Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce
– Det sagde bang, da vi mødtes, fortæller Valentina og Holger, som i år holder både dansk og russisk jul sammen for 18. gang.

Valentina og Holger er vilde med jul, både på dansk og russisk

Nyt fra Hjemmet
Hos Valentina og Holger Pedersen i Svendborg holder de jul to gange om året. Valentina sætter alle sejl til med nisser, lys, grandekorationer og lækker julemad. Hun elsker nemlig jul. Og nu kan hun udfolde sig frit – i modsætning til under sin opvækst i Sovjetunionen.

Da Valentina Pedersen i 1996 flyttede til Danmark fra Sovjetunionen for at gifte sig med Holger Pedersen, kom hun på sprogskole, men sprang hurtigt fra igen. Det gik nemlig alt for langsomt. – Jeg ville lære dansk hurtigt, så jeg kunne forstå mit nye land og være en del af det. Så Holger underviste mig. Vi terpede og terpede, husker Valentina.

 

Holger har været aktiv i lokalpolitik og sport i Svendborg i en årrække og kender mange af sine bysbørn. Han er vant til, at de stopper ham på gaden for at snakke. – Men nu var det Valentina, de ville tale med. Så hurtigt faldt hun til, siger han stolt.

 

Én russisk tradition holder Valentina, 55 år, dog urokkeligt fast ved at udleve: Hun vil holde juleaften den 6. januar som i sit hjemland. Holger siger: – Jeg kan ikke undvære min danske jul, derfor holder vi juleaften to gange. Da Valentina og jeg giftede os, aftalte vi at bevare respekten for hinandens kulturer.

Annonce

 

Kun et eneste stykke julepynt har Valentina med sig fra Rusland. En lille julemand, der sidder og læner sig op ad et juletræ. Hun betragter den hvidskæggede figur. – Jeg elsker jul. Både den russiske og den danske, siger hun.

 

I dag kan Valentina selv bestemme, hvornår og hvordan hun vil fejre jul. Men sådan var det ikke under hendes opvækst. Hvor julen for de fleste børn er forbundet med forventning og glæde, var den for Valentina iblandet fortielse og angst.

 

– Julen var forbudt i Sovjetunionen; en del af traditionerne blev flyttet til nytårsaften. – Men min mor var stærkt troende, og fordi kirkerne var lukket, læste hun Biblen derhjemme. Og hun ville fejre Jesus på den rette dato efter russiskortodoks skik, nemlig den 6. januar.

Livsfarlig jul

Fordi julen betød så meget for hendes mor, indvilgede hendes far i at fejre højtiden. Han var en højt rangerende officer og derfor medlem af kommunistpartiet. Blev hans „forbrydelse" kendt, ville han blive straffet.

 

– Han kunne komme i fængsel, eller hele familien kunne blive sendt langt væk, siger Valentina. – Juleaften var vi derfor kun de allernærmeste, mine forældre, mine tre søskende og mine bedsteforældre. Venner kunne vi ikke invitere, det var alt for farligt. Og vi børn fik at vide, at vi aldrig måtte omtale vores jul for nogen. Det var hårdt.

 

Holger nyder den hygge, Valentina skaber i den mørke tid.

 

Holger indskyder: – Det var med livet som indsats, at Valentinas far holdt jul. Jeg nåede at møde ham, inden han døde, og jeg er fuld af respekt for ham. Valentina finder en stak fotografier fra sin barndom frem. På samtlige billeder ser hun med mørke øjne gravalvorligt ind i linsen. – Frygten og usikkerheden lå i os, siger hun.

 

På flere af billederne knuger Valentina en dukke. – Den var min bedste julegave. Det var den eneste dukke, jeg nogensinde fik, og da jeg kom i skole, var den med mig i tasken hver dag.

 

Selvfølgelig skulle Valentinas højtelskede dukke med på billedet. Drengen er en af hendes brødre.

 

Da Valentina blev voksen, gift første gang og fik sine to sønner i 1978 og 79, fortsatte hun med at gøre meget ud af juletraditionerne. – Jeg bagte kager med mine børn. Vi kunne sidde i timevis og klippe julepynt, og vi havde også et juletræ, som vi pyntede flot.

Nisser i januar

I 1992 blev julen officielt genindført i Rusland sammen med en række andre helligdage. To år senere mødte Valentina, der var blevet skilt, Holger, som var på en arbejdsopgave i Rusland som konsulent, og i 1996 fulgte Valentina sit hjerte og flyttede til Danmark. Og holdt sin første danske jul.

 

– Jeg blev glad for den danske jul med det samme. Traditionerne mindede mig om de russiske. Til Holgers glæde jonglerer Valentina gerne med andesteg, brunede kartofler og rødkål. – Og hun gør det godt, siger han. På et tidspunkt måtte hun dog have fat i en kogebog.

 

– Til dansk jul hører jo risalamande, og det har vi ikke i Rusland. Valentina har indført den tradition at samle alle Holgers søskende og deres ægtefæller til en julemiddag i december. – Det betyder meget for mig, siger Holger, 77 år. Sine to voksne sønner og de fire børnebørn holder Valentina tæt kontakt med. Og til jul ryger der et hav af pakker af sted.

 

De sjove nisser hører til blandt Valentinas favoritter. Hun arbejder som social- og sundhedshjælper, og nisserne er fremstillet af en af de ældre.

 

Holger har to børn fra sit første ægteskab, og i år holder hans søn, der bor i Odense, jul med parret den 24. december. – Vores jul begynder ved 15-tiden, hvor vi går i kirke. Det kan vi ikke undvære. Senere spiser vi julemiddag, synger og danser om juletræet som alle andre i Danmark.

 

Men modsat andre danskere begynder Valentina og Holger altså forfra den 6. januar. – Og al vores julepynt skal blive stående til efter den russiske jul. Mange undrer sig over, at vi orker at se på nisser og gran i det nye år. Men for mig er det helt utænkeligt at tage pynten ned før, siger Valentina.

Tekst: Ulla Iversen
Foto: Søren Jansby og privat
Publiceret: 12-12-2013
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri