Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner vi husker: Arthur Jensen

Artikler
Vi husker Arthur Jensen som en af landets populære tv- og lystspilskuespillere og tænker sjældent på, at han begyndte som stumfilmskuespiller og først fik sit folkelige gennembrud efter 47 års virke. Privat levede han stille og alene.

 

 

Arthur Jensens Blå bog:  

Født i København den 9. november 1897.

Uddannet på Det Kongelige Teaters elevskole 1923.

Filmdebut i „Grønkøbings glade gavtyve“ sammen med Fy og Bi i 1925.

Gennembrud i rollen som Meyer i „Huset på Christianshavn“ i 1970.

Medvirkede i 89 danske film, heraf fem stumfilm Stiftede ikke familie.

Døde som 84-årig den 28. november 1981.

 

„Hvordan har De det med rollen som viceværten Meyer i „Huset på Christianshavn“ og det faktum, at De først er blevet kendt i en sen alder“, spurgte journalist Jens Louis Petersen skuespilleren Arthur Jensen i et tv-interview på DR i 1976. Arthur Jensen kiggede ned i gulvet, et lille smil spillede om hans læber, og hans øjne lyste op. „Jeg holder meget af rollen som Meyer. Alligevel må jeg fortælle, at det varmer mit hjerte, når folk siger, at de også husker mig fra andre ting“, svarede han galant.

Annonce

 

Arthur Jensen var en stille og høflig mand, der trods sit komiske skuespiltalent, en lav højde og et lidt drenget udseende altid opførte sig meget værdigt. Han optrådte ikke i store alvorlige karakterroller, men som hovedregel i humoristiske biroller, hvor han ofte med en forurettet og selvhøjtidelig replik fik publikum til at le. Arthur kom til verden en tirsdag i november 1897 – to år efter, at den første film i verden havde forbløffet publikum i Paris. Faderen var 45 år og værtshusholder i Havnegade i Kø- benhavn, moderen var 25 år. Når der skulle leges på molen bag Kongens Nytorv, skilte Arthur sig ud fra kammeraterne. Han var mindre, og han foretrak stille sysler, og næppe havde han forladt skolen, før han gik i lære som skrædder. Som sådan blev han uddannet som 19-årig. Her kunne historien om Arthur være gået i glemmebogen, men han fik arbejde i Det Kongelige Teaters skræddersal få hundrede meter fra barndomshjemmet, og her fik han lov at komme på scenen som statist i flere teaterforestillinger.

 

Teater og stumfilm

 

Det gav appetit på skuespillet, og Arthur søgte ind på Det Kongelige Teaters elevskole, hvorfra han blev færdig i 1923. Han debuterede i stykket „Den ny barselsstue“ på Det Kongelige Teater samme år, og efterfølgende fulgte et engagement på Det Ny Teater. To år efter åbnede stumfilmverdenen sig for Arthur. Han medvirkede i „Grønkøbings glade gavtyve“ sammen med Fy og Bi, og det blev til fem stumfilm med det uhyre populære komikerpar. Fyrtårnet Carl Schenstrøm var 16 år ældre end Arthur, og Bivognen Harald Madsen syv år ældre, og den store opmærksomhed fik Arthur ikke. Mens Schenstrøms og Madsens succes varede i 10 år, måtte Arthur Jensen tålmodigt vente på sin berømmelse.

 

Han blev bemærket, da han spillede betjent sammen med Ib Schønberg i filmen „Panserbasse“ i 1936, og de to spillede sammen i flere film. Det huskes næppe af mange i dag, men filmeksperter har siden kaldt Arthur Jensen og Ib Schønberg for 1930’ernes danske filmkomikerpar. Selv bar Arthur venskabet med Ib i hjertet resten af livet. Oppe i årene kunne han få tårer i øjnene, når han mindedes deres turné til Rønne på Bornholm i 1930’erne. Ib Schønberg havde en tidlig morgen fået byens udråber til at gå gennem gaderne og proklamere, at den kendte skuespiller Arthur Jensen fyldte 50 år. Sin natur tro blev Arthur smækfornærmet, for han var kun 34 år. Senere var han det lyksalige midtpunkt i Ibs festivitas. Det fortæller instruktøren Erik Balling i sine erindringer.

 

Mens Ib Schønberg blev en stor stjerne de følgende år, blev der mere stille om Arthur. Han optrådte på teatre og i revyer og i enkelte film, men hans højde og pondus, eller mangel på samme, gjorde, at han ikke fik de store stjerneroller. Da han var tæt på de 60 år, udtalte han med et skævt smil, at han savnede at spille dreng. Som han sagde: „Det har jeg ikke gjort, siden jeg var 46 år“.

 

Folkekær som 73-årig

 

Arthur Jensen giftede sig ikke, og han fik ingen børn. Han levede diskret og sirligt med mange møbler, billeder og nips pertentligt omkring sig i sin lejlighed i København. Hans lidenskab var at spille på Travbanen nord for København. Her kom han flere gange om ugen, altid iklædt sit fineste tøj og klar til at satse nogle penge på en hest. Det var hans frirum.

 

I 1960’erne og 1970’erne medvirkede han i hele 55 film, og det var også i 1970, at han fik rollen som viceværten Meyer i tv-serien „Huset på Christianshavn“. Han var 73 år, og med ét blev han folkeeje sammen med flyttemand Olsen, Emma i Rottehullet og alle de andre. Det var kulminationen på et langt livs skuespil.

 

Privat begyndte Arthur Jensen at komme i Poul Reichhardts hjem, og Poul Reichhardt har fortalt, at hans børn flere gange fortvivlet spurgte, hvorfor han skældte „onkel Arthur“ så meget ud på tv. Det kunne de ikke lide! Arthur Jensen havde ventet 47 år på succesen, fra han debuterede i 1923. Stumfilmskuespilkollegaerne Fy og Bi var væk, Ib Schønberg var væk, og nu blomstrede Arthur med 1970’ernes folkekære skuespillere. Menneskeligt blomstrede han også. Han fik den selvtillid, der gjorde, at han forligede sig med, at han skilte sig ud. I rollen som dametøjsekspedient Hr. Schwann i „Matador“, fulgte Arthur sin succes til dørs.

 

Han var 82 år, da han forlod serien, og det fortælles, at han havde bedt om lønforhøjelse, og den ville man ikke give ham. Derfor fik Hr. Schwann lov at dø i afsnit 12. Rollen som lakajen Jacobæus i filmen „Jeppe på bjerget“ fra 1981 blev Arthur Jensens sidste rolle. Han døde af et hjertetilfælde på vej til et selskab hos nogle venner lørdag den 28. november 1981. Han var 84 år og på toppen af sin karriere.

  

 

 

 

 

 

  

Se sjove gamle klip med Arthur Jensen her:

Kidnappet (1935)  

Huset på Christianshavn: Meyers jubilæum

Fætrene på Torndal  (1973)  

 

Tekst: Henrik Helmer Petersen
Foto: Egmonts historiske arkiv & DR
Publiceret: 19-07-2012
Pin it

Relaterede artikler

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge