Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner vi husker: Latterbomben Kjeld Petersen

Artikler
Et nederlag nagede livet igennem Kjeld Petersen – men som skuespiller var han hylende morsom. Det fornemmede revykongen Stig Lommer og gav ham chancen. Da Kjeld Petersen indledte sit samarbejde med Dirch Passer, var det Kjeld, publikum kom for at se. Siden blev de jævnbyrdige giganter på scenen.

Kjeld Petersens Blå bog

  • Født 1. juli 1920 i København, søn af direktionssekretær John B. Petersen og Irna Petersen.
  • Bosat i Tyrkiet med sine forældre 1928-32.
  • Realeksamen fra Birkerød Kostskole.
  • Gift i 1953 med Ulla Krohn, ægteskabet opløst 1956.
  • Mest berømte roller var som Billy Bartlett i „Den Grønne Elevator“ både på teater og på film, samt Elwood P. Dowd i „Harvey“.
  • Modtog en Bodil i 1960 for hovedrollen i „Vi er alle sammen tossede“.
  • Medvirkede i 39 film.
  • Død 24. maj 1962, 41 år

 

Det så legende let ud, når Kjeld Petersen stod på scenen og fyrede sine replikker af i hurtigt tempo. Som i sketchen „Tømmerflåden“, hvor han sagde til Dirch Passer:

 

– Der sidder fire mand på en tømmerflåde. Da Dirch afbrød ham med spørgsmålet om navnet på den fjerde, virkede det, som om Kjeld ud af det blå fandt på:

Annonce

 

– Viii kan jooo sige, at han hedder MOR-TEN-SEN, ikke?!! Når publikum skraldgrinede uafbrudt – nogle fik direkte latterkrampe – var Kjeld Petersen lykkelig, for så havde han nået det mål, han satte sig som ung mand. Og så tænkte han i de minutter ikke på de nederlag, han havde gennemlevet, inden han blev Stig Lommers stjerne.

 

Kjeld Petersen blev født i København i 1920, og fem år gammel blev han storebror til Bent. De to brødre havde et harmonisk og kærligt forhold til deres forældre. Familiesammenholdet blev endnu tættere, da faderen blev udstationeret i den lille by Bebek i Tyrkiet og tog hustruen og de to sønner med derned.

 

De boede ned til Bosporus- strædet, og om søndagen sejlede familien ofte over til den asiatiske side med en madkurv. De fire kunne grine og græde sammen, og den form for samhørighed betød meget for Kjeld. Han elskede bøger og hyggede sig med at sidde og suge viden til sig. Bøger om politik, kunst og historie – han slugte dem i massevis. Når der var noget, han ikke forstod, var hans far meget hjælpsom til at forklare ham det. Få almindelige mennesker rummede lige så meget viden som Kjeld Petersen.

 

„Du skal være skuespiller“

 

I 1932 rejste Kjeld hjem til Danmark for at tage realeksamen. Han var skolens kvikke hoved, som kom let til alt, og han redigerede skolebladet og medvirkede i skolekomedien. Det ændrede hans liv, for instruktøren var kongelig skuespiller Eyvind Johan-Svendsen, som selv havde gået på skolen. Han gik efter forestillingen hen til Kjeld og klappede ham på skulderen med ordene: – Du skal være skuespiller. De ord glemte Kjeld Petersen aldrig, for det var det, han drømte om.

 

De næste år medvirkede han i amatørteater og læste hos tidligere skuespiller ved Det Kongelige Teater Hans Egede Budtz, og denne var sikker på, at Kjeld Petersen kunne bestå optagelsesprøven til Det Kongelige Teaters elevskole. Det samme var Kjeld, for han var vant til at være den dygtige elev. Men han dumpede. Det føltes som en kniv, der skar ind i hjertet. Alligevel gik Kjeld Petersen et år senere til optagelsesprøve igen; dumpede atter, og han glemte aldrig de to nederlag. Den skuffede unge mand fik beskedne roller på små teatre rundt omkring. Han gjorde det godt, og man lagde mærke til ham i teaterkredse.

 

Hans speciale blev i første omgang den moderne, unge mand i diverse afskygninger. – Jeg duede ikke som elsker, jeg var ikke køn nok. Unge piger skal forelske sig i Poul Reichhardt og Henning Moritzen, sagde Kjeld Petersen. – Jeg blev i stedet den grimme fyr, som ærbare piger skal holde sig fra. Jeg blev specialist i øretæveindbydende mandfolk. Det dækkede roller som værnemager, alfons, drukkenbolt og morder. Men han medvirkede også i revyer, og da opdagede revykongen Stig Lommer hans sjældne talent som komiker: som den nervøse, opfarende og krakilske type. Og sådan en skuespiller var der brug for.

 

Privat oplevede Kjeld Petersen også lykken, og han blev i 1953 gift med mannequin Ulla Krohn. Kjeld Petersen erkendte dog efter et par år, at han ikke egnede sig til at være husbond. Han var gift med sit arbejde. Så parret blev skilt i fordragelighed. Mødet med Dirch Kjeld Petersen blev i årene efter 1952 af mange betragtet som Osvald Helmuths arvtager. Stig Lommer havde flere gange benyttet en anden talentfuld komiker, Dirch Passer, og da Lommer besluttede at sætte dem sammen som par, var det i første omgang Kjeld Petersen, der var den bærende. Ham, folk kom for at se. Samarbejdet med Dirch Passer blev til Kellerdirk Bros fra 1955 og tre år frem. De to komikere, der var meget nære venner, væltede enhver teatersal, de spillede i. Med numre som „Tømmerflåden“, „Skolekammerater“ og reklamen for bryggeriet Star: „Jeg vil hellere, jeg vil hellere, jeg vil meget meget hellere ha’ en Star“ og mange flere blev de giganter. Da havde Kjeld Petersen revancheret sig for de to nederlag ved optagelsesprøverne. Men han havde også slidt sig selv op, inden han fyldte 42 år.

 

 

Ove Sprogøe fortalte, at Kjeld Petersen var sin egen største og værste kritiker. Han var aldrig tilfreds med sig selv. Uanset hvor flotte anmeldelser han fik, var det ikke tilstrækkeligt. Han var jo ikke fundet egnet til elevskolen på Det Kongelige Teater. 24. maj 1962 døde den 41-årige Kjeld Petersen af hjertestop efter premieren på „Holder De af Brams, Passer og Petersen“ på ABC-Teatret. Hans sidste forestilling gav ham overdådige anmeldelser.

 

 

Se Kjeld Petersen og Dirch Passer i Pigen & vandpytten fra 1958 her

 

Se Kjeld Petersen og Lily Broberg i Færgekroen fra 1956 her

 

 

Tekst: Carsten Nødskou
Foto: Egmonts historiske arkiv
Publiceret: 26-07-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri