Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Vidste du det om påsken? Skærtorsdag har navn efter et fodbad

Nyt fra Hjemmet
Skærtorsdag spiller en afgørende rolle for den kristne kirke. Det er nemlig her, Jesus spiser sit sidste måltid med disciplene. Men det er en anden vigtig begivenhed, som har givet skærtorsdag sit navn.

Med maleriet "Den sidste nadver" gjorde den berømte maler Leonardo da Vinci begivenhederne skærtorsdag berømte over hele verden. Billedet viser Jesus' sidste måltid sammen med disciplene, hvor han fortæller dem, at brødet og vinen er hans legeme og blod. På den måde bliver det sidste måltid også til den første nadver, som den dag i dag bruges i den kristne gudstjeneste.

Det er noget så usædvanligt som et fodbad, som har givet skærtorsdag sit navn. Efter måltidet vaskede Jesus nemlig disciplenes fødder på samme måde som en slave ville gøre det. Han fortæller, at det er et symbol på, at i Guds rige er den, der tjener andre, den største. Ordet "skær" er et gammelt nordisk udtryk for ren, og navnet skærtorsdag er altså en henvisning til fodbadet.

Skærtorsdag er også dagen, hvor flere af de andre vigtige begivenheder fra påsken finder sted og leder frem mod korsfæstelsen langfredag. Det er for eksempel under påskemåltidet, Jesus forudsiger, at Peter senere samme aften vil fornægte ham ikke mindre end tre gange. Det er også torsdag, Judas angiver Jesus med et kys og dermed udleverer ham til romerne.

Selvom skærtorsdag ifølge biblen er en begivenhedsrig dag, er det langt fra alle lande, der har gjort dagen til en helligdag som i Danmark, hvor skærtorsdag i 2016 falder 24. marts. I Tyskland er dagen eksempelvis en almindelig hverdag.

Påskedag defineres som den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Det betyder, at skærtorsdag falder mellem  19. marts og 22. april.

Annonce


Kilder: bibelselskabet.dk og kristendom.dk

 

Sådan falder skærtorsdag:


Skærtorsdag 2015: 2. april 

Skærtorsdag 2016: 24. marts

Skærtorsdag 2017: 13. april 

Skærtorsdag 2018: 29. marts

Skærtorsdag 2019: 18. april 

Skærtorsdag 2020: 9. april 

Skærtorsdag 2021: 1. april 

Skærtorsdag 2022: 14. april

Skærtorsdag 2023: 6. april 

Skærtorsdag 2024: 28. marts 

Skærtorsdag 2025: 17. april 

 

LÆS OGSÅ: Påske: Hvorfor hedder det palmesøndag, og hvornår er det?

LÆS OGSÅ: Langfredag: En historie om lidelse og død

LÆS OGSÅ: Påskedag: Et mysterium om en tom grav

Tekst: Michala Dieckmann
Publiceret: 21-03-2015
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri