Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Solvang 100 år: Et lille stykke Danmark i USA

Annonce
I solrige Californien, to en halv kilometer fra Stillehavet og tre timers kørsel fra Los Angeles, ligger en by, der er mere dansk end selve Danmark.
Solvang – eller Little Denmark, som byen kaldes – fejrer i år sit hundrede års jubilæum. I 1911 drog tre danske mænd, Jens Møller Gregersen, Benedict Nordentoft og Peder P. Hornsyld til USA, som de så som mulighedernes land, og slog sig ned i den frodige Santa Ynez-dalen.
Mens de faldt til i deres nye hjemland, ville de gerne bevare de danske værdier og grundlagde derfor en grundtvigiansk højskole, som blev fundamentet for det danske fællesskab, der voksede til byen Solvang. Den dag i dag værner beboerne om byens idylliske egenart. I Solvangs centrum finder man ingen McDonald’s eller Burger King, men restauranter med navne som Bit o’ Denmark og The Red Viking.
Annonce

Husene har påmalet bindingsværk, for det kræver byggereglerne. Og rundt om i byen er opført kopier i størrelsesforholdet 1:3 af Dybbøl Mølle og andre pæredanske vartegn.
Samtidig er den fredelige by et indkøbsmekka med flere end 150 specialforretninger og kunstgallerier
To en halv million turister drejer hvert år væk fra Highway 101 og ind på Copenhagen Drive. Hovedparten er amerikanere, og 18 procent er fra resten af verden – heriblandt mange skandinaver.
Med sine 5.300 indbyggere er Solvang en af de største landsbyer i Santa Barbara County. Forbløffende mange mestrer stadig det danske sprog, men de unge hælder naturligt nok mere til amerikansk.
Dog er der en sætning, samtlige indbyggere i Solvang kan sige på dansk: „Mange tak – kom igen“. For sådan står der på skiltet ved vejen, der fører ud af Solvang.

Læs hele reportagen i Hjemmet nr. 9/2011
Tekst: Ulla Iversen
Foto: Søren Jansby
Publiceret: 02-03-2011
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri