Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner vi husker: Ove Sprogøe

Artikler
Forældrene syntes, det var en dårlig idé, og det samme syntes lederen af Det Kongelige Teaters elevskole. Men Ove Sprogøe ville være skuespiller. I dag husker vi ham for en lang række fantastiske roller.

 

Ove Sprogøes Blå bog  

Født: Den 21. november 1919 i Odense
Død: 14. september 2004


Familie: Han var søn af  typograf og bogtrykker Hans Arthur Sprogøe Petersen og Inger Marie Lund. Sammen med sin hustru, Eva Sprogøe, fik han tre sønner

Debut: I 1945 som Nikolaj i „Nøddebo Præstegård“ på Folketeatret i København


Kendt fra: En lang række lystspil, ofte i sammenspil med Dirch Passer, „Olsen-banden“-filmene og tv- serierne „Huset på Christianshavn“ og „Matador“

 

 

„Nu vil vi ha’ fre’!“ Med sin umiskendelige fynske dialekt blev Ove Sprogøe hele Danmarks Doktor Hansen i „Matador“. Og med hensyn til „fre’“ mindede Ove Sprogøe en del om den flinke læge i Korsbæk. Han ville nemlig også helst have fred, når han havde fri og kunne tage hjem til sin elskede hustru, Eva.
Sammen værnede de om privatlivet i deres hjem, først i Vanløse og siden på Amager, hvor de indrettede sig med bøger og malerier, som var to af Ove Sprogøes store lidenskaber. Til gengæld havde de ikke noget fjernsyn.
Ove Sprogøe blev født i Odense i 1919, hvor han i sine første 10 leveår sov i en høkasse for enden af forældrenes seng. Der kunne han sagtens ligge, for han var så lille, at han fik øgenavnet Rejen. I 1929 flyttede familien til København, hvor Oves far havde bedre muligheder for at finde arbejde. Så den lille dreng begyndte i en ny skole, hvor han blev drillet med sin fynske dialekt, som han dog stædigt holdt fast i hele livet. Ove Sprogøe elskede at komme i teatret og i biografen, og han begyndte i barndomsårene at spille en del dukketeater. Da han gik ud af skolen, arbejdede han blandt andet som svajer, elevatorfører og kontorist, mens han forsøgte at blive optaget på teaterskolen. Han dumpede to gange, og da han ville gå op igen, fik han et velment råd fra Holger Gabrielsen, som var leder af Det Kongelige Teaters elevskole:
 
„Jeg ville meget gerne have haft Dem ind, unge mand, men kommer De det, kan det vist kun blive til meget små roller med det ansigt.“
 
De ubarmhjertige ord fra en af dansk teaters helt store mænd fik stædigheden til at eksplodere i den unge Ove, som ville være skuespiller. Også selv om forældrene ikke mente, at det var noget klogt valg. Samarbejdet med Dirch I 1944 lykkedes det for Ove Sprogøe at blive optaget på Privatteatrenes Elevskole, og allerede året efter fik han rollen som Nikolaj i „Nøddebo Præstegård“ på Folketeatret i København. Den kom til at klæbe til ham. I 15 år var han Nikolaj, og han var altså over 40 år, da han endelig blev fundet for gammel til rollen.
 
På film debuterede han i „Hans store aften“ i 1946, og herefter var han med i masser af film – i små roller, præcis som Holger Gabrielsen havde forudset. Men i 1953 skete der noget, der gjorde lille Ove Sprogøe til et stort navn i dansk film. Han skulle i lystspillet „Ved Kongelunden“ spille over for Dirch Passer, og kemien mellem den lille fynbo og den store københavner strålede ud af filmlærredet. Og da de i filmens mest uforglemmelige scene sang „Der kommer altid en sporvogn og en pige til“, var succesen hjemme. Et nyt populært makkerpar i dansk film var født.
 
 
Ove Sprogøe nåede at medvirke i sammenlagt 154 film. I de 14 af dem spillede han vaneforbryderen Egon Olsen. I 1968 havde den første „Olsen-banden“-film premiere, og den blev faktisk ikke den store succes. Men Erik Balling og Henning Bahs gav den lige et skud mere, og så fortsatte løjerne med Egon, Benny og Kjeld ellers med rundt regnet en film om året. Ove Sprogøe nød at arbejde sammen med Ballings hold af filmfolk og skuespillere, og han var altid glad, når han kom cyklende ud til Nordisk Film i Valby – ofte med en kasse fyldt med sine elskede fynske brunsvigere på bagagebæreren. Han holdt især af samarbejdet med Morten Grunwald og Poul Bundgaard, selv om de var noget mere afslappede og pjattende under filmarbejdet, mens Ove Sprogøe var typen, der altid kunne hver en replik – også de andres – inden første optagelsesdag.
 
Ove og Eva
 
I det hele taget var Ove Sprogøe kendt for at være uhyre arbejdsom, og han fulgte et fast skema hver dag. Han stod op klokken 6.30 og tog sine 25 armbøjninger, tog af sted med bus eller på cykel klokken 8.00 og var ofte først hjemme igen omkring midnat – lange ar- bejdsdage, som han passede pligtskyldigt i 50 år. Men der var trods alt også tid til privatliv.
 
Ove Sprogøe giftede sig i 1945 med slagtermesterdatteren Eva Rasmussen, som han mødte, mens han var kontorist. Hun var en klog dame og en stor støtte for ham, både fordi hun tog sig af hjemmet og parrets tre drenge, mens han arbejdede, og fordi hun terpede hans roller med ham. Eva Sprogøe deltog sjældent i premierer og andre offentlige arrangementer sammen med sin mand. Hun foretrak at følge hans prøver og optagelser fra en mørk krog i teatret eller filmstudiet. De sidste år flyttede Ove og Eva Sprogøe på plejehjem sammen, og her døde Eva den 20. august 2004. Mindre end en måned senere sov Ove ind. Den lille fynbo havde fået „fre’“.
Annonce

 

Dirch Passer og Ove Sprogøe blev også  venner privat og indspillede masser af film sammen. Se sjove gamle klip med Ove Sprogøe & Dirch Passer her

 

FORTÆL: Dr. Hansen i Matador, Egon Olsen i Olsen Banden eller som Nikolaj i Nøddebo Præstegård?  Hvilken rolle husker du bedst Ove Sprogøe for? Fortæl her:

Tekst: Kurt Stjernholm Riisberg
Foto: Egmonts historiske arkiv
Publiceret: 02-08-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri