nymann, Søren Jansby, Kaspar Wenstrup, Michael Stub, Lars E. Andreasen og Egmonts historiske arkiv
Publiceret: 12-04-2011
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri