Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Tidligere stuepige på Svinkløv: Min sommer på badehotellet

Nyt fra Hjemmet
Hun havde aldrig smagt hummer, aldrig brugt en støvsuger og aldrig selv været på ferie. Det var en ny verden, der åbnede sig, da Lillian Carstensen som 16-årig fik sit første job som stuepige. På Svinkløv Badehotel i sommeren 1963.

Svinkløv Badehotel ligger der endnu. Det samme gør huset i mosen tæt på Tranum i Nordjylland, hvor Lillian Carstensen voksede op, og hvor hun nu bor igen. I sit barndomshjem.

Det var herfra, hun den 1. juli 1963 cyklede af sted til sit første sommerjob. Tyve kilometer er der hen til Svinkløv og badehotellet, hvor veninden Bodil havde skaffet de to 16-årige piger arbejde for sommeren. De ville gerne tjene deres egne penge, og Lillian var antaget som stuepige, mens Bodil skulle være i køkkenet på hotellet, som i den periode var ejet af Ebba Kronborg, der havde bygget hotellet sammen med sin afdøde mand, dansk-amerikaneren Karl Brix Kronborg:

– Enkefru Kronborg var en meget sød dame, som behandlede os alle med stor venlighed, husker den i dag 68-årige Lillian.

Annonce

Hun er langt tilbage i tiden. Fra før hun kendte Edwin, som hun har delt sit liv med i 48 år og har to sønner sammen med. Ægtemanden slår græsset udenfor, mens Lillian fortæller om en tid, hvor nogle af de ting, som i dag er en selvfølge, var noget, hun dengang ikke kendte til. Derfor gik hendes første arbejdsdag på Svinkløv Badehotel dengang i 1963 heller ikke helt som planlagt:

– Jeg kom fra et hjem, hvor vi stadig ikke havde elektricitet og dermed heller ikke nogen støvsuger. Så da jeg blev præsenteret for sådan et monstrum, kikkede jeg lidt på slanger, mundstykker og ledninger og var i tvivl om, hvordan det mon skulle samles. Samtidig kom oldfruen og kikkede lidt stramt og opgivende på mig. Hendes kommentar var: „Unge mennesker nu om dage kan da heller ikke finde ud af noget, de er ikke vant til at lave noget". Den sved temmelig meget, for jeg har altid hjulpet meget til med alt derhjemme, husker Lillian med et smil.

Pigen fra landet fik dog hurtigt lært at håndtere både støvsuger og livet på et badehotel, der ikke altid var så glamourøst på de ansattes værelser i hotellets kælder:

– Vinduerne var i jordhøjde udenfor, så derfor var vi meget omhyggelige med de åbne vinduer, for der kunne nemt komme både frøer og mus ind ad vinduet, fortæller Lillian.

 

LÆS OGSÅ: Andrea Birkkjær fra 'Badehotellet': Jeg blev kastet ind i alt det sjove!

 

Glade toner

Arbejdsdagene begyndte tidligt og sluttede sent, for et ophold på hotellet var med fuld forplejning.

Lillians arbejde bestod i at servere morgenmad, ordne værelser og servere frokost. Derefter havde hun et par fritimer, inden der skulle dækkes bord til middagen.

– Og vi foldede servietter, fremhæver Lillian smilende, for det var en tidskrævende tjans, der skulle gøres omhyggeligt; tingene skulle være i orden på hotellet.

Efter middagen fik gæsterne serveret aftenkaffe i stuerne eller på terrassen med udsigt til havet, og først derefter havde pigerne fri. Lillian husker nu på ingen måde sit sommerjob som hårdt:

– Vi tog det hele med et smil, og når vi havde fri om aftenen, gik vi tit i samlet flok igennem skoven til Slettestrand, hvor der skete lidt mere. Det er den smukkeste, snoede skovvej, som er der endnu, og jeg husker de der sommeraftener, hvor vi gik ind til hotellet for at komme til bal. Flere af de unge teenagere, som var på hotellet med deres forældre, fulgtes med os. Det var jo sjovere end at sidde og se på solnedgangen med dem, fortæller Lillian smilende.

Ofte tog de også en dukkert i Vesterhavet. I mørke:

– Vi løb ud i det, og det var nok lidt farligt, men det tænkte vi ikke på. Vi hyggede os og var tit en flok, der samledes på et værelse, hvor vi spillede og sang.

Lillian havde lært at spille guitar via et brevkursus, så hun slog tonen an og husker den sommer, i 1963, som én lang række indtryk.

 

Nye oplevelser

– Det var et kik ind i en anden verden. Der kom jo en anden slags mennesker end de lokale, og det gjorde, at verden blev lidt større. Jeg husker, at der var et par hollandske piger, som også arbejdede på hotellet, og bare det at få lov til at snakke engelsk med nogen var jo spændende, mindes Lillian.

Hun husker også smagen af hummer og ål, som ikke var hverdagskost på landet:

– Vi fik vist tiltusket os lidt, før tallerknerne kom ind i spisestuen. Man kunne lirke lidt ud, uden det kunne ses. Det kan jeg vist godt afsløre nu, siger hun med et grin og tilføjer:

– Vi var lidt benovede over, at nogle bare kunne tage på ferie, for det havde vi aldrig været. Ferie var at smide sig i en grøftekant og have tid til at lege, men vi tog jo ikke sådan af sted, som de her mennesker gjorde.

Selvom Lillian kun arbejdede den ene sommer på Svinkløv Badehotel, så kom hun senere til at have meget med Jammerbugtens feriegæster at gøre. Lillian tog nemlig en kontoruddannelse, og efter en årrække på kontor arbejdede hun i 22 år på områdets turistkontor, hvilket hun nød meget:

– Jeg har sendt mange mennesker ud til Svinkløv, og hvert forår kommer jeg selv derud for at få kaffe og et stykke kage, fortæller hun med et smil.

 

LÆS OGSÅ: Anne Louise Hassing: Jeg går mere efter kvalitet

LÆS OGSÅ: Amalie Dollerup: "Det var lidt for meget"

LÆS OGSÅ: 7 tapasretter fra Svinkløv

Tekst: Anette Løkken Sørensen
Foto: Jens Bach
Publiceret: 02-02-2016
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri