Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner vi husker: Bodil Udsen

Artikler
En af Danmarks største stjerner gennem tiderne, Bodil Udsen, lod sig ikke sætte i bås. Hun mestrede de krævende klassiske teaterroller, hun vandt alles hjerter som Emma i „Rottehullet“, og hun gav den gas på film.

 

Bodil Birgitte Udsens blå bog

  • Født: 12. januar 1925 i København
  • Død: 26. februar 2008
  • Familie: Datter af klaverstemmer Carl Frederik Udsen og lægesekretær Agnes Hinrichsen Nielsen. Gift første gang med journalisten Kaj Marius Bruun, anden gang med forlagssekretær og revyforfatter Ole Holger Krøyer, tredje gang med forretningsmanden Jens
    Therkildsen
  • Debut: I 1949 i Studenterrevyen
  • Kendt fra: Revy, teater, film, tv-serier – herunder Emma i „Huset på Christianshavn“

 

At skuespilleren Bodil Udsen var en kvinde med saft og kraft, hersker der ingen tvivl om. Hendes barndomshjem i København var ikke velhavende, og indimellem serverede Bodils mor grød og vælling for at få pengene til at strække. Det var absolut ikke noget for den lille pige.

Annonce

 

– Jeg tiggede kød af slagterne i kvarteret. Det var ikke bare tatar, der faldt af. Jeg kan lide det hele råt – både hjerte og lever, fortalte Bodil Udsen til Hjemmet i 1995 – efterfulgt af den karakteristiske høje latter.

 

Hele resten af livet var hun vild med råt kød. Faktisk blev hun irritabel, hvis der gik mere end tre dage, uden hun fik en af sine særprægede anretninger. At Bodil Udsen skulle blive en af Danmarks største teater- og filmstjerner, lå ikke i kortene. Hendes far var klaverstemmer, hendes mor lægesekretær. Familien, der også omfattede Bodils søster og bror, boede i et rækkehus på Hulgårdsvej. Alligevel bestemte hun sig allerede i niårsalderen for, hvilken vej hun ville gå. Inspirationskilden boede lidt henne ad vejen.

 

– Mogens Wieth, der senere blev skuespiller, gik i klasse med min storebror. Mogens’ far, Carlo Wieth, var også skuespiller, fortalte Bodil Udsen i bogen „Livsstykker“.

 

Mogens Wieth, der var fem år ældre end Bodil Udsen, kunne spille på flygel, fremsige digte og synge.

 

– Det var simpelthen så vidunderligt, huskede hun. Hun var gymnasiepige og ved at tage sin studentereksamen, da hun i 1944 gik til optagelsesprøve på Det Kongelige Teaters elevskole. – Jeg kom ind i første hug som 18-årig, og jeg røg ud igen, da jeg var 19.

 

 

Sagde sin mening

 

 

Bodil Udsen gættede selv på, at hun blev smidt ud, fordi hun var for bramfri.

– Jeg svarede jo alle igen og sagde alle imod, når der var noget, der ikke passede mig. Det har jeg altid gjort. Bodil Udsen græd, da hun kom hjem – men tørrede hurtigt øjnene. De følgende år arbejdede hun på kontor, selvom hendes lyst til teater var intakt.

I 1949 søgte hun derfor ind til Studenterrevyen og optrådte der. To år senere ringede telefonen. Den navnkundige teaterdirektør Stig Lommer var i røret.

– Jeg sagde: „Ja, den er fin med dig!“ Jeg troede, det var en eller anden, der gjorde grin med mig. Men det viste sig at være rigtigt, og han spurgte, om jeg ville komme ud og aflægge prøve hos ham, fortalte Bodil Udsen.

 

At spille på ABC Teatret sammen med Osvald Helmuth, datidens store revystjerne, var overvældende for den unge Bodil Udsen. Og han gjorde det ikke let for hende. Blandt andet gjorde han nar ad hendes udseende fra scenen – hendes overbid og kraftige statur. Ifølge Bodil Udsen sagde Stig Lommer til hende: „Ligegyldigt hvad Osvald gør, så grin“. Så det gjorde hun – for hun ville vise dem! Publikum klappede, så taget var ved at flyve af. Og Osvald og Bodil blev senere fine venner.

 

De følgende år optrådte Bodil Udsen i en række revyer. Det store gennembrud fik hun med visen „Fløjtetønden Victoria“ i Helsingør Revyen i 1956. Men Bodil Udsen lod sig ikke sætte i bås. Blot få år senere spillede hun de første af et langt livs store klassiske teaterroller. Og i 1970’erne fik hun endegyldigt en plads i danskernes hjerter i rollen som Emma fra „Rottehullet“ i „Huset på Christianshavn“.

 

 

Appetit på livet

 

 

Bodil Udsen nåede også at medvirke i flere end 40 film, blandt andet de tre „Det støver“-film med Dirch Passer som viceværten Alf Thomsen. Bodil Udsen spillede en driftig husmor, Rigmor Hansen, der var gift med Ove Sprogøe. I „Støv på hjernen“ vandt hun en scooter, og ægteparret skulle naturligvis afprøve vidunderet. Men hvor Ove Sprogøe blev erstattet af en stuntman, var det Bodil selv, der sad bagpå under den halsbrækkende tur. – Det var, fordi instruktøren Poul Bang så gerne ville have det dér, jeg kunne med benene, der røg bagud, mens jeg klamrede mig til chaufføren, forklarede Bodil Udsen i „Livsstykker“. Under politieskorte drønede den unge stuntman og Bodil Udsen ud ad Strandvejen – ud på badebroerne og ind imellem folk. Jeg syntes, det var så sindssygt sjovt, mindedes Bodil Udsen som 83-årig.

 

Hun havde i det hele taget stor appetit på livet, og hun havde absolut sans for mandlig charme. Tre gange blev hun gift: I 1946 med journalisten Kaj Marius Bruun, som hun blev skilt fra tre år senere. Fra 1949 med forlagssekretær og revyforfatter Ole Holger Krøyer til hans død i 1959. Og i 1978 forretningsmanden Jens Therkildsen, til han gjorde hende til enke for anden gang i 1999. Bodil Udsens liv bød både på store glæder og sorger. – Jeg kan bare sige én ting, og det er, at mit liv har været meget lykkeligt – jeg har mest været glad, fastslog hun i bogen „Jeg vil jo helst være fri“. Den livskraftige skuespiller var aktiv til det sidste. Hun sov ind efter en kort hospitalsindlæggelse i 2008 i en alder af 83 år.

  

Se sjove klip med Bodil Udsen fra alle hendes roller her

  

 

Hvilken rolle husker du bedst Bodil Udsen fra? Kommentér her:

Tekst: Ulla Iversen
Foto: DR, TV2 og Egmonts historiske arkiv
Publiceret: 09-08-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge