Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner, vi husker: Louis Miehe-Renard

Artikler
Som barn overvejede Louis Miehe-Renard at blive cirkusklovn som sin berømte morbror August Miehe, men valgte skuespilvejen. Det fortrød Louis ikke, og han huskes med glæde af mange, selvom hans karrieremæssige højdepunkter var få. Til gengæld var der fart på hans liv.

 

Louis Miehe-Renards blå bog

  • Født: Louis Christian Miehe-Renard 11. april 1919 
  • Debut: På Odense Teater i 1942
  • Familie: Gift 1943-1954 med skuespillerinden Caja Heimann. De fik tre børn, Katja i 1943, Pierre i 1945 og Anja i 1951. Gift i 1954 med danserinden Elinor Nicol Hadden. De fik børnene Robin og Martin i 1956, Louise i 1959, Sandy i 1961 og Isabella i 1967
  • Højdepunkter: Fik en Bodil for hovedrollen som flypioneren Ellehammer i filmen „Nu stiger den“ fra 1966. Blev kåret som „Årets Æreskunstner“ af Revyernes Revy i 1991 
  • Død: 21. januar 1997

 

„I et land så fyldt med genier, er det noget at blive en forbier“. Sådan digtede en af Danmarks populære skuespillere Louis Miehe-Renard som ung, og da han i en alder af 60 år udgav en digtsamling, fremhævede han dette lille rim. På sin vis opfattede Louis Miehe-Renard sig selv som en forbier. Han vidste, at han havde talent som skuespiller, og alligevel blev det kun til få hovedroller. Det var som birolleskuespiller i danske lystspil, blandt andet i „Soldater- kammerater“-filmene, at han blev folkeeje.

Annonce

 

Som teaterdirektør krakkede han syv gange, og to gange gik han konkurs som kroejer. I en række artikler i forbindelse med hans 60-års fødselsdag i 1979 beskriver Louis sig selv som „rastløs“, „rodløs“ og „forvirret“. – Mine venner sammenligner mig med et lokomotiv, der ikke aner det mindste om det spor, det nu skal ind på, og det er nok rigtigt, at jeg har meget fart på uden at kende målet, siger han og giver klovnen i sit indre skylden. Louis Miehe-Renard blev født i København i 1919, og han voksede op i Odense. Hans far var maskinforhandler, men ud af russisk cirkusslægt. Louis’ mor kom fra den berømte cirkusfamilie Miehe, og hun var søster til datidens berømte klovn August Miehe. Som barn turnerede Louis hver sommer med Cirkus Miehe, og livet på landevejen passede hans temperament. Louis fik tit at vide, at han lignede morbroderen, klovnen August.

 

I en alder af 12 år blev det til en statistrolle på Odense Teater, og den satte Louis’ skuespildrømme i gang. Hans far mente dog, at han skulle have en god uddannelse, og Louis kom ind i et kaffefirma. – Men jeg eksperimenterede, lo Louis siden ad sig selv og mindedes, da han forsøgte at fylde 10 kaffeposer på 10 maskiner på én gang. – Selv da jeg skulle feje op, gjorde jeg det på en måde, som kaffechefen ikke kunne lide.

 

Mens faderen var på forretningsrejse, skaffede Louis’ mor sønnen fast ansættelse som statist på Odense Teater, og det gik godt. Louis blev skuespiller, og han var på Odense Teater fra 1940 til 1945. I de år øvede Louis og en kammerat på et klovnenummer, og skæbnen ville, at de fik et tilbud om en toårig kontrakt i et cirkus i Australien, samtidig med at Louis blev tilbudt rollen som Nikolai i „Nøddebo Præstegaard“. Af bekvemmelighed takkede han nej til rejsen og ja til det sidste, og rollen som Nikolai på Odense Teater blev hans gennembrud.

 

 

Flyvsk væsen

 

 

I 1943 giftede Louis sig med skuespillerinden Caja Heimann, og de fik tre børn, Katja, Pierre og Anja. Pengene var små, og var der ikke råd til nyt tøj til børnene, måtte de undvære. Adskillige gange blev Pierre klippet på naboens regning. Louis og Caja gik fra hinanden i 1954, og samme år blev Louis gift med den skotske danserinde Elinor Nicol Hadden, som han var faldet pladask for, da de optrådte i Cirkus Ib. Med Elinor blev Louis far til fem børn mere, Robin, Martin, Louise, Sandy og Isabella. Hustruen accepterede Louis’ flyvske væsen, og da Louis ville købe Ølstykke Kro, var Elinor med på ideen. De overtog kroen i oktober 1959, og i maj 1960 endte eventyret.

 

Louis var i Egypten for at indspille filmen Soldaterkammerater, da en brand fortærede Ølstykke Kro med alle familiens ejendele. Typisk Louis var kroen ikke forsikret, hvilket kostede familien mange penge. Senere forsøgte Louis sig igen som kroejer. Han og Elinor købte Strandmøllekroen i Klampenborg, men også her endte det med fallit. Det samme skete de syv gange, Louis forsøgte sig som teaterdirektør. Blandt andet tog det ham 20 år at afvikle den gæld, han fik, da han og skuespilleren Carl Ottosen i 1943 krakkede med en opsætning på Odense Friluftsteater.

 

 

Fik en Bodil

 

 

Som skuespiller klarede han sig bedre, både på teatre, i revy- er, på film og på tv. I hovedrollen som bankfunktionær i filmen „Mod og mandshjerte“ i 1955 skuffede han imidlertid publikum, og derefter var det især som birolleskuespiller, Louis havde succes. Som flypioneren Ellehammer i filmen „Nu stiger den“ i 1966 fik han oprejsning og en Bodil for sin joviale og humoristiske skildring af den berømte danske opfinder. Han havde en drenget, jordnær og direkte måde at spille sine roller på, så de alle virkede ægte, beskriver filmanmeldere hans popularitet.

 

Selv var Louis Miehe-Renard godt tilfreds. – Jeg har ladet skæbnen trille med mig, og hvad nytter det at klynke, når man selv har købt billetten, filosoferer han i en artikel i 1971 og nævner klovnen i sit hjerte: – Som cirkusklovn sagde August Miehe aldrig det samme i manegen to aftener i træk. Han improviserede, og er der én ting, der er sikkert, er det, at mit liv også har været præget af improvisation. Louis Miehe-Renard trak sig tilbage som skuespiller i 1990, og han døde i en alder af 77 år i 1997.

Tekst: Henrik Helmer Petersen
Foto: Egmonts Historiske Arkiv og Polfoto
Publiceret: 09-01-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge