Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Udtjente burhøns får et nyt liv hos Lina og Stefan

Nyt fra Hjemmet
Da ægteparret Lina Lind Christensen og Stefan Leenborg Jensen købte hus i Næsby, besluttede de at anskaffe sig en flok udtjente burhøns og sætte dem fri i deres nyindhegnede have. De havde aldrig drømt om, hvor meget det skulle føre med sig.

25-årige Lina Lind Christensen har dårligt vist sig i haven, da en flok hvide høns kommer spurtende med bølgegang i de røde hanekamme og en livlig pludren. – Ih, de er altså så kære. De kommer altid løbende, så snart, de ser os, udbryder Lina og udpeger Abra, Kia, Libby, Tove og Tilde blandt de i alt 13 fritgående høns, der nyder et rent luksusliv som pensionerede burhøns her i Linas og 27-årige Stefan Leenborg Jensens parcelhushave, omkranset af trådnet.

 

Idéen om at give udtjente burhøns mulighed for at slippe ud i friheden frem for at blive gasset eller hakket til minkfoder efter aftjent æglægningspligt opstod for to år siden, da det unge ægtepar købte huset her i Næsby lidt uden for Odense. – Vi tænkte, at det var oplagt, nu hvor vi havde fået have, så vi ringede simpelthen rundt til en række af landets ægproducenter og spurgte, om de havde nogle udtjente burhøns, de gerne ville af med, forklarer Lina, der siden hun var 10-11 år har været stærkt optaget af dyrs levevilkår.

Annonce

 


– Vi har virkelig mange sjove oplevelser sammen med vores høns, siger Lina.

 

En interesse, de to unge i høj grad deler. – Da vi var på bryllupsrejse sidste sommer i Californien, var vi også rundt at se på forskellige dyrevelfærdsprojekter, fortæller Lina, der er universitetsstuderende med netop dyreetik som speciale, mens Stefan er lagerarbejder på en virksomhed i Jylland. Så han pendler frem og tilbage og ser ikke meget til hønsene i hverdagene.

 

– Men Næsby Hønseri, som vi kalder det, er vores fælles projekt, forsikrer Lina og røber, at parrets drøm på længere sigt er at købe et nedlagt landsted, så de også kan have en flok frilandsgrise gående. Men lige nu er det hønsene, de ofrer al deres fritid på.

Det varmer om hjertet

Den glade hønseflok følger efter Lina ind i det åbne havehus, hvor hun og Stefan har bygget en kæmpe voliere til deres undulater. – Det er her, hønsene støvbader, forklarer hun, mens Tove skruer sit fjerede korpus ned i sandet og basker løs med vingerne. – Er det ikke dejligt at se?

 

Hønsene har genoplivet deres naturlige instinkter, konstaterer Lina, der blev jublende glad, da eks-burhønsene fandt ud af, hvad sand og grus kunne bruges til. Ligesom det til stadighed varmer hende om hjertet, når hønsene lægger sig pladask på plænen med udstrakte vinger og tager solbad. – Det ser simpelthen så sjovt ud. De nyder det virkelig, siger Lina og forklarer, at en burhøne normalt lever hele sit liv på et areal svarende til et A4-ark uden adgang til dagslys og frisk luft, og at den normalt bliver aflivet efter at have leveret æg i stride strømme i 13 måneder.

 

Nabodatteren Emilie får lov at fodre hønsene, når hun kommer og henter æg. Lina og Stefan er ikke æggespisere, og da deres høns lægger cirka syv æg tilsammen hver dag året rundt, giver de æggene til naboer og venner.

 

Det var de forhold, Lina og Stefan også ønskede at sætte fokus på, da de frikøbte deres første seks udtjente burhøns i foråret 2011. – For os er det meget livsbekræftende at se en høne skrabe i jorden for første gang. Eller at se en høne, der har plukket sig selv i frustration over at være spærret inde, få nye flotte fjer, forklarer Lina. – Det føles godt at hjælpe disse dyr, som mange ikke skænker en tanke, og for os er det utrolig givende at se høns, der er så medtagne, få mulighed for at blive til „rigtige" høns igen, understreger de begge.

 

At hønsene i tilgift forsyner både naboer, venner og kolleger med frisklagte æg, er kun et ekstra plus. Selvom de er eks-burhøns, producerer de stadig flere æg end deres artsfæller normalt gør, forklarer Lina.

13 blev til flere hundrede

Vi lader Tove, Tilde og de andre høns pludre videre under havens tujaer, mens vi går indenfor i det lille etplansparcelhus, hvor Lina og Stefans interesse for fugle heller ikke fornægter sig. Et helt værelse er forbeholdt undulater og papegøjer, der godt nok har et bur at putte sig i, men som det meste af tiden flyver frit omkring. Lina og Stefan sætter sig og forklarer den tilstand, deres høns var i, da de lige var sluppet ud af burene.

 


Den store interesse for fugle sætter præg på Lina og Stefans hjem. Her flyver undulater og papegøjer frit omkring, hvis de da ikke foretrækker at putte sig i deres åbne bur.

 

– De så skrækkelige ud. De havde store, nøgne områder på kroppene, fordi de havde plukket sig selv og hinanden, og deres ansigtshud var ligbleg, der hvor den skulle have været rød, beskriver Lina. Hjemme i Næsby blev de afpillede fjerkræ straks sat på fri fod i den forårsgrønne have med det nybyggede hønsehus.

 

– De var helt fortumlede og chokerede, men allerede efter et par dage begyndte de at bevæge sig rundt og skrabe i jorden, fortæller Lina. Siden blev de 13 befriede burhøns til flere hundrede, efter at det unge par var blevet kendt landet over som hønsebefriere. – Det lyder så voldsomt det ord: Hønsebefriere. Vi føler os altså ikke spor heltemodige, understreger de, men erkender, at det nok er hønsebefriere, de er.

 

– Vi oprettede en facebookside, for at vores familie og venner kunne følge med i, hvordan det gik, og vi blev helt vildt overraskede over den opmærksomhed, det gav, siger Lina. Antallet af facebook-venner eksploderede til 2.000, og pludselig var der mange, der ønskede at adoptere en flok pensionsmodne burhøns ligesom Lina og Stefan. Så de to unge gik i gang med at organisere en større befrielsesaktion i sommeren 2012.

 

De lejede en varevogn og en masse transportkasser, kørte rundt til ægproducenter og frikøbte 200 udtjente burhøns. – Vi er godt klar over, at det er en dråbe i havet, men vi synes, det er bedre at gøre en lille forskel frem for ikke at gøre noget. For os personligt er det i hvert fald utroligt tilfredsstillende, og desuden håber vi, at de frikøbte burhøns kan være en slags ambassadører for deres artsfæller, siger Lina og Stefan, der er meget stolte af, at de blev kåret af Dyrenes Beskyttelse som årets ildsjæle 2012.

 

Det fine diplom, som fulgte med hæderen, hænger i dag i parrets spisestue som en daglig påmindelse om, at man faktisk kan gøre noget.

Tekst: Connie Mikkelsen
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 02-05-2013
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri