Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Peters Jul i Ribe

Annonce
Næppe er bilen parkeret i en fredelig sidegade, og bildøren åbnet, før vi hører en hær af træsko, der klaprer mod brostenene.
En lille flok snottede og beskidte børn trasker lystigt ned ad gaden i hælene på en mand med ransel og hullet frakke. Børnene småtjatter til hinanden og skutter sig i deres hullede klæder og hjemmestrikkede sjaler.
Vi hiver i den voksne mand i vadmelsfrakken. Køn er han ikke, og han har helt sikkert ikke fået det årlige julebad endnu. Manden blotter et sparsomt tandsæt, da vi præsenterer os som Hjemmets udsendte og spørger til den mærkelige flok.
Annonce

– Jeg er „Fem Potter Pis”, siger han med et sort grin. Da vi stadig ligner spørgsmålstegn, tilføjer han forklarende:
– Hvis I kommer ned på Torvet klokken et, så skal I se løjer…
Det viser sig hurtigt, at der er løjer og julestemning overalt i Ribes gamle gader denne kolde decembersøndag. De lasede børn løber rundt i flokke og standser op for at synge en sang for de mange, der er taget i byen i dag. Måske kan de tjene en skilling?
Lirekassemanden er der også. Han spiller sine sprøde julesange og letter på den høje hat, når der falder en mønt i hans kurv.
Så blander lyden af hestehove sig, og to sorte heste skridter knejsende ned ad gaden trækkende en gammel kane efter sig. Kanen har små hjul under mederne, så der er garanti for en kanetur uanset vejret.
Alle butikker er åbne, og der er boder og markeder på torve og i baggårde. Overalt syder det af liv og god gammeldags julestemning, og hvis man ser bort fra butikkernes moderne vareudbud, føler man sig hensat til de gamle julehistorier.
Og det er lige netop meningen. Den klassiske julehistorie „Peters Jul“ fra 1860’erne danner hvert år tema for julens arrangementer i Ribe. De gamle huse er den perfekte kulisse, og det er let at forestille sig, hvordan Peter sad forventningsfuld bag det sprossede vindue og kiggede ud i sneen efter far, der kom hjem fra byen med lommerne fulde af julestads.

Læs hele reportagen i Hjemmet nr. 48/2010
Tekst: Anni Heiberg
Foto: Heidi Lundsgaard
Publiceret: 01-12-2010
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge